Najboljše hlode že dovažajo na lokacijo licitacije v Slovenj Gradcu

Najboljše hlode že dovažajo na lokacijo licitacije v Slovenj Gradcu

Bodo tudi letos postavljeni rekordi? Pričakujejo podobne ali celo večje količine hlodovine kot lani, ko so prodali okoli 4000 kubičnih metrov lesa

Dovažanje najboljše slovenske hlodovine na zemljišče ob Podgorski cesti (na travnike v bližini kmetijskega centra Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge) v Slovenj Gradcu, ki jo bodo poskušali lastniki gozdov prodati na 16. licitaciji vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu, že intenzivno poteka. Doslej so ponudniki pripeljali kakšno tretjino hlodovine, ocenjuje Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije. Pričakujejo podobne ali celo večje količine lesa kot lani, ko so prodali okoli 3960 hlodov oziroma 4067 kubičnih metrov lesa, saj je v zadnjem tednu dovoz hlodovine običajno največji.

Največ hrasta, smreke in javorja

Doslej so lastniki pripeljali največ hrasta, smreke in javorja. “Hlodi so kvalitetni, zaznali smo že lepe primerke, rekorderja za zdaj še ne. Morda ga opazimo ob kontroli ali pa med tistimi, ki jih dovažajo,” je dejal Jeromel.

Kamione z vrednejšim lesom iz Slovenije in tudi tujine sprejemajo do prihodnjega petka, 21. januarja. Nato bodo imeli kupci od 25. januarja do 4. februarja čas, da opravijo oglede in oddajo ponudbe. Dan odprtih vrat bo 18. februarja. Kako bodo dogodek izvedli, še ne vedo, vsekakor v skladu s takrat veljavnimi epidemiološkimi ukrepi.


image

Les postopoma prihaja na licitacijo v Slovenj Gradec.

Jasmina Detela

Bo pa tudi letos kupcem na voljo les iz državnih gozdov. Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) ga bo pripeljala okoli 90 kubičnih metrov. “Od drevesnih vrst bomo zastopani z gorskim javorjem, smreko, macesnom, hrastom, črnim orehom, češnjo, brestom, gradnom, velikim jesenom in rdečim hrastom,” so sporočili iz SiDG, kjer so decembra lani prvič izvedli licitacijo v Kočevju in Mariboru – za zdaj le za les iz državnih gozdov, kar je v javnosti sprožilo nekatere pomisleke zaradi kopiranja ideje.

Največ je sicer na licitaciji v Slovenj Gradcu lesa iz zasebnih gozdov. Pri izbiri ustreznega drevja za posek lastnikom svetujejo gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije. Vodja slovenjgraške enote Branko Gradišnik pove, da so si v tem času pridobili precej izkušenj: “To je za nas in tudi lastnike gozdov učni poligon. V začetku nismo znali oceniti teh dreves, sčasoma smo to znanje pridobili. Naši revirni gozdarji z lastniki dobro sodelujejo ter imajo precej dela z ogledi in svetovanjem glede primernih dreves za licitacijo. Ne le za javorje, svetujejo jim tudi glede drugih drevesnih vrst.”

Mnogi lastniki gozdov hlode dovažajo že nekaj let zapored, med njimi je tudi Klemen Šuštaršič iz okolice Brezovice pri Ljubljani. Prvič je sodeloval v letu 2019 in že takoj iztržil največ po kubiku. Za kubični meter gorskega javorja, ki ga je posekal v krimskih gozdovih, je dobil 9275 evrov. Uspešen je bil tudi v letu 2021, ko je njegov hlod gorskega javorja dosegel tretjo najvišjo ceno po kubičnem metru. Na letošnji licitaciji sodeluje s tremi hlodi gorskega javorja. “Drevesa sem izbral in posekal sam, saj se ukvarjam z gozdarstvom. Moraš ga znati pravilno podrezati, da se ti ne razkolje. Če se malo, ni hudega, če se veliko, potem je deblo le še za drva,” pove Šuštaršič, ki bo na licitacijah sodeloval tudi v prihodnje, saj razpolaga z okoli sto hektarji gozda. Zanimive so mu v prvi vrsti zato, ker se na njih dosegajo precej višje cene kot pri klasični prodaji.


image

Les postopoma prihaja na licitacijo v Slovenj Gradec.

Jasmina Detela

Licitacije je sicer spremljal že v prej, a se za sodelovanje ni odločil zaradi precejšnjih prevoznih stroškov. Potem se je povezal z več okoliškimi lastniki gozdov, pri organizaciji prevoza pa jim pomaga revirni gozdar.

Hlode režejo v celjski furnirnici

Zasebni kupci, ki pripeljejo les na licitacijo, so sicer iz cele Slovenije. Koroška je med regijami najbolj zastopana, sledita Štajerska in Savinjska, tudi z drugih območij prihajajo konkretne količine lesa. “Če smo bili navajeni, da so iz določenega območja pripeljali po dva do štiri kamione, jih je letos skoraj še enkrat toliko. Denimo iz Prekmurja so lani pripeljali tri, štiri kamione lesa, letos sedem ali osem,” je vesel Jeromel.

Precejšnji delež prodanega lesa razrežejo v celjski furnirnici Merkscha. “Naše stranke vsako leto obiščejo licitacijo, kjer si ogledajo hlode in nam oddajo svoje ponudbe po posameznih hlodih s ceno, če se same ne odločijo za oddajo v svojem imenu. Lani smo oddali ponudbo za šest strank, ki prihajajo iz Italije, Avstrije in Nemčije, prejeli smo okoli 200 kubičnih metrov furnirske hlodovine,” so sporočili iz Merksche, kjer predelajo največ najvišje licitiranih oziroma najdražjih hlodov.

Doslej so lastniki pripeljali največ hrasta, smreke in javorja

Med drevesnimi vrstami prednjačijo javor, jesen, hrast, akacija, macesen, smreka, jelka in duglazija. Vsa hlodovina se predela v furnir in žagan les. “Zanimivo je vsako leto znova pričakovati končne rezultate licitacije, predvsem za hlodovino javorja z rebrasto teksturo, kjer so cene res enormno visoke. Pravijo, da pred 25 leti in več nihče ni želel predelati takšnega hloda v furnir, danes vsi iščejo prav to,” še dodajajo.

Tudi letos je zanimanje med kupci veliko, prihajajo iz Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske, Češke, Švice, Hrvaške, Kitajske …


image

Les postopoma prihaja na licitacijo v Slovenj Gradec.

Jasmina Detela

Skincare Zero Image

Najboljše hlode že dovažajo na lokacijo licitacije v Slovenj Gradcu

Preberite izvorno novico na Najboljše hlode že dovažajo na lokacijo licitacije v Slovenj Gradcu >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički:
,