"Bojim se, da ta ‘vejica ampak‘ najavlja ali pa celo spodbuja podobna dejanja še vnaprej"

"Bojim se, da ta ‘vejica ampak‘ najavlja ali pa celo spodbuja podobna dejanja še vnaprej"

“Zadnje dni tako beremo, poslušamo, dobivamo sporočila, da smo si to celo zaslužili, da bi nas morali še bolj prestrašiti, da smo si pravzaprav sami krivi, ker da smo že tako poročali in da širimo lažne novice. Če bi torej drugače, za nekoga všečno poročali, bi bil potem takšen nasilni vdor bolj nesprejemljiv? Poskusi relativiziranja, opravičevanja petkovega dogodka so izjemno nevarni in lahko razmere še zaostrijo, saj grožnja, ki smo ji bili izpostavljeni, ni bila več le verbalna – in teh že dolgo ne preštevamo več –, ampak fizična, nasilna.”

Tako je zadnje dogajanje ob vdoru v prostore javnega servisa med drugim komentiral urednik notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj Dejan Ladika. Kot je znano, so se na petkovo divjanje na Kolodvorski odzvali tudi v politiki, a so nekateri dogodek poskušali uravnotežiti, relativizirati, krivce za napad na svobodno in neodvisno novinarsko delo pa so označili celo novinarje. Premier Janez Janša je med drugim poobjavil tvit, v katerem je Drago Zadergal, na zaupanje premierja zaposlen v kabinetu predsednika vlade, zapisal, da “informativni program RTV Slovenija celo leto spodbuja nezakonite neofašistične proteste, vandaliziranje javnih institucij, anticepilske blodnje, rušenje ukrepov, pljuvanje poslancev, razne triglave, nagovarjanje k smrti dela volivcev, sedaj se pa čudijo, ko žanjejo, kar so sejali”.

Notranji minister Aleš Hojs je ob obsodbi dogodka oddajo Tarča obtožil lažnih novic, pozdravil pa je tudi zapis svetovalca SMC in ministra Zdravka Počivalška Sebastjana Jeretiča, ki je novinarjem javnega servisa sporočil, da naj se ne jočejo sedaj, “ker ste sami krivi za sinočnji napad”. “Leto dni trosite kozlarije o fašistični vladi,” je še v svojem slogu dodal Jeretič. 


image

Fdv

Tovrstne odzive je v včerajšnjih Odmevih komentiral tudi
Dejan Verčič
s katedre za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi na ljubljanski fakulteti za družbene vede: “Zelo sem žalosten, ker obsodba tega, kar se je zgodilo, ni bila enoznačna. Kar se mene tiče, bi vsakdo, ki želi javno delati v Sloveniji, ki je politik na odgovornem položaju, moral enostavno reči, to je v tej naši družbi nesprejemljivo. Pika. Žal jih je preveč reklo, to je nesprejemljivo, vejica ampak. In bojim se, da ta ‘vejica ampak’ najavlja ali pa celo spodbuja podobna dejanja še vnaprej in zato moram reči, da ne gledam prav posebej optimistično s tega stališča na stanje v družbi, in tudi ko sem poslušal razlage predstojnika upravne enote pa konec koncev tudi policije, ki je rekla, smo pač rekli, pa oni niso to resno vzeli, kot da bi si vsi skupaj malo brisali roke in kot da se nič posebnega ni zgodilo. Zgodilo se je, to je izraz nekega vrenja, ki lahko tudi pokrovko na posodi dvigne v zrak in bomo imeli dosti hujše posledice.” 


image

Miloš Ojdanič

Odzvalo se je tudi vodstvo Radiotelevizije Slovenija oziroma generalni direktor
Andrej Grah Whatmough
: “Izjemno nas žalosti, da so nekateri nesprejemljiv in zavržen dogodek izkoristili za direktno ali pa posredno namigovanje na družabnih omrežjih, da so za petkov incident odgovorni novinarji in drugi zaposleni na RTV Slovenija. Tovrstne namige ostro obsojamo, naši novinarji delajo neodvisno, strokovno in verodostojno. Petkov incident je pokazal, kako hitro se lahko besede sprevržejo v dejanja in moralna odgovornost tistih, ki objavljajo tovrstne zapise, je velika.”

Skincare Zero Image

"Bojim se, da ta ‘vejica ampak‘ najavlja ali pa celo spodbuja podobna dejanja še vnaprej"

Preberite izvorno novico na "Bojim se, da ta ‘vejica ampak‘ najavlja ali pa celo spodbuja podobna dejanja še vnaprej" >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca