V Črni posadili lipov drevored v poklon čebelarstvu

V Črni posadili lipov drevored v poklon čebelarstvu

Na tak način se poklanjajo 55 velikim ljudem slovenskega čebelarstva.

V parku pri osnovni šoli Črna na Koroškem so odprli drevored znanih slovenskih čebelarjev. V njem je posajenih 55 lip, ki so simbol slovenstva. Na tak način se poklanjajo 55 velikim ljudem slovenskega čebelarstva. Njihova imena so zapisana na informativni tabli v obliki satovja v spominskem parku.
Spominski park slovenskih čebelarjev so uredili pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) in po idejni zasnovi krajinske arhitektke Kristine Ravnjak ter ob donatorski pomočjo podjetja Hofer. Sredstva za ureditev območja in spominske table pa je prispevala občina Črna.


image

Tatjana Smuk

V občini Črna na Koroškem sicer delujeta dve čebelarski društvi, v Črni in v Žerjavu. Imata veliko članov, ki so zelo aktivni in so tudi sodelovali pri oblikovanju predloga za prijavo na razpis ČZS.

“Nova pridobitev je pomembna tudi s turističnega vidika. Poleg adrenalinskega turizma nameravamo razvijati še čebelarski turizem, zato se nam zdi pomembno, da tudi na tak način podpiramo čebele,” je povedala Lesjakova.

V Črni na Koroškem je minuli ponedeljek potekala tudi predstavitev knjige domačinke
Aleksandre Zrelec
z naslovom Čevnice. V njej avtorica govori o motiviki na panjskih končnicah iz zbirke njenega dedka. Občina je kupila več deset izvodov te knjige in jih na otvoritvi spominskega parka podarila prisotnim čebelarskih društvom s Koroške in predstavniku ČZS.

V Črni imajo tudi stalno čebelarsko zbirko, urejeno medeno pot, na območju občine je tudi najvišje ležeči slovenski čebelnjak. Postavljen je na Uršlji gori (1699 metrov). Botra čebelam na Uršlji gori je županja
Romana Lesjak
, zato občina vsako leto prispeva sladkor za visokogorske čebele. V jeseni načrtujejo še postavitev učnega čebelnjaka, ki bo stal v bližini čebelarskega doma Črna.

Skincare Zero Image

V Črni posadili lipov drevored v poklon čebelarstvu

Preberite izvorno novico na V Črni posadili lipov drevored v poklon čebelarstvu >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: