Ob spominski slovesnosti v Kočevskem rogu Anton Stres poudarja: "Sočutja je še zmerom premalo"

Ob spominski slovesnosti v Kočevskem rogu Anton Stres poudarja: "Sočutja je še zmerom premalo"

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču v Kočevskem rogu se je ob 11. uri začela spominska slovesnost. Mašo je daroval upokojeni nadškof Anton Stres.

Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša. Pred tem sta položila venca k breznu pod Macesnovo gorico, po slovesnosti pa se bosta odpravila še k spomeniku žrtvam NOB-ja v gozdu Smrečje pri Turjaku, poroča MMC.

Mašo je ob dogodku daroval upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres. Ob priložnosti izpostavlja, da je tisto, kar ljudi vsako leto zbere pod Krenom ali pa kje drugod, sočutje. “Sočutje je plemenito čustvo, ki nas povezuje z vsemi trpečimi, ki pa nas tudi varuje pred hudobnimi in krutimi dejanji. Za tako sočutje v tistem času na teh krajih ni bilo mesta. Žal ga tudi danes ni v zadostni meri, da bi bila vsa grobišča primerno urejena, kakor je to tukaj pod Krenom, in bi po 76 letih lahko vse žrtve našle grob, ki bi bil primeren njihovemu neodtujljivemu človeškemu dostojanstvu,” poudarja. Upokojeni nadškof dodaja, da se različne politične skupine do teh dogodkov opredeljujejo z vidika svojih političnih koristi. “Nekatere ne naredijo potrebnih korakov, ker nočejo izgubiti določeno število volivcev ali pa so zabetonirane v preteklih ideologijah sovraštva in lažne propagande. Če ostanemo pri tem, ne bomo prišli daleč. Vsekakor pa to ne more biti naše stališče,” je odločen. To je treba preseči, prav tako pa je naslednji korak, s katerim se bomo morali spopasti kot norod, odpuščanje, pravi.

Pred spominsko slovesnostjo je nekaj besed javnosti sporočil tudi predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin. Pravi, da neraziskane in zamolčane zgodbe iz naše polpretekle zgodovine bremenijo naš vsakdan in ne prispevajo k temu, da bi se o naši skupni poti pogovarjali iskreno, dobronamerno in v miru. Poudarja, da je zgodovina narodov zelo različna in včasih tudi zelo boleča. “A jo je vseeno treba sprejeti takšno kot je – resnično in brez olepšav. Rane preteklosti moramo zaceliti, mrtvim pa izkazati osnovno civilizacijsko spoštovanje, t. j., da jih dostojno pokopljemo. Prav spominska slovesnost za vse umrle v povojnih pobojih v Kočevskem rogu nas vsako leto opomni, kako mučna in težka je naša polpretekla zgodovina. A hkrati nas resnica osvobaja,” poudarja Tonin.

Skincare Zero Image

Ob spominski slovesnosti v Kočevskem rogu Anton Stres poudarja: "Sočutja je še zmerom premalo"

Preberite izvorno novico na Ob spominski slovesnosti v Kočevskem rogu Anton Stres poudarja: "Sočutja je še zmerom premalo" >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca