Vlada dvignila omejitev zbiranja na 50 ljudi, lokali bodo odprti dlje

Vlada dvignila omejitev zbiranja na 50 ljudi, lokali bodo odprti dlje

Vlada je na današnji seji obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere v državi. Med drugim se je, kot smo že poročali, odločila za podaljšanje epidemije covida-19. Debata pa je tekla tudi o sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb skladno z rumeno fazo načrta. Vlada je pred današnjo sejo ukrepe pretresala s svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki je predlagala rahljanje ukrepov. Vlada pa jih je nekaj tudi potrdila in sprejela več odlokov.

Od sobote na prireditvah in shodih dovoljeno do 50 oseb

Vlada je uzdala odlok o spremembah odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati 15. maja 2021 in velja do 23. maja 2021.

Zbiranje (druženje) je dovoljeno do 50 ljudi. Na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem in v zaprtih prostorih (pod pogoji iz Zakona o javnih zbiranjih) je dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Zbiranje na shodih in prireditvah nad številom 50 je izjemoma dovoljeno ob pogojih, ki jih predpiše NIJZ in za tako zbiranje izda pozitivno mnenje.

Vse ostale omejitve glede shodov in prireditev ostajajo nespremenjene: v zaprtih prostorih en udeleženec na 20 kvadratnih metrov in obvezna uporaba zaščitnih mask, na prostem en udeleženec na 10 kvadratnih metrov, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti povsod najmanj 1,5 metra.

Vlada je na današnji seji podaljšala dovoljen čas opravljanja gostinske dejavnosti. Po novem bo to od 5. do 22. ure, in ne več od 7. do 19. ure. Ob tem se bodo sprostile tudi nekatere druge omejitve.

V vseh statističnih regijah je opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih dovoljeno od 5. do 22. ure. Vlada z odlokom spreminja pogoje za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Tam je ponudba za mizami dovoljena za maksimalno štiri osebe, med robovi miz pa mora biti najmanj 3 metre razdalje. Razdalja med osebami za mizo več ni določena, pogoj omejitve števila oseb za eno mizo pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki za mizo ..

Preberi Izvorno Novico

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički:
,