Občina Ravne na Koroškem popravlja napako zavoda ZKŠTM

Občina Ravne na Koroškem popravlja napako zavoda ZKŠTM

ZKŠTM dal v najem zemljišča v lasti Občine Ravne. Ta bo zdaj objavila javni razpis za podelitev stavbne pravice, potrebne za ureditev postajališča za avtodome in kamp.

Na Ravnah na Koroškem, kjer se lahko pohvalijo z veliko raznovrstne predvsem javne športne infrastrukture, sta se pojavili tudi dve zasebni pobudi za ureditev dodatne turistične ponudbe. Ob smučišču Poseka nastaja glamping naselje, ureja pa se tudi nekdanja Klančnikova hiša, v njej bodo sobe in apartmaji, v okolici pa prostor za avtodome in kamp. A prav tu se je zapletlo.

Zemljišča v okolici nekdanje Klančnikove hiše – okoli 2000 kvadratnih metrov površin, v naravi je to travnik – je ravenski Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) dal v najem lastniku hiše Tadeju Šteharniku. Nedavno pa se je izkazalo, tako ugotavljajo na ravenski občini, da je ZKŠTM ravnal nezakonito, saj so omenjene parcele v občinski lasti. Zaplet zdaj rešujejo tako, da bo občina v kratkem objavila javni razpis za podelitev stavbne pravice, ki jo zdaj že nekdanji najemnik teh zemljišč potrebuje za pridobitev gradbenega dovoljenja, če želi urediti postajališča za avtodome.

Napaka prejšnjega direktorja

Pogodbo o najemu teh zemljišč je s Šteharnikom v imenu ZKŠTM sklenil zdaj že bivši direktor tega občinskega zavoda Aleš Logar. Predsednik sveta zavoda Štefan Šumah pove, da je z dogajanjem seznanjen: “To zemljišče je v preteklosti urejal in travo kosil zavod oziroma njegovi podizvajalci, zato je prejšnji direktor menil, da pripada zavodu. Zelo si je prizadeval za razvoj turizma na Ravnah, a pri tej zadevi se zaradi že omenjenega razloga ni poglobil v zemljiškoknjižno lastnino. To je bila njegova napaka in tudi napaka sveta zavoda, ker nobeden od nas ni zahteval, da se preverijo razmerja med občino in zavodom. To se že ureja, saj bo občina podelila stavbno pravico.”


image

Takšen bo glamping na Ravnah.

G-team Tapetništvo

​Na občini, ki je ZKŠTM opozorila, da nepremičnine, dane v najem zasebniku, niso v njihovem upravljanju, so jih pozvali k razdrtju pogodbe. Ravenski župan Tomaž Rožen pritrdi, da gre za zemljišča v lasti občine, ki s pogodbo niso bila prenesena v upravljanje ZKŠTM. Kot dodaja, je bilo to malo neobičajno, saj ta zemlja ni bila del športne infrastrukture: “Če se občinski svet ne bi odločil, da podeli stavbno pravico, bi najemno pogodbo z zasebnikom sklenila občina. A tudi občinski najem investitorju ne bi omogočil nadaljnjih korakov za ureditev postajališč za avtodome in kampa. Če želi uresničiti investicijske načrte, potrebuje stavbno pravico.” Občina bo zdaj naročila cenitev, sledi objava javnega razpisa za podelitev stavbne pravice za turistične namene, ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Poklicali smo tudi Šteharnika, a dogajanja ni hotel komentirati. Dejal je le, da so se zgodili nepredvideni zapleti in da se zadeve že urejajo. “Pri postajališču za avtodome in kampu se je malo zapletlo glede papirologije, kar je povzročilo nekajmesečni zamik pri ureditvi prostora. Občinski svet je zdaj omogočil možnost podelitve stavbne pravice, kar nas zelo veseli. In seveda se bomo prijavili na javni razpis, ko bo ta objavljen,” je pojasnil Šteharnik, ki je skupaj s partnerico Ano Ranc kupil nekdanjo Klančnikovo hišo lani spomladi. Obnova je v zaključni fazi. V načrtu je, da bodo dva apartmaja in tri sobe za goste na voljo v začetku avgusta. Po pridobitvi vseh dovoljenj pa bodo v njeni okolici uredili prostor za kampiranje in avtodome.

​Glamping že junija

To je tretji primer podelitve stavbne pravice v ravenski občini. Občina jo je v preteklosti podelila podjetju TBS Invest, da je na dveh teniških igriščih v športnem parku zgradilo montažno halo, in podjetju G-team Tapetništvo, ki ob vznožju smučišča Poseka ureja glamping resort. Poimenovali so ga Natura fina resort, vsebuje tri lesene hiške za dve osebi in tri luksuzne za šest oseb, ki imajo kuhinjo, dve sobi, dnevni prostor in teraso. In še posebnost, pred vsako bodo postavili visoke grede z zelišči in zelenjavo. “Do konca letošnjega leta bomo v naselju uredili še savno z jacuzzijem, ki bo na voljo tako najemnikom kot zunanjim gostom,” je povedal Marjan Glinik iz podjetja G-team Tapetništvo. Obiskovalci bodo lahko uporabljali tudi infrastrukturo ZKŠTM (fitnes, savne, bazen, smučišče …).


image

Jasmina Detela

Glamping naselje bodo odprli predvidoma 4. junija. Oblikovali so spletno stran Naturafina.com, kjer prihodnji teden začnejo zbirati prijave in rezervacije. Sodelovali bodo tudi z domačini in lokalnimi kmeti, ki bodo za goste glampinga pripravljali košarice lokalnih dobrot. Gostom bodo omogočali tudi razne aktivnosti, jim predstavili, kaj si lahko v bližnji okolici ogledajo in obiščejo. Poskrbeli bodo za animacijo najmlajših, za zanimive aktivnosti in dogajanje bo skrbela lastnikova hčerka Erika Glinik. “Za svoje goste se bomo maksimalno potrudili,” obljublja Glinikova, ki ima s to lokacijo še veliko načrtov, a teh še ne razkriva.

Načrte zasebnih ponudnikov pozdravlja tudi Rožen. “Gre za pridobitev s področja dodatne ponudbe in prenočitvenih kapacitet. Ugotavljamo, da v konicah, ko je potrebnih veliko prenočišč hkrati, mladinski hostel Punkl in druga infrastruktura ne zadoščajo. Pridobili bomo nova prenočišča in hkrati drugačen tip obiskovalcev, ki jih doslej ni bilo, saj jih nismo imeli kje gostiti. To bo dodana vrednost k že obstoječi ponudbi, ki jo omogočajo zasebniki, kar ni nič slabega, saj se bodo zagotovo trudili in obe lokaciji dobro razvijali.”

Skincare Zero Image

Občina Ravne na Koroškem popravlja napako zavoda ZKŠTM

Preberite izvorno novico na Občina Ravne na Koroškem popravlja napako zavoda ZKŠTM >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: