Policijska ura se ukinja, kaj je še odločila vlada o ukrepih po zaprtju države?

Policijska ura se ukinja, kaj je še odločila vlada o ukrepih po zaprtju države?

Po 11-dnevnem zaprtju države bodo prihodnji teden v veljavi ukrepi za rdečo fazo, in sicer po prenovljenem semaforju.

“Močno smo zakorakali v tretji val, glavno in najpomembnejše sporočilo pa je, da ste se državljani v teh dneh držali preventivnih ukrepov in na ta način omogočili, da danes nismo v črni fazi, ampak smo med oranžno in rdečo fazo,” je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. To pa ne pomeni, da smo že iz najhujšega, je opomnil. “Strokovnjaki smo v zadnjih dneh pretresali vladni semafor in menimo, da dosegamo pomembne premike, da kljub težki situaciji sproščamo in omogočamo družbeno življenje,” je nadalje povedal minister. 

image

Vlada je skupaj s strokovno skupino pripravila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Veljajo ukrepi, določeni v rdeči fazi.

Prihodnji teden bodo v veljavi ukrepi po novem semaforju. Takrat bi predvidoma lahko prešli v rdečo fazo, ne glede na dejansko stanje pa bodo veljali ukrepi rdeče faze.

“Ko govorimo o rdeči fazi, je treba izpostaviti odpiranje šol. Odprte so vrtci in osnovne šole, ravno tako srednje šole po modelu C, s tem, da dijaki četrtih letnikov redno obiskujejo srednjo šolo,” je povedal zdravstveni minister. Nočna omejitev gibanja je v celoti odpravljena, je pa v veljavi omejitev zbiranja na javnih mestih. Na fakultetah bo lahko do deset ljudi, odpirajo se knjižnice in galerije.

Epidemija bo podaljšana za 30 dni, maske bodo na prostem obvezne le, ko ne bo možno držati primerne razdalje, je povedal minister. Glede na to, da je ustavno sodišče v četrtek sprejelo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka, ki omejuje prehajanje meje, ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena, na mejah velja režim kot pred velikonočnim zaprtjem. Zdravstveni minister je pojasnil, da za prestop meje velja negativen PCR test, opravljen v državah članicah Evropske unije. 

Ponovno odprtje smučišč
S koncem lockdowna se ponovno lahko zaženejo tudi žičniške naprave. Na Mariborskem Pohorju so se tako odločili, da bodo zaradi ugodnih zimskih razmer za en teden še odprli progo na Arehu. Od ponedeljka, 12. aprila bo ponovno mogoča smuka na progi Cojzarica. Dnevne vozovnice bodo za vse smučarje stale 10 evrov, ob tem pa bodo tudi že veljale nove sezonske smučarske vozovnice. Predvidoma bo smučišče obratovalo do nedelje, 18. aprila.  
Na Mariborskem Pohorju bo od ponedeljka znova delovala tudi krožna kabinska žičnica, možen pa bo tudi spust s kolesi, saj se odpira kolesarski park.
Manuela Božič Badalič, predsednica Združenja slovenskih žičničarjev je izrazila zadovoljstvo, da se bodo smučišča ponovno lahko zagnala. Kot je dejala, bo sezona ponekod zaradi ugodnih snežnih razmer trajala še do sredine maja. Smučišča se bodo zagotovo tako odprla tudi na Voglu, Kaninu in Krvavcu. (vbo)

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je opozoril, da je v evropskem prostoru virus še vedno zelo prisoten, zato je spoštovanje vseh veljavnih omejitev in preventivnih ukrepov nujno. “Slovenija je pri incidenci malo nad evropskim povprečjem in se je v zadnjih tednih dvignila, to pomeni, da smo v fazi rasti okuženih v slovenskem prostoru. Zelo pomembno je, da se tega zavedamo in skušamo epidemijo zadržati na čim nižjem nivoju,” je povedal. Krek predpostavlja, da bi Slovenija že v torek lahko bila popolnoma rdeča, nekaj regij bi lahko prešlo tudi v črno fazo.

Bolnišnično oskrbo danes potrebuje 618 covid pacientov, na intenzivni terapiji se zdravi 139 pacientov. Skupaj je bilo v bolnišnice včeraj sprejetih 76 pacientov, 54 jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih.
Imamo pa 300 tisoč cepljenih s prvim odmerkom, je povedal direktor NIJZ Krek.

Skincare Zero Image

Policijska ura se ukinja, kaj je še odločila vlada o ukrepih po zaprtju države?

Preberite izvorno novico na Policijska ura se ukinja, kaj je še odločila vlada o ukrepih po zaprtju države? >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca