V Pliberku jeziček na tehtnici slovenski volilci

V Pliberku jeziček na tehtnici slovenski volilci

Pliberški župan Stefan Visotschnig je po včerajšnji zmagi na županskih volitvah krenil v četrti mandat. Medtem ko sta na bližnji Peci trenirala smukača Kline in Čater, sam upa na odprtje meje za vse in da bi lahko šel čimprej na morje v Portorož

V Pliberku začenja novi šestletni županski mandat slovensko govoreči socialdemokrat Stefan Visotschnig, ki je tudi tokrat slavil v drugem krogu.

“Ponosen sem, ker v Pliberku je vedno napeto, rezultat pa je posledica našega dela, napredka in da smo tudi vprašanja dvojezičnosti rešili dobro,” je izid pokomentiral za Večer. Rezultat je bil tesen (51,45 odstotka proti 48,55 odstotka glasov), kar v glasovih pomeni, da je prejel 73 glasovnic več v primerjavi s konkurentom Danielom Wrießnigom iz Ljudske stranke.

Brez podpore Slovencev ne bi šlo

“Ljudska stranka je močna na podeželju, jaz pa imam to srečo, da občanke in občani, ki v prvem krogu bolijo slovensko Enotno listo, nato na županskih volitvah v drugem krogu večinsko podprejo mene,” priznava župan. Medtem ko bo razmerje v občinskem svetu do sedeža enako kot v dosedanjem mandatu, 10 svetnikov ima Ljudska stranka, 9 socialdemokrati in štiri Enotna lista.

image

Stefan Visotschnig si je ob odprtih mejah zaželel morskih valov v Portorožu. 
Tomaž Ranc

Župan se zaveda, da bodo naslednja leta zaradi koronavirusa še zahtevna, a ima finančne načrte za dve leti pripravljene. Načrtuje novo razsvetljavo, gasilska vozila, ceste, vodovod, a ga skrbi, ker bo pobranih manj davkov, ker je veliko dejavnosti zaprtih.

“Upam, da bo čimprej konec epidemije, da lahko gremo na morje v Portorož. Januarja smo imeli žarišče, ki je izbruhnilo pri mladih, iz tega je izhajalo 30 okužb, trenutno pa v šoli, vrtcu in tovarnah ni težav, je dejal. Tudi v prihodnje pričakuje dobro sodelovanje s slovenskimi župani v okviru Geoparka Karavanke, kjer, “ko so sestanki, ni treba prevajati.”

Na Peci drveli Avstrijci ter Kline in Čater

Letos je bilo na smučišču Peca, ki je del geopaka, dovolj snega, smučarjev iz Slovenije, ki jih je običajno polovica, pa tokrat nič. Je pa tam trenirala slovenska moška reprezentanca za hitre discipline – smukača Boštjan Kline in Martin Čater. “Na Peco so spet našli domačini. Po mojih podatkih bo lastnik smučišča Franz Skuk nadaljeval s projekti, tako z objektom na Peci, žičnico, novo kolesarsko potjo, kjer se posestniki gozdov še niso zedinili, vsako leto dela na počitniških hiškah, uredil pa je tudi jezero. Za objekt ob spodnji postajo pa išče investitorja. Je zelo zagnan,” se je v turistično dogajanje zazrl stari-novi župan.

Smrtnik priznal poraz

image

Franz Josef Smrtnik, je v Železni Kapli priznal poraz: “Volilci so suveren.”
Tomaž Ranc

Volitve v drugem krogu so sicer potekale v 28. koroških občinah. Med drugim tudi v Železni Kapli, kjer je moral posloviti Franc-Josef Smrtnik, zmagala je socialdemokratka Elisabeth Lobnik. “Nisem pričakoval, da bom tako pogorel, mislim pa, de je temu prispevala deželna vlada, ki je začela z našo finančno problematiko, ki ni držala, poskušali so me odstraniti kot nestrankarskega župana in to je slabo, ampak to pač moram vzeti na znanje, volivci so suveren, volivci so odločili, še vedno pa se zahvaljujem 45 odstotkov ji še vedno stoji za menoj,” je poraženi Smrtnik dejal za ORF .

Zanimiv dvoboj pa je bil tudi v Celovcu, kjer je dosedanja županja, socialdemokratka Marija-Luisa Mathiaschitz izgubila, slavil pa je nekdanji župan Christian Scheider (sedaj iz Team Koroška). “Ni šla med ljudi, zato je izgubila in za mesto je to slabo. Zmagovalec je bil nekoč pri svobodnjakih in ko je bil v preteklosti že bil župan, je naredil dolgove. Je pa pri ljudeh vsak dan. Moraš biti na terenu, če hočeš zmagati,” je rezultat v regijski prestolnici poznavalsko ocenil izkušeni lokalni politik Visotschnig.

Skincare Zero Image

V Pliberku jeziček na tehtnici slovenski volilci

Preberite izvorno novico na V Pliberku jeziček na tehtnici slovenski volilci >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca