V Mežiški dolini bodo ob taki dinamiki še mesec in pol cepili starejše od 75 let

V Mežiški dolini bodo ob taki dinamiki še mesec in pol cepili starejše od 75 let

Zdravstveni domovi po državi ponekod še zbirajo število zainteresiranih za cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, nekateri pa so te podatke že zbrali. V Murski Soboti jih bodo tako začeli cepiti v torek, v Velenju v sredo, v Mariboru, kjer so z odzivom zelo zadovoljni, pa v četrtek. Kaj pa na Koroškem?

Direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik je za STA povedal, da bodo v tem tednu po zdajšnjih napovedih prejeli 300 odmerkov cepiva AstraZeneca in da imajo za cepljenje s tem cepivom predvidene še tiste, ki so po strategiji pred učitelji. Z ravnatelji vzgojno-izobraževalnih ustanov so dogovorjeni, da sezname zainteresiranih posredujejo do srede, nato pa bodo šele videli, koliko bo prijavljenih, koliko cepiva bodo prejeli in kako ga bodo razdelili.

V Mežiški dolini so po besedah direktorja Pušnika z obema dozama cepiva cepili okoli tisoč prebivalcev, okoli 2300 pa z enim odmerkom. Cepljenje so starejšim ponudili tudi tako, da so jih klicali po domovih, in tako so prejšnji teden interes za cepljenje dobili še od 172 starejših od 80 let. Pušnik ocenjuje, da bodo ob napovedani dinamiki dobav cepiva še mesec in pol cepili osebe, stare med 75 in 80 let.

V največjem pomurskem zdravstvenem domu (ZD) s sedežem v Murski Soboti bodo učitelje začeli cepiti v torek, je za STA povedala direktorica doma Edith Žižek Sapač. Zanje so v četrtek naročili tisoč odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, prijave na cepljenje pa zbirajo še danes.

Glede cepljenja se bodo prilagajali. V torek bodo učitelje srednje zdravstvene šole cepili na šoli. Če jih bodo povabili, bodo šli tudi na druge šole, sicer pa bo cepljenje potekalo v soboškem zdravstvenem domu oz. njegovih enotah. Kot je dejala Žižek Sapačeva, je odziv učiteljev dober, če bo kaj cepiva ostalo, ga bodo porabili za druge skupine.

ZD Velenje je šole in vrtce pozval, da so do petka javile število zaposlenih, ki se želijo cepiti. Prijavljenih je 635 zaposlenih, pri čemer v to še niso vključeni zaposleni na Visoki šoli za varstvo okolja in Ljudski univerzi, ki bodo glede na usmeritve prišli na vrsto po cepljenju zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah.

Zainteresirane bodo na cepljenje povabili v ZD Velenje, kjer je glavno cepilno mesto. Učitelje bodo v Velenju cepili v sredo in v četrtek popoldne. Za cepljenje učiteljev v tem tednu bodo imeli dovolj cepiva, morebitni primanjkljaj bodo lahko naročili za prihodnji teden, so navedli za STA. “A za vse, ki zadostujejo prvim kriterijem za cepljenje – torej da covida-19 v zadnjih šestih mesecih niso preboleli, da so starejši od 50 let in da delajo neposredno z otroki, učenci oz. dijaki – cepivo imamo,” so navedli v ZD Velenje.

V mariborskem ZD so po besedah direktorja Jerneja Završnika zelo zadovoljni s številom prijav zaposlenih v šolstvu. “Do zdaj smo dobili 2973 kandidatk in kandidatov šolnikov, ki so izrazili interes za cepljenje. Od tega jih je 863 iz Univerze v Mariboru. Če računamo, da je v Mariboru okoli 4500 šolnikov, je takšen odziv izjemno dober,” je danes povedal za STA.

Cepljenje zaposlenih v šolstvu bodo začeli v četrtek popoldne v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja na Koroški cesti in nadaljevali do vključno sobote popoldne. Po Završnikovih besedah še vedno velja, kot je napovedal prejšnji teden, da bodo v teh dneh cepili vse prijavljene. “Cepiva imamo dovolj. Dobili smo 5500 odmerkov,” je pojasnil.

Praviloma se za šolnike uporablja cepivo proizvajalca AstraZeneca, saj so mlajši od 65 let. “Če je kdo starejši, pa ima pravico izbrati drugo cepivo, a potem se uvrsti v vrstni red glede na svojo starost,” je še pojasnil direktor ZD dr. Adolfa Drolca Maribor.

Iz ZD Ljubljana so v petek sporočili, da interes za cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalni dejavnosti še pridobivajo, na podlagi števila zainteresiranih pa bodo nato lahko pristopili k izvedbi cepljenja, ob upoštevanju količine prejetega cepiva v ta namen. Cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju načrtujejo po 15. marcu. “Organizacija cepljenja je odvisna tudi od končnega števila oseb, ki so za cepljenje zainteresirane, in prejete količine cepiva,” so v petek še navedli v ZD Ljubljana.

Skincare Zero Image

V Mežiški dolini bodo ob taki dinamiki še mesec in pol cepili starejše od 75 let

Preberite izvorno novico na V Mežiški dolini bodo ob taki dinamiki še mesec in pol cepili starejše od 75 let >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca