Poklukar: Slovenija nadaljuje cepljenje s cepivi AstraZenece

Poklukar: Slovenija nadaljuje cepljenje s cepivi AstraZenece

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema), pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, je danes sporočila izvršna direktorica Eme Emer Cooke. To so sporočili, potem ko je odbor proučil primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom. “Odbor je prišel do jasnega znanstvenega zaključka. To je varno in učinkovito cepivo. Njegove koristi pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja,” je povedala Cookova.

Kot je še povedala, je odbor prišel tudi do zaključka, da AstraZenecino cepivo v splošnem ni povezano s povečanjem tveganja za tromembolične dogodke ali krvne strdke, kar je na novinarski konferenci poudaril tudi Poklukar, ki je dodal: “Sporočam, da je danes EMA ugotovila, da je cepivo AstraZeneca varno in učinkovito. Danes bomo cepilne centre obvestili, naj nadaljujejo cepljenje.”

“Kot zdravnik in minister za zdravje bom vedno na prvo mesto postavljal zdravje ljudi. Zato sem pred dvema dnevoma iz previdnosti ustavil cepljenje s cepivom AstraZenece. Današnja odločitev EME in tudi mnenje strokovne posvetovalne skupine potrjujeta, da je cepivo varno,” je pojasnil minister. S cepljenjem bodo v Sloveniji nadaljevali jutri. Med drugim tudi v parlamentu, je dodal.

Preberite tudi: Znano je, kdaj se bodo cepili Janša, Pahor, Zorčič in Kovšca

“Državni zbor, šolniki in drugi, ki so bili na vrsti za cepljenje z AstroZeneco, se lahko spet cepijo. Državni zbor že jutri, šolniki verjetno v ponedeljek”, je omenil minister. “Cilj je, da cepljenje v vzgoji in izobraževanju, kjer je le možno organiziramo tudi preko konca tedna. Kajti na ta način ne obremenjujemo šolskih procesov zaradi eventualnega bolniškega staleža,” je dodal Poklukar. Pri tem je poudaril, da “naj bo sporočilo današnjega dne, da so cepiva varna. Cepimo se, ne glede na to s katerim cepivom.”

Analizo cepiva AstraZeneca so opravili, potem ko je več članic EU, med drugim Nemčija, Francija, Italija, Španija, tudi Slovenija, prekinilo cepljenje z njim. Za to so se odločile, potem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Slovenija se je za začasno prekinitev odločila 15. marca. Takrat je minister za zdravje napovedal, da bodo z odločitvijo o morebitnem nadaljevanju počakali do konca Emine analize.

Preberi še:  Med izjemami za vstop v državo tudi otroci mlajši od 13 let

Minister je danes še opozoril, da opažajo trend rasti epidemije. Vse prebivalce je pozval, da upoštevajo ukrepe.

Preberi Izvorno Novico

Interdiskont.si | Ponudbe meseca