Ansambel Štirje kovači dobil svoj muzej

Ansambel Štirje kovači dobil svoj muzej

Svoje prostore ima na Ozki ulici. S tem se aktivna pot enega najpomembnejših ansamblov pri nas ne končuje, saj kovači še vedno kujejo.

Ansambel Štirje kovači, ki je najstarejši neprekinjeno delujoč narodno-zabavni ansambel v državi, je dobil svoj muzej. Stalna zbirka o ansamblu je na ogled na Ozki ulici v Slovenj Gradcu.

image

Muzejska zbirka je zaradi epidemije na ogled za posameznike, vodenje omogoča Koroški pokrajinski muzej.
Jasmina Detela

Franc in Hermina Šegovc, gonilna sila ansambla Štirje kovači, ki je v letu 2019 praznoval 65-letnico neprekinjenega delovanja, sta slovenjgraški mestni občini lani podarila obseženo gradivo o njihovem delovanju, ki sta ga zbirala 66 let. Župan Tilen Klugler je gradivo (gre za fotografije, plakate, nagrade, priznanja, nosilce zvoke, pesmarice, notne zapise) predal v upravljanje Koroškemu pokrajinskemu muzeju. Vso gradivo je zdaj na ogled v omenjenem muzeju, ki so ga odprli včeraj.

image

Odprtje muzejske zbirke o ansamblu Štirje kovači
MO Slovenj Gradec

“Skladbe Štirih kovačev so nedvomno pustile velik pečat v slovenski narodno-zabavni glasbi. O tem, da so Štirje kovači glasbeni ambasadorji Slovenj Gradca, najbrž ni nobenega dvoma. Njihov ustanovitelj in vodja Franc Šegovc je tudi naš častni občan, kar kaže tudi na naše kolektivno prepoznanje, da ste z ansamblom Štirje kovači in z glasbo, ki ste jo v teh skoraj sedmih desetletjih ustvarili, utirali pot slovenski narodno-zabavni glasbi, ki ni bila vedno tlakovana, ampak včasih tudi trnova, predvsem pa ste vanjo vložili veliko svojega truda, osebnih naporov, velikanski dosežek, ki mora ostati zapisan v zgodovino pa je, da ste prav vi postavili temelje za razvoj in današnji razcvet te glasbene zvrsti. Svečano odprtje hrama in pomnika naših glasbenih legend pa naj bo razumljeno tudi kot naša hvaležnost za vso vašo predanost Slovenj Gradcu in za vse, kar ste v promocijskem smislu storili za naše mesto”, je ob otvoritvi dejal Klugler.
Slovenj Gradec je tako bogatejši za pomembno muzejsko zbirko, ki bo pripomogla še k večji prepoznavnosti mesta, hkrati pa njena trajna postavitev bogati in širi kulturno dediščino.

image

Muzejska zbirka o ansamblu Štirje kovači
Jasmina Detela

Ansambel Štirje kovači deluje od leta 1954. Ustanovili so ga štirje fantje, ki so bili zaposleni v takratni Tovarni kos v Slovenj Gradcu. To so bili baritonist Viktor Breznik, klarinetist in saksofonist Maks Klančnik, trobentač in pevec Tine Lakovšek ter harmonikar in pevec Franc Šegovc. Pred tem so dve leti igrali pod imenom ansambel Maks, vodil jih je Klančnik, ta pa je leta 1954 to mesto prepustil Šegovcu. Njegova žena Hermina se je zasedbi kot pevka pridružila leta 1972.

Skincare Zero Image

Ansambel Štirje kovači dobil svoj muzej

Preberite izvorno novico na Ansambel Štirje kovači dobil svoj muzej >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca