(SPREMLJAMO) Za silvestrovo v Ljubljani tudi več reševalnih prevozov zaradi poslabšanja covidne bolezni

(SPREMLJAMO) Za silvestrovo v Ljubljani tudi več reševalnih prevozov zaradi poslabšanja covidne bolezni

V četrtek so ob 8914 opravljenih hitrih in PCR testih potrdili 1752 okužb z novim koronavirusom.

Na zadnji dan v letu 2020 so v Sloveniji po podatkih Sledilnika za covid-19 opravili 4073 PCR testov, s katerimi so potrdili 1437 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 35,3 odstotka testiranih. Opravili so tudi 4841 hitrih antigenskih testov (HAT) in z njimi potrdili 315 novih okužb, pri čemer je delež pozitivnih znašal 6,5 odstotka. Skupaj je bilo torej opravljenih 8914 testov. Aktivnih primerov okužb v državi je trenutno 20.339, poroča MMC RTV SLO.

Trenutno je hospitaliziranih 1110 ljudi, intenzivno nego jih potrebuje 189. Iz bolnišnic so včeraj obenem odpustili 123 posameznikov. 

V četrtek je umrlo še 31 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije skupno že 2.697 ljudi.

V urgentnem centru ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so v najdaljši noči v letu na kirurški in internistični urgenci skupno obravnavali 230 bolnikov, od tega so jih na zdravljenje sprejeli 48. Reševalci pa so imeli kar tretjino reševalnih prevozov zaradi poslabšanja covidne bolezni, so povedali v današnji izjavi za medije.

Sicer pa je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v četrtek izdala izredno dovoljenje za cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. To je prvo cepivo s tem dovoljenjem, kar državam po svetu omogoča hitro odobritev njegovega uvoza in distribucije.

WHO je zbral svoje in druge strokovnjake z vsega sveta, ki so pregledali podatke o varnosti, učinkovitosti in kakovosti cepiva. “Pregled je pokazal, da cepivo izpolnjuje kriterije WHO glede varnosti in učinkovitosti,” so sporočili iz organizacije po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

image

Testiranje test ravne na Koroškem.
Nejc Strojnik

Cepivo ameriškega farmacevtskega velikana in nemškega biotehnološkega podjetja je torej prvo cepivo proti koronavirusni bolezni 19, ki je prejelo izredno dovoljenje WHO. “To je zelo pozitiven korak k zagotavljanju globalnega dostopa do cepiv proti covidu-19,” je povedala Mariangela Simao, ki je pri WHO pristojna za dostop do zdravil. “Vendar želim poudariti potrebo po še večjih globalnih naporih za to, da bi bilo dovolj cepiva za prednostne skupine povsod,” je sporočila.

Izredno dovoljenje regulatornim organom v različnih državah omogoča odobritev uvoza in distribucije tega cepiva. Poleg tega Skladu Združenih narodov za otroke (Unicef), ki ima ključno logistično vlogo pri distribuciji cepiva proti covidu-19, in Panameriški zdravstveni organizaciji omogoča, da kupita cepivo za revne države, so še navedli na WHO. Kot prva država na svetu je sicer Pfizer-BioNTechovo cepivo odobrila Velika Britanija, sledile pa so ZDA, Kanada, EU in številne druge države. Z njim so cepili že nekaj milijonov ljudi, tudi v Sloveniji. Cepivo, ki temelji na inovativni informacijski mRNK, je 95 odstotno učinkovito, vendar pa ga je treba hraniti na minus 80 oziroma 70 stopinjah Celzija, kar otežuje skladiščenje in distribucijo.

Skincare Zero Image

(SPREMLJAMO) Za silvestrovo v Ljubljani tudi več reševalnih prevozov zaradi poslabšanja covidne bolezni

Preberite izvorno novico na (SPREMLJAMO) Za silvestrovo v Ljubljani tudi več reševalnih prevozov zaradi poslabšanja covidne bolezni >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca