Kirurška maska ali FFP2? Strokovnjaki: Pri splošni populaciji razlik v zaščiti ni

Kirurška maska ali FFP2? Strokovnjaki: Pri splošni populaciji razlik v zaščiti ni

V EU vlada vse večja zaskrbljenost zaradi novih, bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa.

Angleški, južnoafriški in brazilski sev. Mutacije novega koronavirusa, katerih širjenje zaskrbljeno spremljajo v tujini in tudi pri nas. “Stvari so ušle izpod nadzora,” je razmere kljub nižanju števila dnevnih novookuženih komentirala nemška kanclerka Angela Merkel, dejala je tudi, da “sedijo na sodu s smodnikom”. Prav zaradi omenjenih mutacij virusa. Pred novimi, bolj nalezljivimi sevi svarijo v Franciji, v Avstriji pa je potrebno od ponedeljka v trgovinah, javnem prometu, zdravstvenih ustanovah in storitvenih dejavnostih nositi zaščitne maske FFP2.

Predsednik vlade Janez Janša, ki opravlja tudi vlogo ministra za zdravje, je Slovence že pozval, da če je le možno, uporabljajo troslojne kirurške maske ali FFP2 za večjo zaščito. Namesto mask iz blaga. Kirurške maske marsikdo že ima doma in jih tudi uporablja, njihove cene so se od začetka epidemije lani precej znižale. Vse več zanimanja med prebivalstvom pa je v zadnjem času za maske tipa FFP2. Pri Lekarniški zbornici Slovenije, v katero so včlanjene vse javne in bolnišnične lekarne v Sloveniji, smo zato preverili, ali je trenutno na zalogi dovolj zaščitnih mask tipa FFP2. 

image

Darja Potočnik Benčič
Lekarniška Zbornica Slovenije

“Po podatkih iz lekarn je bilo v preteklem letu zelo malo zanimanja oziroma povpraševanja za te maske. In še to pretežno s strani zdravstvenih delavcev,” so nam odgovorili in pojasnili, da se je od objave v medijih glede obvezne uporabe zaščitnih mask FFP2 v Avstriji tudi pri nas povpraševanje močno povečalo. Preverili so zalogo pri dveh zavodih, so nam odgovorili. pri prvem poročajo, da so v letu 2020 skupno prodali 1203 maske tipa FFP2 in FFP3, samo v januarju 2021 pa že 497. V drugem zavodu pa navajajo, da se je prodaja teh mask močno povečala že decembra lani, v januarju letos pa kar podvojila. Določenim dobaviteljem so zaloge že pošle, nam je pojasnila mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije in dodala, da dobava v splošnem še ni motena.

Potočnik Benčičeva opozarja, da je pri nakupu nujno potrebno preveriti, ali maska ustreza zahtevanim standardom. V spomladanskem valu epidemije so se namreč pojavili številni ponudniki zaščitnih mask (kirurške, FFP2 in FFP3), ki niso zagotavljali ustrezne kakovosti in dokazil o skladnosti s predpisanimi standardi. Kupcem svetuje, da so pri nakupu FFP2 mask pozorni na to, da ustrezajo standardu SIST EN 149:2001+A1:2009 in vsem drugim kriterijem za medicinske pripomočke. Za uporabnika je pomembno tudi, da preveri oznako CE. Kirurške maske morajo ustrezati standardu SIST EN 14683:2019+AC:2019.

image

EPA
Uporabnost FFP2 mask
Načeloma so maske tipa FFP2 namenjene enkratni uporabi. Prati jih ne smemo, prav tako lahko, če jih poškropimo z dezinfekcijskimi sredstvi, ta bistveno zmanjšajo filtrirne sposobnosti takšne maske. V kolikor bi jih želeli ponovno uporabiti, priporočajo strokovnjaki, da jih po nošenju vsaj za teden dni obesimo v kakšnem suhem prostoru. Alternativno jih je mogoče posušiti tudi tako, da jih za eno uro postavimo v pečico, ki je segreta na 80 stopinj Celzija. 

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da za splošno uporabo povsem zadoščajo kirurške maske. Po podatkih Inštituta Jožef Štefan pri splošni populaciji ni razlik v zaščiti ob uporabi kirurške maske ali maske FFP2, tako predsednica Lekarniške zbornica Slovenije. Bistveno slabša pa je zaščita ob uporabi mask iz blaga, pri katerih  je zaščita odvisna od kakovosti izbranih materialov ali materiala. Maska FFP2 ima pred kirurško masko še eno prednost: nameščeno jo lahko imamo dalj časa. Kirurško masko je namreč priporočljivo menjati po dveh urah oziroma takoj, ko postane vlažna, težave z ustreznim nameščanjem pa lahko imajo moški z brado. “Naj poudarim, da je najbolj pomembno, da ukrepe upoštevamo in da imamo maske, kirurške ali FFP2, nameščene pravilno in jih menjamo, kot je to predpisano,” je zaključila Potočnik Benčičeva.

Skincare Zero Image

Kirurška maska ali FFP2? Strokovnjaki: Pri splošni populaciji razlik v zaščiti ni

Preberite izvorno novico na Kirurška maska ali FFP2? Strokovnjaki: Pri splošni populaciji razlik v zaščiti ni >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca