»Motnje ščitnice vidim že pri vsaki drugi ženski« 10 neodgovorjenih vprašanj o kovidu Nesporna moč množičnih meditacij

»Motnje ščitnice vidim že pri vsaki drugi ženski« 10 neodgovorjenih vprašanj o kovidu Nesporna moč množičnih meditacij

Daniela Juričić, magistrica ajurvedske medicine, pravi, da tradicionalno zdravljenje ni za lene in da nima čudežnih tablet. Je magistrica ajurvedske medicine in osebna učenka znanega ajurvedskega zdravnika Vasanta Lada, s katerim končujeta tudi pisanje knjige. Izobrazbo si je pridobila na Univezi Middlesex v Londonu in se izpopolnjevala na indijskih ajurvedskih klnikah. Njena raziskava o zdravljenju revmatoidnega artritisa je dobila priznanje za odličnost.

Ajurvedska medicina doživlja globalni uspeh, čeprav izvira iz Indije. Ali so pri zdravljenju z ajurvedo v Evropi potrebne prilagoditve?
To je univerzalna veda o življenju, ki se uporablja že več kot pet tisoč let in vmes je doživljala spremembe tudi v Indiji. Res pa je, da je niso utemeljili običajni ljudje, temveč indijski modreci rišiji. Kako je možno, da to deluje tudi v Evropi? Ker to znanje ni vezano na čas in prostor, gre za univerzalna spoznanja. Ajurveda nas uči, kako živeti z našo lastno konstitucijo in v harmoniji z naravo, kjerkoli je ta narava. Indijska medicinska znanost temelji na individualnem razumevanju zdravja, saj ima vsak od nas drugačno telo, drugačen način razmišljanja in delovanja. S pomočjo ajurvede lahko spoznamo svojo individualnost in tako lažje živimo v skladu s samim seboj. Zato ajurveda upošteva konstitucijo posameznika in dnevni ritem, kakor tudi spremembe letnih časov. Živeti v harmoniji z naravo pomeni predvsem živeti v skladu s samim seboj.

Kaj je po vašem mnenju razlog za popularnost ajurvede na zahodu? Ali gre predvsem za to, da ljudje pogrešajo osebno obravnavo?
Na zahodu je uveljavljeno prepričanje, da so ajurveda predvsem masaže, kakšen zeliščni čaj in razstrupljanje. Tudi to, vendar omenjeno predstavlja le en odstotek ajurvede, ki je v svojem dojemanju zdravja še širša od zahodne medicine. Uveljavljene ajurvedske klinike v Indiji so zgovoren prikaz tega, delujejo povsem enako kot klinike alopatske medicine, z enakimi oddelki in pripomočki, le da zdravljenje temelji na naravnih zdravilih.

Vendarle zahodna medicina tudi v Indiji uživa večji ugled kot ajurveda. Mar ni stetoskop okoli zdravnikovega vratu še vedno znamenje večjega prestiža?

Povsem običajno je, da tudi ajurvedski zdravniki uporabljajo stetoskop. Napačna predstava o ajurvedi na zahodu se je uveljavila, ker so se z njo ukvarjali ljudje, ki so obiskali kakšen vikend tečaj. Ko sem opravljala svojo prakso v Indiji, sem bila prijetno presenečena nad znanjem ajurvedskih zdravnikov, od katerih se pričakuje, da imajo tudi dobro znanje o zahodni medicini in farmaciji. V pomembnih zgodovinskih zapisih o ajurvedi Charaka Samhita (200−400 pr. n. š.) poudarjajo, da se mora ajurvedski zdravnik izobraziti v vsaj dveh medicinskih sistemih. V tisoč let starih ajurvedski tekstih so slike kirurških inštrumentov, ki so v uporabi v zahodni medicini le nekaj sto let.

Kakšna je potem razlika med operacijo na alopatski in ajurvedski kliniki, kar ste imeli možnost opazovati tudi sami?
Operacije potekajo na enak način. Edina razlika je, da so ajurvedski kirurgi zelo pozorni na vitalne točke na telesu, v ajurvedi se imenujejo marme. Posebna pozornost se posveča temu, da se ne poškodujejo. Tudi tisti, ki vrhunsko obvladajo posamezne vzhodnjaške borilne veščine, vedo, da je možno s pritiskom na posamezno točko človeka popolnoma ohromiti. Te točke se nahajajo na križšču tkiv, trideset točk na telesu je še posebno pomembnih. Razlika je še v predoperativni in pooperativni negi, ki se usmerja v naravne pripravke.

Nam lahko poveste kaj o zdravljenju revmatoidnega artritisa v ajurvedi, kar ste raziskovali?
Raziskavo sem opravljala za magisterij v Indiji. Ukvarjala sem se z rezultati zdravljenja revmatoidnega artritisa pri pacientih. Ta bolezen je zanimiva, ker poudarja odločilni pomen zdrave presnove in prebave. Ajurveda opozarja, da se večina bolezni pojavi zaradi slabe presnove in prebave. Lahko jeste najbolj zdravo hrano, vendar s poškodovano prebavo ne bo učinka. Hrana se bo predolgo zadrževala v prebavilih, kar povzroča vrsto novih procesov in težav v telesu. Če naše življenjske navade v daljšem obdobju slabijo naš prebavni sistem, se to kaže na več načinov. Lahko jemo hrano, ki ne ustreza naši konstituciji, preveč ali premalo hrane ali ob napačnem času, z več ali premalo tekočine po obrokih. Če je napačen način prehranjevanja naša dolgotrajna navada, se v našem telesu kopičijo toksini (ama), ki vstopijo v kri in nato v celotni organizem. Nato se začnejo kopičiti v delu našega telesa, ki je oslabljen, kar je lahko pogojeno z dednostjo, boleznijo ali načinom življenja. Kopičenje toksinov v sklepih na celičnem nivoju ovije celico, zato pore na membrani celice ne delujejo več dobro. Imunski sistem te celice prepozna kot tujek, zato se sproži avtoimunski odziv. Na ta način ajurveda razlaga nastanek avtoimunih bolezni. Na začetku je oslabljena presnova, kopičenje toksinov, ki se nato odlagajo na najšibkejše tkivo v telesu, kar povzroči avtoimunski odziv. Zdrava prehrana in prebava sta temelj vsega.

Kakšen je standarden postopek zdravljenja revmatoidnega artritisa v ajurvedi?

V ajurvedi ni standardnega načina zdravljenja posamezne bolezni, ker je vsak človek povsem unikaten, kakor tudi poti in čas nastanka bolezni. Prav zato, ker je postopek zdravljenja visoko individualiziran, se lahko ajurveda lahko uporablja globalno. Najprej določimo konstitucijo posameznika in ugotovimo, kje v telesu je izvor neravnovesja. Če bi zdravila deset oseb z revmatoidnim artritisom hkrati, to pomeni, da ima vsak svojo, prilagojeno terapijo. Poleg tega so napake vsakega posameznika različne, zato je tudi terapija temu ustrezna.

Torej je revmatoidni artritis z ajurvedo ozdravljiv?

To je hkrati res in ni. Ajurveda prepoznava šest stadijev posamezne bolezni, odvisno v katerem oseba pride do nas.

Na kakšen način določate stadije bolezni?
Ajurveda temelji na postavki, da je človeško telo kot celoten univerzum zgrajeno iz petih elementov: vode, zraka, zemlje, ognja in etra. Kombinacija teh elementov se v ajurvedi imenuje doša. Vsak posameznik ima svojo kombinacijo elementov. Z diagnozo ugotavljamo, kje nastajajo neravnovesje in zakaj. Konstitucija pomeni specifično razmerje doš pri osebi vatta, pitta in kapha, s katerim se že rodimo. Razmerje odločilno vpliva na naše zdravje, nujno moramo ohranjati ravnovesje, da smo zdravi. Vatta pomeni energijo, ki je groba, premikajoča se in suha, z njo so povezana vsa gibanja v telesu, od gibanja očesnih vek do kroženja krvi in prebavnega trakta. Pitta je lahka, topla in prodorna energija, z njeno pomočjo v telesu delujejo metabolizem, vid, miselni procesi in podobno. Kapha je težka, počasna in gosta, ta kvaliteta pa združuje telo in skrbi za njegovo rast. Tri doše obvladujejo vse funkcije v našem telesu. Razumeti ajurvedo pomeni razumeti tri principe, ne gre le za hrano in delovanje organizma, temveč tudi za letne čase, tip poklica, ki ga opravljamo, okolje, v katerem živimo, vse ima določene kvalitete. Kar pomeni, da če uživamo hrano, ki spada v določeno došo, jo s tem še povečujemo. Hrana nasprotnih kvalitet pa zmanjšuje vpliv določene doše.

Kako se to kaže v diagnostiki?
V nasprotju z zahodno medicino bolezen prepoznamo v zelo zgodnji fazi. Medtem ko zahodna medicina prepozna bolezen šele v četrtem ali petem stadiju. Ajuvredska diagnoza prepoznava neravnovesje v telesu že na začetku, kaže se v utripu, na jeziku, v barvi oči in kože. Vsaka guba in črta na obrazu govori o našem zdravju. Zato se lahko prepoznava začetke bolezni.

Imate kakšen primer?

Prav neverjetno je, da ima na Hrvaškem vsaka druga pacientka moteno delovanje ščitnice, ki se na začetku kaže kot izpadanje las, utrujenost, zaprtost, spremembe na nohtih in počasno delovanje metabolizma. Težava je ta, da krvni testi začetne faze v motnjah delovanja ščitnice ne zaznajo, zato pacientko naročijo naslednje leto. Oseba se počuti še slabše, vendar krvna slika je še vedno v mejah normale. Torej, šele čez nekaj let, ko se bolezen pokaže, lahko predpišejo hormone. V ajurvedi ukrepamo takoj.

Zveni kot tiha empidemija, zakaj menite, da je to tako?
Res je žalostno, motnje v delovanju ščitnice videvam pri vsaki drugi ženski. Rekla bi, da je to posledica nezaželenih elementov v naši prehrani. Postalo je že povsem običajno, da jemo industrijsko predelano hrano. Takšna hrana ima dodatke. V mesu, ki ga ljudje jedo, so hormoni in antibiotiki, ki jih živali prejmejo zaradi preventive in razmnoževanja, kar vpliva tudi na ženske, ki ga uživajo. Potem je tu še mleko v supermarketih, ki sploh ni več mleko. Krave v mlečni industriji prejmejo hormone in zdravila, pogosto imajo slabe življenjske pogoje in prehrano. Ker jih strojno molzejo, imajo pogosto tudi vneta vimena. Posebno poglavje je proces pasterizacije, ki uniči vse encime, dobrodejne za človeka. Zato je vse več ljudi alergičnih na mleko ali imajo laktozno intoleranco. Menim, da ima na to velik vpliv industrijsko mleko. Nepasterizirano mleko krav iz ekološke proste paše pa je eno najboljših zdravil v ajurvedski medicini. Kar ljudje kupujejo v trgovini, težko imenujemo mleko, kot smo ga poznali včasih. Ne smemo pa pozabiti še na čustveno breme, ki ga ženske prenašajo, tudi to vpliva na delovanje ščitnice. Pojavljajo se strahovi in nespečnost, kar vpliva na hormone. Naš način življenja z milijon informacijami predstavlja oviro, da bi jih ustrezno predelali na vseh nivojih. Stres je postal normalno stanje. Prav stres, ki je povezan s časovnimi omejitvami, da nimate niti pet minut časa zase, zelo slabo vpliva na delovanje ščitnice. Ženske imajo še druge težave, ne izražajo svojih čustev in misli, ker si želijo biti sprejete in ljubljenje od vseh. Kar navadno pomeni, da ne znamo reči − ne. Vse to se kopiči in vpliva na zdravje. Dokler ne postavimo meja, ljudje ne vedo, kje nas poškodujejo.

Kaj so še pogoste zdravstvene težave?
Razraščanje tkiv, policistični jajčniki, različne ciste in miomi, tako na prsih kot na maternici. Skoraj vsaka ženska ima menstrualne težave, takšne ali drugačne. Danes je redkost srečati žensko brez ginekoloških težav.

Sklepam, da pomoč ajurvede iščejo predvsem ženske?
Da, sedemdeset odstotkov mojih pacientov je žensk, ki poiščejo pomoč veliko prej, ker sledijo svojemu telesu. Moški so bolj osredotočeni na svoje delo, pomoč poiščejo šele, ko jih nekaj ustavi. Opozarjam, da ajurveda ni za lene uporabnike in nima čudežnih tablet, lahko pa doseže velike uspehe, kar sem opazovala tudi v ajurvedskih klinikah. Polovica uspešnega zdravljenja je pravilna diagnoza in zdravljenje, druga polovica je na posamezniku, ali se navodil ustrezno drži in jih izvaja. Spremeniti je treba prehrano in način življenja. V tem je ključ, pomagati moramo samim sebi. Naše celice se regenerirajo, poglejte naše kosti in jetra, tkiva se obnavljajo skozi leta. Prav zato je hrana in pijača tako pomembna, to je snov, iz katere dobesedno gradimo svoje telo. Svojemu telesu moramo pomagati, da deluje optimalno. Treba je imeti tri obroke, brez vmesnih prigrizkov, le svežo ekološko hrano in skrb za redno prebavo in spanje.

Kaj pravijo na to vaši pacienti?
Kdaj pa kdaj si lahko privoščite tudi kaj zunaj tega, ne sme pa postati navada. Ljudje si predstavljajo, da bo slabša hrana in pijača zapustila njihovo telo skozi prebavo. Vendar anorganske snovi iz industrijske prehrane ne zapustijo telesa kar tako. Prav tako ljudje težko razumejo, da se bolezni razvijajo počasi in da je treba ukrepati, preden se počutimo slabo.

Prosim podprite neodvisni medij ZDRAVO SLOVENIJA. Pay Pal na koncu strani.

Skincare Zero Image

»Motnje ščitnice vidim že pri vsaki drugi ženski« 10 neodgovorjenih vprašanj o kovidu Nesporna moč množičnih meditacij

Preberite izvorno novico na »Motnje ščitnice vidim že pri vsaki drugi ženski« 10 neodgovorjenih vprašanj o kovidu Nesporna moč množičnih meditacij >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca