(FOTO in VIDEO) Huligani, zasebne varnostne službe, Janšev tvit … Kdo je sprožil izgrede na ljubljanskih ulicah?

(FOTO in VIDEO) Huligani, zasebne varnostne službe, Janšev tvit … Kdo je sprožil izgrede na ljubljanskih ulicah?

Na sinočnjem protestu v Ljubljani se je po navedbah policije zbralo okoli 500 ljudi, med katerimi so bile tudi skupine huliganov ali nasilnežev, ki so v policiste metale pirotehniko in granitne kocke, policija pa je odgovorila z vodnim topom. “Protestniki, kršitelji, so se zbrali na različnih koncih Ljubljane, se spet formirali v skupine in začeli napade na policiste,” je v večerni izjavi pojasnil direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar. Zdravniško pomoč je po navedbah Društva novinarjev Slovenije potreboval tudi fotoreporter Borut Živulovič.

Na včerajšnjih izgredih v središču Ljubljane je podporo policistom na terenu izrekel tudi notranji minister Aleš Hojs.

image

Robert Balen

Notranji minister Aleš Hojs je sicer soodgovornost, da se je protest sprevrgel v nasilje, pripisal tudi medijem. “Mesece ste jih podpirali in jim dajali kruha (…), zdaj pa imate ranjene policiste,” je očital novinarki POP TV. Kot je razvidno s posnetkov izgredov, je sinočnji izgrednik napadel tako policista kot reporterja. 

V Društvu novinarjev Slovenije so obsodili nasilje na shodu v Ljubljani, na katerem je še neznani storilec fizično obračunal s fotoreporterjem Borutom Živulovičem, ki je zato moral na urgenco, so zapisali v odzivu na svoji spletni strani. Prav tako je več novinarskih ekip poročalo, da so jih nasilno odrivali in ovirali pri njihovem delu.

V kolesarskem protestniškem gibanju, znanem po svojem petkovem antivladnem gibanju, so “se zaradi napovedanega nasilja nekaterih skupin in slabega epidemiološkega stanja” že pred sinočnjimi izgredi distancirali od napovedanega protesta v Ljubljani. Dodali so, da so se ob epidemiji začasno odmaknili od množičnega zbiranja, saj želijo odgovorno prispevati k reševanju stanja. Pozvali so k protestu od doma.

image

Robert Balen

Kdo pa je napovedal oziroma se je udeležil sinočnjih izgredov? Neuradno naj bi se jih udeležili tudi pripadniki navijaške skupine Green Dragons, nekateri omenjajo tudi Viole, prav tako naj bi bili prisotni “huligani” posameznikov, ki obvladujejo ljubljansko kriminalno podzemlje, lokale … Kot poroča Dnevnik, so njihovi policijski viri med udeleženci identificirali tudi ljudi, ki delajo za nekatere zasebne varnostne službe. Te naj bi bile povezane s sumljivi posli. “Naslednjič pridemo brez rumenih jopičev v civilu,” pa se je med drugim napovedovalo na družbenih omrežjih.

Spomnimo. Do podobnih izgredov je prišlo že leta 2012, ko je bila na oblasti druga Janševa vlada. Miren protest v Ljubljani v sklopu vseslovenskih ljudskih vstaj so namreč zaznamovali izgredi, v katerih so nasilneži obmetavali policijo s kamni, zaradi česar je ta prvič v zgodovini samostojne Slovenije uporabila vodni top. Nasilneži so tedaj na Trg republike vkorakali za transparentom, usklajeno z vzkliki, koordinirano … Kot smo tedaj poročali mediji, so izgrede med mirnimi protestniki izzvali pripadniki navijaških in neonacističnih skupin.

Premier Janez Janša je širšo javnost med včerajšnjimi izgredi vznemiril z objavo fotografije Ivana Galeta, s katere je razvidno, da mu jo je poslal direktor Sove Janez Stušek. Zadeva je odmevala tudi v opoziciji …

Prav o morebitnih četrtkovih protestih je tekla beseda tudi na torkovem obisku pooblaščene skupine komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Člane Knovsa je zanimalo, ali Sova spremlja skupino Anonymus, ki je proteste napovedala. Vodilni predstavniki Sove naj bi parlamentarcem pojasnili, da bi utegnili biti četrtkovi protesti nasilni. Agencija naj bi namreč imela indice, da se organizirajo nekatere skupine, ki so povezane s tujino in načrtujejo izgrede. Kdo so skrajneži, ki bi lahko povzročili nerede, naj Sova tedaj še ne bi ugotovila, naj bi pa njeni predstavniki zanikali, da bi bilo mogoče aktivnosti okrog protesta povezati z gibanjem Antifa. Skupina Anonymus se je včetaj od nasilja prav tako distancirala.

image

Robert Balen

Skincare Zero Image

(FOTO in VIDEO) Huligani, zasebne varnostne službe, Janšev tvit ... Kdo je sprožil izgrede na ljubljanskih ulicah?

Preberite izvorno novico na (FOTO in VIDEO) Huligani, zasebne varnostne službe, Janšev tvit … Kdo je sprožil izgrede na ljubljanskih ulicah? >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca