Tako je s 5G omrežjem pokrita Koroška, uporabniki Telekoma Slovenije ga lahko že uporabljajo

Tako je s 5G omrežjem pokrita Koroška, uporabniki Telekoma Slovenije ga lahko že uporabljajo

Po tem, ko je Telekom Slovenije konec julija v obstoječem frekvenčnem spektru 2600 MHz vzpostavil nacionalno omrežje pete mobilne generacije (5G), lahko njegovi uporabniki mobilnih storitev od danes dalje tehnologijo 5G tudi uporabljajo.

Pri Telekomu so predstavili novi mobilni paket Naj 5G, ki poleg neomejenih klicev in sporočil vključuje tudi 300 Gb prenosa podatkov s hitrostmi do 450 Mbit/s v smeri do uporabnika in do 100 Mbit/s v smeri od uporabnika. Uporabniki, ki že imajo ustrezni mobilnik, pa si lahko storitve 5G vklopijo tudi na kateremkoli drugem mobilnem paketu, kar preko SMS ključne besede “5G”, so sporočili z družbe. Telekom Slovenije načrtuje, da bo do konca leta s 5G v obstoječem frekvenčnem pasu pokril 33 odstotkov prebivalstva. 

image

Svetlo modre lise pomenijo pokritost s 4G+, temnejše pa pomenijo 5G.
Telekom Slovenije

Uporaba 5G je mogoča na mobitelih, ki omogočajo uporabo 5G v frekvenčnem pasu 2600 MHz in imajo ustrezno programsko opremo. Trenutno so to Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro in Huawei Mate Xs, do konca leta pa bo uporaba 5G mogoča tudi na mobitelih Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsung Galaxy Z Fold2 5G, Samsung Galaxy Note20 5G, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, na novo prihajajočem modelu Samsung Galaxy A42 5G ter na tablici Samsung Galaxy Tab S7+ 5G.

Super hiter mobilni internet
Mobilni paket Naj 5G poleg neomejenih klicev in sporočil v Sloveniji in državah EU-tarife vključuje še 300 GB prenosa podatkov (od tega 13.903 MB v državah EU-tarife), super hiter internet s hitrostmi 450/100 Mbit/s ter storitvi VoLTE (Voice-Over-LTE; klic prek LTE) in VoWiFi (Voice-Over-WiFi; klic prek WiFi). Mesečna naročnina je 28,99 evra. 5G si lahko uporabniki vklopijo tudi na drugih mobilnih naročniških paketih, v promocijskem obdobju do konca letošnjega leta pa je uporaba 5G brezplačna, od 1. januarja 2021 bo mesečna naročnina znašala 3 evre na paketih NekiNeki oziroma 6 evrov na vseh ostalih mobilnih paketih.

“Naše omrežje vsak dan uporablja več kot milijon uporabnikov. Zaradi njegove naprednosti, zanesljivosti, varnosti in vrhunske pokritosti ga uporabljajo tudi drugi operaterji v Sloveniji. Ker verjamemo v svoje omrežje, saj ga skrbno in premišljeno razvijamo že 30 let, in predvsem, ker nam je najpomembnejša dejanska in vrhunska uporabniška izkušnja, uporabnike vabimo, da kakovost, hitrost in odzivnost našega omrežja od danes dalje neomejeno testirajo z uveljavljeno aplikacijo Speedtest. Pri uporabi aplikacije Speedtest se uporabnikom količine prenosa podatkov, ki jih bodo pri tem porabili v našem omrežju, ne bodo odštevale od zakupljenih količin paketa,” je povedal Matjaž Beričič, član uprave Telekoma Slovenije.

image

Seznam mobilnikov, ki podpirajo 5G, je vse daljši.
Gregor Grosman

20.000 evrov so donirali Gasilski zvezi Slovenije, kjer bodo sredstva namenili za nadaljnje usposabljanje gasilcev. “Pri delovanju enot za zaščito, reševanje in zagotavljanje varnosti je ključna zanesljiva komunikacijska tehnologija. Na tem področju, kjer šteje prav vsaka sekunda, bo 5G tehnologija s še večjo kapaciteto, še višjimi prenosnimi hitrostmi in še krajšimi zakasnitvami prinesla pomemben napredek,” je ob predaji donacije, ki sta jo prejela predsednik GZS, Janko Cerkvenik, in poveljnik, Franci Petek, poudaril Tomaž Jontes, član uprave Telekoma Slovenije za komercialno področje. Telekom Slovenije je eden od partnerjev pri projektu 5G PPDR (Public Protection and Disaster Relief), to je vertikale 5G za širokopasovna omrežja za razvoj sistema za javno varnost ter zaščito in reševanje.

V primerjavi z obstoječimi mobilnimi omrežji 5G prinaša veliko večje hitrosti prenosa podatkov v obeh smereh (od in do uporabnika) in veliko krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco) nekaj milisekund. Ob tem pa tudi hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav (več kot milijon), kar omogoča razvoj pametne industrije in pametnih mest, preko možnosti rezinjenja (slicing) omrežja pa tudi uvedbo številnih navideznih namenskih, tako imenovanih kampus omrežij, kar naj bi gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo. Pri Telekomu Slovenije tako javno mobilno omrežje pete generacije načrtujejo v obliki kampus omrežij, pri katerih se bodo znotraj ene fizične infrastrukture omogočila virtualna namenska omrežja za energetiko, transport, logistiko, industrijo, pametna mesta, zdravstvo, zaščito in reševanje in podobno.

image

5G bo omogočil fleksibilnost in optimizacijo strojev in robotov, preko senzorike zagotavljal še višjo raven kakovosti produktov, tudi personalizacijo naročil, ki je ena od temeljev industrije 4.0.
Profimedia

5G z uporabo obstoječega frekvenčnega spektra

Telekom Slovenije je omrežje 5G omogočil z uporabo frekvenčnega spektra, ki ga uporablja tudi za omrežje 4G. V Sloveniji je namreč dražba frekvenčnega spektra, ki bo omogočil uporabo polnega potenciala tehnologije 5G, predvidena v začetku naslednjega leta. Telekomunikacijski operater pa ob tem pojasnjuje, da bo za ustrezno nadgradnjo omrežja nato potrebno še vsaj leto dni načrtovanja, razvoja in investicij. 

Skincare Zero Image

Tako je s 5G omrežjem pokrita Koroška, uporabniki Telekoma Slovenije ga lahko že uporabljajo

Preberite izvorno novico na Tako je s 5G omrežjem pokrita Koroška, uporabniki Telekoma Slovenije ga lahko že uporabljajo >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca