Ali nas maske ščitijo pred virusi? 10 neodgovorjenih vprašanj o koviduNesporna moč množičnih meditacij

Ali nas maske ščitijo pred virusi? 10 neodgovorjenih vprašanj o koviduNesporna moč množičnih meditacij

Screen Shot 2020-10-13 at 11.55.28.png
Oddaja HighWire: oglejte si video  TUKAJ

Oddaja HighWire: oglejte si video TUKAJ

Piše: mag. Karin Rižner, Center za bioresonanco

Odgovor na zgornje vprašanje je odločni NE. Nasprotno – maske nas neposredno zdravstveno ogrožajo. Da ne govorim o psihološkem vplivu na posameznike in našo skupnost. Ker me ljudje še vedno sprašujejo, kako je z maskami, sem se odločila napisati kratek prispevek na to temo, čeprav je tema že zelo obrabljena. Vsem priporočam ogled videa na temo mask na Highwire, kjer o tematiki z voditeljem razpravljata dve strokovnjakinji iz ameriške Uprave za varnost in zdravje pri delu. Obe se poklicno ukvarjata z oblikovanjem smernic za zdravo delovno okolje, vključno z ordinacijami in operacijskimi dvoranami. Kristalno jasno razložita, zakaj in kako kirurgi in drugo zdravstveno osebje nosijo maske in zakaj je nošenje maske za poprečnega državljana ne samo nepotrebno, ampak tudi škodljivo.

V videu je tudi iz YouTuba izbrisani posnetek merjenja ogljikovega dioksida pod masko 11-letnega sina voditelja Dela Bigtreeja, kjer je lepo razvidno, kako hitro presežemo toksične vrednosti ogljikovega dioksida, če nosimo dobro zatesnjeno zaščitno masko.

Lahko si ogledate tudi video sporočilo nemške nevrologinje dr. Margarete Briesz-Brisson, ki je tudi sodna izvedenka. Večina izmed nas sicer ne potrebuje poslušati nevrologov, da bi vedeli, da pomanjkanje kisika in povečane količine ogljikovega dioksida škodujejo možganom. A očitno to potrebujejo tisti, ki določajo smernice za corona ukrepe v Sloveniji.

dr. Margarete Briesz-Brisson

dr. Margarete Briesz-Brisson

Naj na kratko povzamem, zakaj nas maske ne ščitijo in zakaj ogrožajo naše zdravje.

Zakaj maske ne ščitijo pred virusi? Ker so za način, kako jih običajni ljudje uporabljamo, neuporabne. Če filtriranje kirurških mask deluje vsaj krajše obdobje (le pod predpostavko, da jo uporabljamo strokovno in pravilno!), to ne velja za maske iz blaga (kaj šele šale in rute), ki nimajo nikakršne vrednosti. Študija, ki so jo naredili v času izbruha SARS virusa, je pokazala, da je prodiranje infektivnih delcev skozi maske iz blaga skoraj 97%, skozi medicinske maske pa 44%. Zgovoren je tudi zaključek študije: “Zadrževanje vlage, ponovna uporaba mask iz blaga in slaba filtracija lahko povečajo tveganje za okužbo.” Halo?!?

Zakaj nas maske zdravstveno ogrožajo? V resnici je zelo preprosto. Pri daljšem ponovnem vdihavanju že izdihanega zraka pride do pomanjkanja kisika (hipoksija) in preplavljanja krvi z ogljikovim dioksidom (hiperkapnija). Bolj kot ste z masko aktivni, hitreje pride do tega stanja.

Simptomi akutnega pomanjkanja kisika in prebitka ogljikovega dioksida so glavobol, vrtoglavica, omotičnost, slabost, utrujenost, upočasnjen reakcijski čas (predstavljajte si šoferje in celo pilote z maskami!), težave s koncentracijo in razmišljanjem, omejevanje kognitivnih sposobnosti itd. Pri kroničnem pomanjkanju se telo na to stanje nekako navadi in akutni simptomi počasi izginejo oziroma se zmanjšajo. Ne izginejo pa posledice kroničnega pomanjkanja kisika in viška ogljikovega dioksida. Začne se okrnjeno delovanje vseh organov, predvsem pa imajo pri tem največ težav organi, ki so zelo velik porabnik kisika – na prvem mestu možgani. In tako začnejo na veliko odmirati naše možganske celice. Kako se zaključi tako stanje, si lahko ogledate na spodnji sliki.

Moja mama v vegetativnem stanju na dementnem oddelku že 8 let čaka na odrešitev.

Moja mama v vegetativnem stanju na dementnem oddelku že 8 let čaka na odrešitev.

Odmiranje možganskih celic ni edina posledica dolgotrajnega nošenja maske. Z neoviranim izdihavanjem zraka se poleg ogljikovega dioksida znebimo tudi drugih odvečnih snovi in delcev (virusov, bakterij, pelodov, trosov, prahu…). Če jih zaradi maske ponovno vdihujemo, se močno poveča možnost, da zbolimo za nalezljivimi boleznimi, ker smo bistveno bolj izpostavljeni povzročiteljem oziroma tujkom.

Pri dihanju z zaščitno masko naša pljuča in srce izpostavljamo dodatnim obremenitvam, saj se spremeni način, kako dihamo. Prisilno vdihavanje in izdihavanje zraka pod masko obremeni kardio-pulmonarni sistem, kar lahko pri posameznikih, ki že imajo zdravstvene težave na teh organih, sproži celo srčni napad.

Tudi drugi organski sistemi trpijo zaradi pomanjkanja kisika in povečanja ogljikovega dioksida. Tako stanje neposredno zmanjšuje funkcijo imunskega sistema, kar pomeni, da ljudje bolj pogosto zbolevajo – ne samo za akutnimi boleznimi, pač pa tudi za kroničnimi in rakavimi boleznimi.

Situacija je več kot tragična. Namesto da bi oblast ljudem v vsem tem dogajanju okoli corona virusa pomagala, je s svojimi ukrepi povzročila še mnogo slabšo zdravstveno situacijo. Zdaj nam celo ne dovolijo več dihati!

Screen Shot 2020-10-13 at 11.55.06.png

Ampak Slovenci se očitno ne damo tako lahko. Temo z maskami bom zaključila z aktualno šalo iz slovenskih Butal: “Naroda, ki že šest mesecev nosi isto masko za enkratno uporabo, ne more nič ubiti.” Tudi slovenska vlada ne!

Skincare Zero Image

Ali nas maske ščitijo pred virusi? 10 neodgovorjenih vprašanj o koviduNesporna moč množičnih meditacij

Preberite izvorno novico na Ali nas maske ščitijo pred virusi? 10 neodgovorjenih vprašanj o koviduNesporna moč množičnih meditacij >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca