Nick Cave: »Kaj vam pomeni usmiljenje?«Kako rešiti človeka?Situla z Vač: »Narava je tista, ki vsem sodi«

Nick Cave: »Kaj vam pomeni usmiljenje?«Kako rešiti človeka?Situla z Vač: »Narava je tista, ki vsem sodi«

Vir: The Red Hand Files

Draga Valerio in Frances,

usmiljenje je vrednota, ki bi morala biti v središču vsake delujoče in strpne družbe. Milost navsezadnje priznava, da smo vsi nepopolni in nam s tem omogoča, da dihamo kisik – da se v družbi počutimo zaščiteno z medsebojno zmotljivostjo. Družba brez usmiljenja izgubi dušo in požre samo sebe. Usmiljenje nam omogoča sposobnost odprtega sodelovanja v svobodnem pogovoru – širitev kolektivnega odkrivanja v skupno dobro. Če je usmiljenje naše vodilo, imamo varnostno mrežo za medsebojno spoštovanje in se lahko, če citiramo Oscarja Wilda, »milostno igramo z idejami«. Vendar usmiljenje ni dano. To je vrednota, ki jo moramo negovati in si zanjo prizadevati. Toleranca omogoča, da duh raziskovanja lahko samozavestno potuje, dela napake, se popravlja, je drzen, si upa dvomiti in v tem primeru daje možnost novim in naprednejšim idejam. Brez usmiljenja družba postane toga, strašljiva, maščevalna in brez humorja.

Frances, spraševali ste o kulturi linča »cancel culture«. Kolikor vidim, je kultura linča antiteza usmiljenja. Politična korektnost je prerasla v najbolj nesrečno religijo na svetu. Nekdaj plemeniti poskus, da bi na pravičnejši način znova preuredili našo družbo, zdaj uteleša vse najslabše vidike, ki jih ponuja religija (in nič lepote) – moralna samozaverovanost in samopomembnost zmanjšujeta celo sposobnost odrešenja. Postala je dobesedno, slaba religija, ki je ponorela.

Zavračanje kulture linča, da bi se ukvarjala z neprijetnimi idejami, ima zavirajoč učinek na ustvarjalno dušo družbe. Sočutje je glavna izkušnja – iz srca – iz katerega izhaja genij in velikodušnost domišljije. Ustvarjalnost je ljubezensko dejanje, ki lahko nasprotuje našim najbolj utemeljenim prepričanjem in s tem ustvari nove načine gledanja na svet. To je delovanje in veličastje umetnosti in idej. Sila, ki najde svoj smisel v zavračanju teh zahtevnih idej, zavira ustvarjalni duh družbe in udari v zapleteno in raznoliko naravo njene kulture.

Ampak tu smo. Smo kultura v tranziciji in morda se razvijamo v bolj enakopravno družbo – ne vem, – a katere bistvene vrednote bomo v tem procesu izgubili?

Z ljubeznijo, Nick

Skincare Zero Image

Nick Cave: »Kaj vam pomeni usmiljenje?«Kako rešiti človeka?Situla z Vač: »Narava je tista, ki vsem sodi«

Preberite izvorno novico na Nick Cave: »Kaj vam pomeni usmiljenje?«Kako rešiti človeka?Situla z Vač: »Narava je tista, ki vsem sodi« >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca