Splošna bolnišnica Slovenj Gradec: Zaščitne opreme zaenkrat dovolj, stroški zdaj višji

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec: Zaščitne opreme zaenkrat dovolj, stroški zdaj višji

Nabave negativno vplivajo na likvidnostno situacijo bolnišnice, za zdaj dodatnih sredstev za pokrivanje nabav, povezanih z obvladovanjem epidemije, še niso prejeli

Med epidemijo so javni zdravstveni zavodi osebno zaščitno opremo dobivali tudi iz blagovnih rezerv, od 1. junija pa morajo ponovno sami skrbeti za njeno nabavo. Potrebe po njej so zaradi varovalnih ukrepov, ki so v zdravstvu ostali, veliko večje kot pred epidemijo, kar avtomatično pomeni, da bodo zaradi tega imeli bistveno višje stroške, ki pa jim jih država vsaj za zdaj ne pokriva. Vlada je napovedala, da bo pokrila le stroške, ki so jih imeli zdravstveni zavodi med epidemijo.

Tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so zaščitno opremo že naročili sami. “Zelo težko je oceniti, za koliko časa imamo zalogo zaščitne opreme, ker se poraba spreminja glede na program dela v bolnišnici in glede morebitnega pojava večjega števila novih okužb. Trenutno imamo zalog dovolj, vendar pa se stanje lahko hitro spremeni. Dobavitelji imajo še vedno težave z dobavo, trenutno imamo težave pri dobavi nekaterih vrst rokavic in zaščitnih plaščev za enkratno uporabo,” so povedali v bolnišnici. V primerjavi z začetkom letošnjega leta beležijo največji porast cen pri maskah tipa IIR – povečanje cen za faktor 20 do 25. Cene preglednih rokavic so zrasle za 35 odstotkov, cene zaščitnih plaščev so porasle za faktor 3 do 4. “Porabo smo pri nekaterih izdelkih (maske, plašči, kombinezoni) omejili z nabavo pralnih izdelkov za večkratno uporabo. V preteklem mesecu je znašala vrednost dobav osebne varovalne opreme okoli 200 tisoč evrov. Poleg teh pa so nastajali dodatni stroški tudi z nabavo ostalih materialov in storitev vezanih na soočanje z epidemijo,” so pojasnili v SB Slovenj Gradec. Da tovrstne nabave negativno vplivajo na likvidnostno situacijo bolnišnice, opažajo, za enkrat pa dodatnih sredstev za namen pokrivanja nabav v zvezi z obvladovanjem epidemije še niso prejeli. “V zvezi z nabavo zaščitne opreme v času epidemije smo pripravljali podatke tako za ZZZS kot Ministrstvo za zdravje vendar konkretnih usmeritev o pripravi zahtevka za povračilo stroškov še nismo prejeli,” so povedali.

Skincare Zero Image

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec: Zaščitne opreme zaenkrat dovolj, stroški zdaj višji

Preberite izvorno novico na Splošna bolnišnica Slovenj Gradec: Zaščitne opreme zaenkrat dovolj, stroški zdaj višji >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca