VIDEO: 'Kavboji, sedite deset!' Fantastični Hrvati pometli s Srbi, ki priznavajo: 'To je katastrofa'

VIDEO: 'Kavboji, sedite deset!' Fantastični Hrvati pometli s Srbi, ki priznavajo: 'To je katastrofa'

Hrvati obžalujejo poškodbo Duvnjak. (Foto: Zajem zaslonske slike/Facebook)

Če bi lahko, bi igrala namesto Duvnjaka, a nimam tega talenta.

Kolinda Grabar Kitarović

Ni nam bilo lahko igrati, sploh prvih dvajset minut smo bili v velikem krču. Ko smo se sprostili, pa je bilo vse lažje. Pokazali smo, česa smo zmožni in da lahko pridemo daleč,” je po veliki zmagi z 32:22 povedal domači reprezentant Igor Kračić. V Splitu je bilo napeto že pred tekmo, saj so se vsi zavedali, da gre za športni dogodek visokega tveganja. Hrvaški navijači so srbske rokometaše že takoj na začetku ‘nagradili’ s salvo žvižgov, ki niso prenehali vse do izteka igralnega časa. “Pol leta smo bili nervozni, a ne zaradi pritiska, ker smo domačini prvenstva, bili smo nervozni zaradi tekme s Srbi. Nikakor si nismo smeli dovoliti, da to tekmo izgubimo,” je hrvaškim medijem še zaupal Kračić.

Napetosti ni bilo čutiti zgolj v Splitu, ampak tudi v Zagrebu, kjer hrvaška reprezentanca ne bo zaigrala vse do zaključnih bojev (v kolikor se prebije tako daleč). Pričakovanja domače javnosti so razumljivo visoka. Na domačem turnirju ne pričakujejo nič manj od medalje, večina pa si želi kar zlate. Lokali so bili polni, v vsakem taksiju se je po radiju predvajala tekma. Tisti, ki pa tekme niso spremljali, so svoje rokometaše vseeno spodbujali. Tako je skoraj iz vsakega avtomobila plapolala hrvaška zastava. Vsi so se zavedali, za kako pomemben obračun gre. A nič čudnega, vendarle je Hrvaška rokometna velesila, ki se lahko pohvali z medaljo z vseh velikih tekmovanj. “Zagreb trenutno še miruje. Je kot zatišje pred viharjem. Vsi pričakujejo, da se bodo domači fantje tukaj borili na koncu, ko bo najbolj pomembno. Vsi so prepričani, da se bodo borili za zlato medaljo. Tega si želijo in z navijanjem bodo storili vse, da fantom to tudi uspe,” nam je pozno po tekmi zaupal hrvaški navijač, ki se je v dresu in z zastavo sprehajal po ulici nedaleč stran od zagrebške Arene.

Najprej žvižgi, nato jok: ‘O ne! Izgubili smo Duvnjaka!’
Pred srečanjem je bilo takoj jasno, da bo 11.000 navijačev, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano v Splitu, gostujoče rokometaše ‘nagradilo’ z žvižgi.  Sovražno vzdušje je želel nekoliko umiriti domači kapetan Domagoj Duvnjak, ki je svoje rojake pozval, naj navijajo športno in za svojo reprezentanco in ne proti srbski. Te besede niso bile sprejete z odobravanjem in pred začetkom srečanja, ko je potekala predstavitev igralcev, je tudi Duvnjak prejel žvižge s strani vročekrvnih Dalmatincev. A tem je bilo po tekmi še kako žal, da so to storili. Duvnjak si je namreč poškodoval mišico in zaenkrat še ni znano, za kako hudo poškodbo gre. Je pa jasna ena stvar, da bo kapetan ‘ognjenih’ izpustil vsaj naslednjo tekmo z Islandijo. A prvi novice iz bolnišnice vendarle niso obetavne. 

Super bi bilo, če bo ‘Dule’ pripravljen za zaključne boje v Zagrebu. Brez njega nismo isto moštvo.

Lino Červar

Vsi smo obstali, ko smo videli, da je Domagoj obležal na parketu. Sploh ne želimo razmišljati o scenariju, da smo ga izgubili za celotno prvenstvo,” je po tekmi hrvaškim medijem zaupal domači reprezentant Luka Cindrić. “Ne razmišljamo o tem, da bi Domagoj lahko zaigral proti Islandiji in Švedski. Priložnost bo dobil nekdo izmed šestih igralcev, ki so na prvenstvu kot rezerve. Super bi bilo, če bo ‘Dule’ pripravljen za zaključne boje v Zagrebu. Brez njega nismo isto moštvo,” pa je bil iskren selektor Lino Červar, ki se še kako zaveda, kako pomemben člen moštva je kapetan Duvnjak. “Če bi lahko, bi igrala namesto njega, a nimam tega talenta,” pa je o pomembnosti kapetana povedala predsednica republike Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović. Hrvaška torej trenutno kot eno diha s svojo reprezentanco.

Odzivi po tekmi Hrvaška - Srbija - 3

(Foto: Zajem zaslonske slike/Facebook)

Srbski mediji ‘raztrgali’ svojo reprezentanco
Če je bilo vzdušje v hrvaškem taboru prešerno in je rajanje po zmagi nad velikim balkanskim tekmecem po ulicah Splita trajalo dolgo v noč, pa je bila slika ravno obratna v srbskem taboru. Reprezentanca, ki jo je v pripravljalnem obdobju dvakrat premagala tudi Slovenija, je na evropsko prvenstvo prišla z velikimi ambicijami, a padla že na prvem izpitu. “Nevidni vratar, anemična obramba, debakel Srbije,” so zapisali pri B92. “Hrvaška je dokazala, da je enostavno boljše moštvo. ‘Orli’ so samo na trenutke delovali kot pravo moštvo. Roko na srce, težko je bilo pričakovati zmago v Splitu. Nihče v srbski reprezentanci ni pokazal, da mu želje ne manjka, a domačin je enostavno pokazal vso svojo kvaliteto. S pomočjo s tribun pa so zgolj še potrdili prvi dve točki na prvenstvu,” pa so zapisali pri Mozzart Sport. “Nimam kaj reči, to je bila katastrofa. Tako sem slabe volje, da drugih besed ne najdem. Bili smo slabi, a če vam iskreno povem, lažje prenesem poraz z desetimi goli razlike, kot če bi izgubili za en gol. Čimprej moramo to pozabiti, saj nas čakata še dve pomembni tekmi,” pa je povedal najboljši srbski posameznik Petar Nenadić. Prva ‘vroča’ tekma prvenstva je torej končana, a to je zgolj ogrevanje pred vsemi, ki še prihajajo. Nenazadnje smo še zelo daleč od tekem, ko se bodo delile medalje in ko se bo pisala zgodovina. Saj veste. Knjige se pišejo o zmagovalcih in ne o poražencih.Povezava do Izvorne Novice >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: