VIDEO: Če je SDS s posojilom kršila zakonodajo, ji grozi globa med 4200 in 21.000 evri

VIDEO: Če je SDS s posojilom kršila zakonodajo, ji grozi globa med 4200 in 21.000 evri

Poteza stranke SDS, ki je pri državljanki BiH najela posojilo v višini 450.000 evrov, je razburila slovensko javnost, očitno pa tudi bosansko. Ne samo, da je posojilo sumljivo, ker je pridobljeno pod posebno ugodnimi pogoji, sumljiv je tudi izvor denarja.

Kakšna je povezava med Janšo, Snežičem in Đuđićevo?

Rok Snežič

Rok Snežič je posle iz Slovenije preselil v BiH, kjer svetuje podjetjem glede davčne zakonodaje. (Foto: POP TV)

Od kod 32-letni Dijani Đuđić toliko denarja? Bosanska pravnica, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem, je namreč denar, poleg SDS, lani posodila še dvema drugima osebama, in sicer v višini 1,2 milijona evrov. Vse posojilne pogodbe je overil celjski notar Jože Sikošek. Denar je nakazala iz računa, ki ga je imela odprtega pri banki NKBM, a so ji na banki račun zaprli, ker naj ne bi zadovoljivo pojasnila izvora denarja. Iz katerega računa je nakazala denar stranki SDS, ni znano. Da gre za sumljive posle, priča tudi dejstvo, da naj bi bila Đuđićeva in doktor davčnih utaj Rok Snežič, ki je bil leta 2013 obsojen zaradi davčne utaje, pranja denarja in goljufije na tri leta zapora, znanca. O tem obstaja kar nekaj dokazov. Janez Janša, ki je podpisan kot odgovorna oseba pri najemu posojila za SDS, sicer trdi, da ga do Đuđićeve ni pripeljal Snežič, s katerim se poznata, saj sta bila sočasno v zaporu na Dobu, a so tudi te trditve vprašljive, saj obstajajo dokazi, da sta se nekaj dni pred podpisom kredita Snežič in Janša sestala v Mariboru. Snežič in Janša pa sta povezana tudi prek Snežičeve žene Klavdije, ki je ena od lastnic medija Nova24TV. 

SDS s posojilom očitno kršila zakonodajo

Razburja pa tudi višina posojila. Stranka SDS je očitno s posojilom kršila zakon o financiranju, ki ga je sprejela v času, ko je bila na oblasti in ko je smatrala, da je prav, da se posojila fizičnih oseb političnim strankam omeji, saj se s tem zagotovi večjo transparentnost delovanja političnih strank.

Jurij Toplak in Tomaž Vesel

Jurij Toplak in Tomaž Vesel o tem, zakaj je ključno, da je financiranje političnih strank transparentno. (Foto: POP TV)

Na Generalni policijski upravi smo preverili, ali je kaj novega glede skoraj polmilijonskega kredita SDS. Odgovor, ki so nam ga posredovali, je enak včerajšnjemu, s katerim je policija potrdila, da bo preverila, ali je bilo pri posojilu storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Pregledno in urejeno financiranje političnih strank je namreč eden od temeljev vsake demokracije. Prevelika finančna odvisnost strank ali politikov, ki so na oblasti ali želijo iz opozicije preiti na oblast, od enega podjetja ali fizične osebe je namreč temelj za politično korupcijo, ki privede do tega, da politika zakonov ne sprejema v korist ljudstva, ki jo izvoli, ampak oseb, ki so jih finančno podprle. Zakon o političnih strankah je zato jasen: stranka lahko pridobi posojilo samo pri bankah in posojilnicah, če pa posojilo najame pri fizični osebi, to ne sme presegati desetkratnika povprečne bruto mesečne letne plače.

Janša je v imenu stranke SDS pri Đuđićevi podpisal posojilo v višini 450.000 evrov, katerega izplačilo je sicer razdelil na tri dele, a je očitno s tem kršil zakon, ki govori, da posojilo ne sme biti višje od 16.200 evrov.

Vesel: Zakon je popolnoma jasen

Novinarski ekipi 24UR in Sveta na Kanalu A sta v Prijedoru poskušali izvedeti čim več o tem, kdo je bosanska podjetnica in od kod ji takšna količina denarja. Včeraj so morali na zaslišanje na policijsko postajo, saj so policisti dobili anonimno prijavo, a so jih po opravljenem razgovoru izpustili. Njihovo zasližanje na policiji pa močno odmeva v BiH. Odzvali so se tudi v Združenju novinarjev BiH, kjer so privedbo slovenskih novinarjev na policijsko postajo v Prijedoru označili za nedopusten ukrep. Kot so zapisali, gre za grobo kršenje svobode govora.

Za oddajo 24UR ZVEČER sta spregovorila predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in evropski strokovnjak za volilno zakonodajo Jurij Toplak, ki je glede razlage zakona o političnih strankah, ki omejuje višino posojila, dejal: “Edina pravilna razlaga je takšna, da je ta omejitev 16.200 evrov. Res je, da je zaporedje besed mogoče malo čudno, saj je tam na koncu beseda ’letno’. Mogoče je res šlo za eno zmoto, ampak pravilna razlaga je omejitev 16.200 evrov,” je pojasnil Toplak. Predsednik Računskega sodišča se z njim strinja. “Tako govori zakon. Tu ni potrebno nobene dodatne interpretacije,” opozarja Vesel in dodaja: “Nenazadnje, tudi dolgoletne izkušnje vseh političnih strank govorijo o tem. Tako zgodovinska razlaga – torej to, kako je bil zakon sprejet, tako namenska razlaga, kot nenazadnje tudi germatikalna razlaga zakona ne morejo dopustiti neke druge interpretacije. V tem pogledu je zakon popolnoma jasen.”

Dijana Đuđić

32-letna bosanska odvetnica Dijana Đuđić je SDS posodila 450.000 evrov.

Od 4200 do 21.000 evri kazni

Đuđićevo in SDS bi lahko povezoval strokovnjak za davčne utaje Rok Snežič, ki sicer trdi, da Đuđićeve ne pozna, a se je, kot kaže, zlagal. Vedno več je namreč dokazov, da sta se večkrat srečala in celo skupaj potovala iz Slovenije v BiH.

Računsko sodišče je stranka SDS zaprosila za interpretacijo 22. člena zakona. Vesel je dejal, da bodo v čim krajšem času pojasnili vse stvari. Prav tako je dejal, da bodo s predrevizijsko poizvedbo pridobili še nekaj drugih dodatnih pojasnil in sporočili stališče Računskega sodišče. Ko bodo dobili vse zahtevane dokumente, bodo najverjetneje ugotovili nepravilnosti in okrajnemu sodišču v Ljubljani podali obdolžilni predlog. Sodišče nato določi globo, ta pa za SDS lahko znese med 4200 in 21.000 evri, za odgovorno osebo, to je Janeza Janšo, pa do 900 evrov. Na Računskem sodišču so še pojasnili, da bodo konče ugotovitve pripravili približno v mesecu dni.

Vesel je odgovarjal tudi na vprašanje, ali Janšo odstop od pogodbe odvezuje odgovornosti, Dejal je, da je treba najprej razdeliti odgovornost stranke SDS in odgovornost odgovorne osebe stranke, torej Janše. “Ne glede na to, kaj se s pogodbo zgodi, v kolikor je to posojilna pogodba, ki je sklenjena v nasprotju s predpisi, ki veljajo v Sloveniji, pride do objektivnih znakov prekrška po zakonu o političnih strankah,” pravi Vesel in dodaja, da pri odgovorni osebi politične stranke pa ni nujno tako. “Pogodba je bila sklenjena v obliki notarskega zapisa, kar pomeni, da mora notar opozoriti na morebitne kršitve prisilnih predpisov, torej bi moral opozoriti na to pomanjkljivost.”

Toplak: Prav je, da volivci vemo, kdo strankam daje denar

Na vprašanje, zakaj je tako pomembno, da je financiranje političnih strank pregledno in transparentno, Toplak odgovarja, da je to ključno, “ker dolg vedno pomeni odvisnost”, torej boš sprejemal odločitve v prid tistega, ki si mu dolžan denar. “Zato je prav, da volivci vemo, kdo so tisti, ki strankam dajo denar in tudi govorijo skozi njih,” opozarja Toplak. Vesel pojasnjuje, da se je zakonodajalec odločil, da pravne osebe, ne glede na to ali so tuje ali domače, ne smejo financirati političnih strank, in sicer predvsem iz razloga morebitnega vplivanja na njihovo delovanje, saj bi lahko tako uveljavljali svoje lastne interese, ki niso nujno skladni z interesi volivcev. Zakonska rešitev, da tuje fizične osebe lahko posojajo strankam denar, pa nosi s sabo logično omejitev zneska, ki znaša desetkratnik bruto povprečne mesečne plače, saj s takšnim zneskom ta fizična oseba ne more odločilno vplivati na delovanje in poslovanje neke politične stranke, pojasnjuje Vesel. Toplak dodaja, da je omejitev smiselna, saj takšna velja tudi pri donacijah. V preteklosti so se namreč pogosto donacije ’skrivale’ pod posojilom.

O tem, kje so največji problemi pri financiranju političnih strank, Toplak pravi, da je najhuje, če je takšen ’ilegalen’ denar uporabljen pri volilni kampanji. To je potem težko popraviti, opozarja in pojasnjuje, da so v tujini kazni za takšne, ki z goljufijo pridejo do nekega položaja, veliko strožje kot pri nas, kar Toplak obžaluje. “K sreči je bilo to ugotovljeno še pred volitvami in upam, da bo ta denar vrnjen in ne bo uporabljen pri volitvah,” še dodaja Toplak.

Povezava do Izvorne Novice >

Jezički: