'Jasno je, da bomo ob nadaljevanju hrvaškega ignoriranja arbitražne razsodbe morali uporabiti tudi ustrezna pravna sredstva'

'Jasno je, da bomo ob nadaljevanju hrvaškega ignoriranja arbitražne razsodbe morali uporabiti tudi ustrezna pravna sredstva'

Piranski zaliv

Piranski zaliv (Foto: Bralec)

Hrvaški ribiči so od hrvaške vlade dobili zagotovila, da bodo hrvaške inštitucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova v Piranskem zalivu in da ne bodo plačali niti centa kazni. Zagreb namreč vztraja pri sredinski meji črti v Piranskem zalivu, medtem ko je Ljubljana začela z implementacijo arbitražne sodbe, ki je Sloveniji določila približno tri četrtine Piranskega zaliva.

Poleg tega hrvaški vojni veteran Peter Janjić, bolj poznan pod imenom Tromblon, grozi z vplutjem v Piranski zaliv s 100 ribiškimi ladjami hrvaških branilcev domovinske vojne, če vlada na čelu s premierjem Andrejem Plenkovićem ne bo uredila stanja. Olje na ogenj pa je ob vsem tem dogajanju prilila še hrvaška evroposlanka Ruža Tomašič z besedami, naj Hrvaška v Piranski zaliv pošlje kar vojsko.  

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je zagotovil, da bo policija ustrezno ukrepala, če bodo vojni veterani svoje napovedi uresničili. 

”V fazi priprav na implementacijo arbitražne sodbe smo preigravali različne opcije, tudi ekstremne, čeprav si želimo, da do česa takega ne pride, da bi sodbo implementirali na sporazumen način. A tudi na take izzive je policija sposobna odgovoriti in bomo ustrezno reagirali,” je v oddaji 24UR ZVEČER dejal Šefic in dodal, da slovenska policija deluje samo in izključno v slovenskem morju, kjer pa ”smo dolžni in moramo izvajati vsa pooblastila in zagotavljati varnost in suverenost ter jurisdikcijo”.

O podrobnih načrtih, kako bi torej policija reagirala v primeru kakšnega bolj ekstremnega scenarija, pa Šefic ni želel govoriti. 

Zunanji minister Karl Erjavec je k temu dodal, da zadnje besede kažejo na to, da je Hrvaška spoznala, da arbitražna razsodba obstaja. ”Vidimo, da vlada velika nervoza. Grožnje evropske poslanke so neumestne oziroma gre za nabiranje poceni političnih točk,” je dejal za 24UR ZVEČER. ”Kar se tiče groženj vojnega veterana, pa kažejo, da Plenković ne obvladuje razmer v svoji državi,” je nadaljeval in dodal, da bi lahko to pomenilo tudi upor proti pravnemu redu hrvaške republike. 

Erjavec je še pojasnil, da sta s slovenskim premierjem Mirom Cerjarjem tako predsedniku Evropske komisije in podpredsedniku Jean-Claudu Junckerju in Fransu Timmermansu poslala pismo, s katerim sta ju seznanila o odnosih med državama. ”Če bo veteran uresničil grožnje, potem bo morala Komisija reagirati, saj bi to pomenilo nespoštovanje mednarodnega prava in arbitražnih razsodb.” Dodal je, da ”smo mi mirni, potrpežljivi in pričakujemo, da bo Hrvaška spoznala, da ji ne preostane drugega, kot da začne implementirati arbitražno sodbo”

Ribiška inšpekcija bo izdajala kazni 

Direktor inšpekcije za lovstvo in ribištvo Igor Simšič je za 24UR ZVEČER povedal, da bo inšpekcija ukrepala v primeru kršitev hrvaških ribičev in bo na podlagi pooblastil izdajala kazni in jih tudi izterjala. 

Šefic je nadaljeval, da je na tem področju med vsemi pristojnimi sodelovanje dobro. Poudaril je, da imajo različne možnosti za izdajo glob in izterjavo, da pa ti postopki lahko trajajo zelo dobro. 

Glede izjav, da lahko tudi hrvaška stran Slovencem izdaja kazni, pa je Erjavec povedal, da skuša zavajati javnost. Šefic pa je poudaril, da je ”to slovensko morje in tu lahko jurisdikcijo izvaja samo slovenska policija”. ”Govorimo o slovenskem morju, kjer je arbitražno sodišče zelo jasno povedalo in določilo pravila. Upam, da ne bo prišlo do take situacije, ne bomo pa tega dopustili,” je še dodal Šefic in nadaljeval, da je našim ribičem zagotovljena pravna pomoč ter tudi odškodnine. 

Cerar: Slovenija bo vztrajala pri uresničitvi arbitražne sodbe

Tudi premier Miro Cerar je v današnjem nagovoru udeležencem tradicionalnega letnega posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju izpostavil, da bo Slovenija dosledno vztrajala pri uresničitvi arbitražne odločbe.

Miro Cerar na vrhu EU

Premier Miro Cerar je jasen: Slovenija bo vztrajala pri uresničitvi arbitražne sodbe. (Foto: AP)

Kar zadeva umeščenost Slovenije v mednarodno okolje, so v prvi vrsti pomembni odnosi s sosednjimi državami. V večji meri smo lahko na tem področju zadovoljni, je dejal Cerar in navedel, da s sosedami beležimo razvejano sodelovanje na številnih področjih od gospodarstva do kulture. Pomemben je tudi redni politični dialog s sosednjimi državami.

“Še največ izzivov v tem pogledu prinašajo odnosi s Hrvaško,” je izpostavil Cerar in spomnil, da je Slovenija do 29. decembra, ko je bil določen rok za uresničitev arbitražne razsodbe, skušala narediti vse, da bi prišlo do dogovorne uresničitve razsodbe s Hrvaško. Sam je pred dvema tednoma obiskal Zagreb in Hrvaško poskušal še enkrat prepričati v nujnost implementacije arbitražne odločbe.

Kot je poudaril, mora ta dosje ostati med prioritetami slovenske zunanje politike. Od ministrstva za zunanje zadeve še naprej pričakuje intenzivne diplomatske aktivnosti v podporo uresničitvi arbitražne odločbe, predvsem v institucijah in državah članicah EU ter ostalih državah, ki lahko pri tem odigrajo pomembnejšo vlogo. Tukaj je vloga veleposlanikov neprecenljivega pomena, je zbrane nagovoril premier.

“Jasno je, da bomo ob nadaljevanju hrvaškega ignoriranja arbitražne razsodbe morali uporabiti tudi ustrezna pravna sredstva,” je opozoril in dodal, da je nadaljnja pot Slovenije jasna. “Slovenija bo dosledno vztrajala pri uresničitvi arbitražne odločbe, kar pričakujemo tudi od sosednje Hrvaške. Vse drugo pomeni odmik od evropskega in mednarodnega prava, s tem pa tudi odmik od interesov Slovenije,” je poudaril.

Povezava do Izvorne Novice >

Jezički: