FOTO in VIDEO: Mraz v ZDA ne popušča, vremenoslovci napovedujejo: Najhuje šele prihaja

FOTO in VIDEO: Mraz v ZDA ne popušča, vremenoslovci napovedujejo: Najhuje šele prihaja

Hud mraz, ki je takoj po božiču zajel večino ozemlja ZDA in je zahteval že najmanj 11 smrtnih žrtev (štiri v Teksasu, pet v Wisconsinu, enega v Missouriju in enega v New Yorku), se bo nadaljeval vse do prihodnjega tedna.

Kaj pa vreme pri nas? Nič kaj zimsko ne bo: ob koncu tedna bo kar okoli 10 stopinj Celzija.

Še več, temperature po večini držav se bodo ta teden še spustile. “Mraz je tukaj in najhujše šele prihaja,” je napovedala CNN-ova meteorologinja Taylor Ward. “Veste, da je hudo, ko zmrzuje celo v Dallasu. Pravzaprav je v vseh 50 državah najmanj en kraj, v katerem so namerili stopinje pod ničlo.”

In medtem ko so na severu, srednjem zahodu in severovzhodu zime navajeni, čeprav ne tako nizkih temperatur tako dolgo časa, pa imajo veliko več težav na jugu ZDA, kjer morejo odpirati posebne centre za gretje premraženih.

Oblasti prebivalce svarijo pred hudim mrazom od juga Teksasa pa tja gor do Kanade ter od Montane na zahodu do Maina na vzhodu ZDA. Mraz je med drugim ujel labode v mlaki Virginije, v New Yorku je moteno delovanje trajektov, Niagarski slapovi so se spremenili v ledeno lepoto, ceste po večjem delu ZDA pa so izjemno nevarne. 

V Indianapolisu in Cincinnatiju so zaradi mraza minus 24 stopinj zaprli šole, v Chicagu se zaradi močnega vetra občutek mraza spušča na minus 37 stopinj, v St. Louisu v Missouriju so našli truplo zamrznjenega brezdomca, ki se po spanju v mrazu minus 21 stopinj več ni premaknil, med mrtvimi pa sta tudi 27-letna ženska in 57-letni moški iz Wisconsina.

‘Lahko, da bo snežilo na plažah’

V mestu Savannah v Georgii so povprečne januarske temperature 16 stopinj Celzija, v torek opoldne pa so namerili minus ena in prebivalci prvič v življenju opazujejo ledene sveče. Guverner Nathan Deal je po poročanju CNN razglasil izredne razmere v 28 okrožjih.

V Charlestonu v Južni Karolini bo “v naslednjih dneh lahko snežilo na plažah“, je napovedal CNN-ov meteorolog Ivan Cabrera.

Medtem ko večina ZDA trepeta v mrazu in so v Jacksonvillu na Floridi pri aligatorjih namerili le tri stopinje, so v Anchoragu na Aljaski pri severnih medvedih v torek namerili kar sedem stopinj Celzija.

V Orlandu na Floridi so morali zaradi mraza zapreti več vodnih parkov. Predstavnik kmetijskega ministrstva Aaron Keller je opozoril, da bodo nizke temperature, če se bodo nadaljevale, ogrozile sadike citrusov, paprik in jagod. “Južneje kot greste, slabše so te sadike odporne na mraz. Če se mraz spusti nižje od Orlanda, bomo imeli težave,” je povedal.

V Pensacoli je zamrznila voda v bazenu na dvorišču. “Hčerka je začela jokati, ker je bazen izginil,” je povedal Alex Vieira.

Ice pool! 30°F

A post shared by Alex Vieira (@alexvieira) on

Natalie Kirkland prav tako iz Pensacole pa je bila tako šokirana, ko je videla zamrznjen vodnjak, da je moža prosila, naj ustavi avtomobil, da je zadevo lahko fotografirala.

Pensacola is on ice! ❄️❄️❄️#cnnweather

A post shared by Natalie Kirkland (@_princessofpineapples_) on

Podobno noro je tudi v Teksasu, Tennesseeju, Alabami, Mississippiju in drugje. V Atlanti, ki je leta 1996 v hudi vlažni vročini gostila poletne olimpijske igre, so v torek namerili minus 11 stopinj Celzija.

Premrzlo celo za pingvine v Calgaryju

Temperature v živalskem vrtu v Calgaryju v Kanadi so bile te dni prenizke celo za kraljeve pingvine, zato so jih uslužbenci v ponedeljek spravili v notranjost. “Namerili smo –25 stopinj Celzija. Ne gre za to, da te živali ne bi marale mraza. Če bi jim odprli vrata, bi šle z veseljem ven. Uživale bi, a skrbeti moramo za njihovo zdravje,” je povedal veterinar Malu Celli.

Že v torek zjutraj se je spet ogrelo na eno stopinjo Celzija in pingvine so spet spustili ven. A Celli je posvaril, da jih bodo morali – če bodo temperature narasle na 10 stopinj Celzija – spet dati nazaj notri. V tem primeru zato, da se bodo ohladili.

Prihaja novo snežno neurje

Že v četrtek severovzhod ZDA čaka novo snežno neurje z vetrovi do 80 kilometrov na uro in sneg, kar pomeni, da bo zelo verjetno prihajalo do izpadov elektrike.

Takoj naslednji dan, v petek, pa se bodo temperature spet močno spustile in ledena doba se bo nadaljevala najmanj do ponedeljka, še napovedujejo meteorologi.Povezava do Izvorne Novice >

Jezički: