Veleposlaniki jedrskih sil z bojkotom nad podelitev Nobelove nagrade za mir

Veleposlaniki jedrskih sil z bojkotom nad podelitev Nobelove nagrade za mir

V Stockholmu bodo danes tradicionalno ob obletnici smrti izumitelja Alfreda Nobela slovesno podelili Nobelove nagrade za fiziko, kemijo, medicino, literaturo in ekonomijo. Nobelovo nagrado za mir, ki jo letos prejme mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican, bodo podelili v Oslu.

Ican je Nobelovo nagrado prejel za "prizadevanja za osveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja". Ican s sedežem v Ženevi sestavlja skupnost nevladnih organizacij iz okoli sto držav.

V zadnjem desetletju opozarja na nevarnost jedrskega orožja in si prizadeva za njegovo globalno prepoved. Pomembno zmago je kampanja zabeležila julija, ko so Združeni narodi sprejeli nov sporazum o prepovedi jedrskega orožja.

Veleposlaniki bojkotirajo podelitev Nobelove nagrade za mir

Veleposlaniki več jedrskih velesil so sicer sporočili, da bodo bojkotirali letošnjo podelitev Nobelove nagrade za mir. Njihova odločitev naj bi bila politične narave. Vse jedrske velesile, na svetu naj bi jih bilo devet, namreč niso podprle omenjenega sporazuma. ZDA, Velika Britanija in Francija bodo tako na letošnjo podelitev Nobelove nagrade za mir v Oslo poslale zgolj nižje predstavnike. Med jedrskimi silami, ki bodo na podelitev poslale veleposlanike, sta zgolj Rusija in Izrael, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil iz norveškega Nobelovega odbora.

Članice zveze Nato, med njimi tudi Slovenija, prav tako niso podprle omenjenega sporazuma.

Medtem, ko bodo Nobelovo nagrado za mir podelili v Oslu, bodo ostale Nobelove nagrade podelili v Stockholmu.

Papirnati žerjavi, ki so jih naredili otroci iz Hirošime, pred norveškim parlamentom. (Foto: AP)

Nagrade, vredne 931.000 evrov

Nobelovo nagrado za fiziko bodo prejeli trije znanstveniki iz ZDA za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, in sicer Rainer Weiss, Barry Barish in Kip Thorne.

Nobelovo nagrado za kemijo si bodo letos razdelili Švicar Jacques Dubochet, Američan Joachim Frank in Britanec Richard Henderson za razvoj krioelektronske mikroskopije, revolucionarne metode za določanje strukture biomolekul v raztopinah.

Ameriški znanstveniki Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash in Michael Young bodo za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklusom aktivnosti organizmov, znanim kot cirkadijski ritem, prejeli Nobelovo nagrado za medicino.

Nobelovo nagrado za literaturo bo prejel britanski pisatelj Kazuo Ishiguro, ker je v svojih "izrazito čustveno nabitih delih razkril brezno, ki se skriva pod našo iluzijo povezanosti s svetom". Velja za enega najbolj priznanih sodobnih avtorjev v angleško pišočem svetu.

Nobelovo nagrado za ekonomijo bo prejel ameriški znanstvenik Richard H. Thaler za svoj prispevek k vedenjski ekonomiji.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Letos so nagrade vredne devet milijonov švedskih kron oziroma 931.000 evrov.

Povezava do Izvorne Novice >

Jezički: