Na avstrijskem Koroškem sprožili alarm civilne zaščite, veter in dež pustošita tudi drugod v Evropi

Na avstrijskem Koroškem sprožili alarm civilne zaščite, veter in dež pustošita tudi drugod v Evropi

Sneženje, mraz, močan veter in močno deževje težave povzročajo tudi drugod v Evropi. 

Na jugu avstrijske Koroške je celo noč divjalo neurje z vetrom, zaradi česar so pristojne oblasti v zgodnjih jutranjih urah na območju Velikovca sprožile alarm civilne zaščite. Ljudi so pozvali, naj hiše zapuščajo le v nujnih primerih.

Najhuje je bila prizadeta Železna Kapla, o veliko težavah poročajo tudi iz Borovelj. Cesta do prelaza Ljubelj je zaprta. Na območju je brez oskrbe z elektriko ostalo 6000 gospodinjstev.

Neurje z vetrom, ki je v sunkih dosegal hitrost več kot 100 kilometrov na uro, je prizadelo tudi zahod in jug avstrijske Štajerske, kjer je prišlo do obsežnih izpadov elektrike. Brez oskrbe je bilo v jutranjih urah 10.000 gospodinjstev. Delo na terenu otežujejo podrta drevesa, zaradi katerih so nekatera območja še vedno nedostopna.

Promet je zaradi skalnih podorov močno oviran tudi na Tirolskem, o podrtih drevesih, izpadih elektrike in odkritih strehah pa poročajo še iz zveznih dežel Spodnja Avstrija in Salzburg. Blizu kraja Bad Gastein v Salzburgu je bila huje ranjena Belgijka, ko je na njeno vozilo padlo drevo.

V Franciji 36.000 uporabnikov še kar brez električne energije

Zaradi nevihte, ki so jo poimenovali Ana, je v Franciji brez elektrike ostalo okoli 36.000 gospodinjstev, poroča ABC News. Kar 1500 delavcev se trudi, da bo težava čim prej odpravljena.

V Franciji je brez elektrike približno 36.000 uporabnikov. (Foto: AP)

Močan veter, ki so ga spremljale izdatne padavine, je nevšečnosti povzročal že v ponedeljek. Razmere naj bi se danes umirile, Meteo France pa opozarja na možnost plazov. 

V Veliki Britaniji zabeležili najhladnejšo noč

Britanci so v noči na torek namerili -13 stopinj Celzija, kar je njihov letošnji rekord, so zapisali na njihovem vremenskem portalu The Wheather Channel.  

V nekaterih mestih (tudi Londonu) so razglasili oranžni alarm zaradi snega in ledu. 
Zaradi nizkih temperatur pa bodo tudi danes zaprte nekatere šole, bojijo se namreč ledu in poledice. 

Zimsko vreme težave povzroča tudi v Sloveniji, več pa na naslednji povezavi

Močan veter tudi v Bosni in Hercegovini povzročil veliko gmotno škodo

Pristojne službe v Banjaluki so sporočile, da je bilo preteklo noč v mestu poškodovanih več kot 300 objektov, ulice pa so bile polne podrtih dreves, zato je bil promet otežen. 

V Tešnju na severu BiH je močan veter porušil minaret na džamiji Ferhada-paše, ki je bila zgrajena v 16. stoletju.

O škodi poročajo tudi iz krajev Zavidovići, Maglaj in Žepča v osrednjem delu države.
Na posameznih območjih je zmanjkalo elektrike zaradi okvar, ki jih je veter povzročil na daljnovodih. Veter pojenja, danes sunki ne bodo presegli 80 kilometrov na uro, piše meteoalarm.eu. 

Višje temperature, ki jih je prinesel veter, so stalile sneg, ki je zapadel v preteklih dneh, zaradi česar je prišlo do naglega porasta vodostajev rek. 
 

 

Povezava do Izvorne Novice >

Jezički: