FOTO in VIDEO: Zaradi snega več zdrsov vozil, na Vrhniki izločajo tovornjake

FOTO in VIDEO: Zaradi snega več zdrsov vozil, na Vrhniki izločajo tovornjake

Ponekod po Sloveniji sneži, na pot se ne odpravljajte brez zimske opreme. Vozne razmere so slabše kot običajno, zato so daljši tudi potovalni časi, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru. Zaradi močnega sneženja na primorski in gorenjski avtocesti že poročajo o preglavicah tovornih vozil.

Zaradi zdrsov tovornih vozil je oviran promet pri Uncu. Dalj časa je bil zaprt prehitevalni pas, zaradi česar je nastal več kilometrov dolg zastoj. Zaradi močnega sneženja sicer pred Vrhniko izločajo priklopnike in polpriklopnike v smeri proti Kopru. 

Kot še poročajo, je zaradi zdrsa tovornega vozila zaprta regionalna cesta Planina – Postojna. 

Zdrs je kriv tudi za oviran promet na relaciji Grosuplje – Videm pri Vidmu.

Težave v prometu na primorski avtocesti - 7

Obstali tovornjaki na primorski avtocesti (Foto: POP TV)

Zaradi snega na Gorenjskem brez elektrike skoraj sto gospodinjstev

Novozapadli južni sneg je na območju Bohinja in Kranjske Gore povzročil izpad električne energije na področju Uskovnice in Vršiča. Brez napajanja je devet transformatorskih postaj oziroma 99 gospodinjstev. Napake na daljnovodih bodo odpravljene čez dan, so pojasnili na Elektru Gorenjska.

Daljnovod je zaradi novozapadlega snega izpadel v sredo zvečer, ko so padavine povzročale težave tudi drugod po Gorenjskem. Na Bledu je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta, v Zvirčah v občini Tržič pa je meteorna voda, ki je pritekla z magistralne ceste Podtabor–Podljubelj, zalila dvorišče stanovanjskega objekta.

Na Jesenicah se je danes zjutraj splazila zemljina za stanovanjsko hišo. Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje navajajo, da so si gasilci ogledali plaz in o stanju poročali poveljniku jeseniške civilne zaščite. Plaz so s folijo prekrili delavci komunale.

Popoldne se bo meja sneženja spustila

Dež, ki je zajel vso državo, naj bi do jutra oslabel, a se bodo sredi dneva in popoldne padavine znova okrepile. Meja sneženja se bo spuščala in popoldne bo ponekod v notranjosti Slovenije snežilo do nižin. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.

Zjutraj so bile temperature od nič do šest stopinj Celzija, ob morju osem, popoldne pa od nič do pet, na Primorskem okoli devet stopinj Celzija.

V prvem delu noči na petek bodo padavine ponehale, v petek se bo postopno razjasnilo.

Jutri bo sprva še pretežno oblačno, dopoldne pa se bo jasnilo. Popoldne bo povečini sončno. Jutranje temperature bodo od –3 do 4, v alpskih dolinah do –7, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 9 °C.

Predvsem v južni Sloveniji pričakujemo močnejši porast vodotokov.

V soboto bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj nekaj megle. Zapihal bo jugozahodnik. V nedeljo bo oblačnost od zahoda naraščala, pihal bo jugozahodni veter.

Več o vremenu v vašem kraju si preberite tu. 

Sneg

Vozne razmere so se zaradi sneženja poslabšale. (Foto: POP TV)

V visokogorju velika nevarnost snežnih plazov

Po podatkih agencije za okolje (Arso) je bila meja sneženja sprva do okoli 1300 metrov nadmorske višine, v krajih z močnimi padavinami pa občutno nižje. Ob koncu padavin se je spustila pod 1000 metrov nadmorske višine. Pihal je okrepljen jugozahodnik, ki je delal zamete in opasti. Marsikje je snežilo na skorjasto ali pa tudi trdo podlago, zato so v snežni odeji šibke plasti.

Snežna odeja je mehka in rahla, predvsem nad okoli 1500 metrov nadmorske višine je slabo sprijeta. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod do stare podlage. Nižje je sneg ob dežju kopnel in se razmočil, nato je snežilo na tako podlago, tako da se je novi sneg z njo dobro sprijel, so zapisali na Arsu.

Tudi Služba za varstvo pred snežnimi plazovi na območju Zelenice danes odsvetuje obisk gora. Na območju Zelenice je namreč v sredo in preko noči padlo do 90 centimetrov snega, zato se je tudi tam nevarnost proženja snežnih plazov dvignila na 4. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. Servisna cesta ostaja zaprta. Posebna pozornost velja tudi na cesti na stari Ljubelj, so opozorili v omenjeni tržiški službi.

Na Kredarici je 12. decembra letos v enem dnevu nasulo 130 cm snega, kar je nov slovenski rekord. Prejšnji je bil postavljen na Komni v marcu leta 1950 in 1971, zapadlo je 125 cm snega.

Na Arsu napovedujejo, da bo danes oblačno z občasnimi padavinami, ki pa jih bo več v vzhodnih in južnih krajih. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne in zvečer ponekod snežilo tudi do nižin. Predvidoma bo v gorah zapadlo od pet do okoli 20 centimetrov snega, tokrat več v vzhodnem delu, zlasti pa v hribih osrednje in južne Slovenije. Zapihal bo veter severnih smeri, ki bo spet prenašal sneg.

Veter ne bo tako močan kot jugozahodnik v preteklih dneh. Ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 700 metrov. V petek bo delno jasno in suho, veter bo čez dan slabel. V soboto bo večinoma suho vreme, v višinah se bo postopno spet segrelo.

Ledišče se bo v soboto do večera dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 metrov. Tudi v nedeljo bo večinoma suho, ledišče bo večinoma nad našimi najvišjimi vrhovi. Že v soboto se bo okrepil jugozahodni veter, ki bo pihal tudi v nedeljo. Ponovne padavine na Arsu pričakujejo v ponedeljek, ko bo meja sneženja sprva med okoli 900 in 1400 metrov nadmorske višine.

Snežna odeja se bo danes in v petek počasi sesedala, ostala bo večinoma rahla in mehka. Severni in severovzhodni veter bo delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Tako danes kot tudi še v petek bo možno spontano proženje plazov suhega, nesprijetega snega predvsem s strmih pobočij.

V soboto bo jugozahodnik ponovno prenašal sneg, ki se bo zaradi otoplitve začel predvsem v sredogorju nekoliko hitreje sesedati in preobražati. Proces bo še nekoliko izrazitejši v nedeljo. Zaradi otoplitve se bo snežna odeja zlasti v nedeljo najprej nekoliko labilizirala. Na površini bo nastajala skorja, tudi zaradi vetra.

Nevarna bodo zlasti strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala. Ob ponovnih padavinah v ponedeljek se bo nevarnost spet povečevala, še napovedujejo na Arsu.

Narasle reke poplavljajo, na kraških poljih bo gladina še narasla

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bodo po obilnem deževju danes reke v večjem delu države močneje narasle, možna so tudi razlivanja nekaterih vodotokov. 

Po podatkih agencije za okolje reka Reka poplavlja na izpostavljenih mestih v srednjem in spodnjem toku ter še zmerno narašča, medtem ko je v zgornjem toku že pričela upadati.

Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju. Poplavljene površine se bodo danes še razširile, predvidoma na območju vsakoletnih poplav. Razlivajo se tudi manjše reke na Kočevskem, možna so tudi razlivanja Save v Zasavju.

V prihodnjih dneh se bodo gladine vode na ojezerjenih poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa še povišale. Gladina vode na Cerkniškem jezeru bo predvidoma do nedelje narasla za okoli 60 centimetrov, gladina vode na Planinskem polju pa za okoli 40 centimetrov.

Opozorilo Arsa

Arsovo opozorilo pred razlivanjem voda.

Zalivalo kleti in hiše, podiralo električne drogove …

Velike padavine na ilirskobistriškem območju so v sredo zvečer in danes ponoči domačinom povzročile nekaj težav. Meteorne vode in reka Reka so na območju vsakoletnih poplav zalivale kleti in pritlične prostore objektov, tudi klet zdravstvenega doma. Okoli 50 gasilcev je bilo na terenu vse do jutra.

Voda je zalila okoli 20 objektov, a močno deževje hujših težav, na katere ne bi bili pripravljeni, ni povzročilo, je povedal vodja tamkajšnje civilne zaščite Luka Špilar.

V 24 urah je na ilirskobistriškem območju zapadlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar je povzročilo razlivanje reke Reke. Po besedah vodje intervencije Janeza Kastelica so se prvi alarmi prižgali v sredo okoli 19. ure, nato pa je bil ob polnoči drugi poplavni val.

Gasilci so vodo iz večine kleti in objektov uspeli izčrpati do 6. ure zjutraj, v eni hiši so jo črpali do osmih zjutraj.

Ob 21.30 je na območju občine Kranjska Gora zaradi novozapadlega snega izpadel daljnovod, ki z električno energijo oskrbuje naselje Jasna v Kranjski Gori. Posredovali so dežurni delavci Elektro Gorenjska.

Veter pa je povzročal nekaj težav na Dolenjskem in v Posavju. Tako je drevo padlo čez cesto na cesti Šentjošt–Hrib pri Orehku. V naselju Apnenik pri Velikem Trnu pa je ponoči veter razkril del strehe.

Zaradi poplavljenih cestišč in podrtih dreves so zaprte tudi nekatere ceste.

Povezava do Izvorne Novice >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: