Eden od osumljenih organiziranja ilegalnih športnih stavnic ostaja v priporu

Eden od osumljenih organiziranja ilegalnih športnih stavnic ostaja v priporu

Slovenska policija je v torek v sodelovanju s hrvaškimi kolegi in Europolom razbila mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki je bila vpletena v korupcijo v športu in ilegalne stavnice. V Sloveniji so pridržali devet osumljencev, na Hrvaškem pa dva. Z izjemo osumljenca, zoper katerega je preiskovalni sodnik po zaslišanju odredil pripor, je slovenska policija po besedah Menegalije ostalih osem osumljencev izpustila iz pridržanja.

"Priprta oseba je utemeljeno osumljena storitve petih kaznivih dejanj goljufij. Vsi ostali osumljenci so bili izpuščeni, ker so prenehali zakonski razlogi za odvzem prostosti in pridržanje," je navedel Menegalija.

Stavnica

Preiskava organiziranja ilegalnih športnih stavnic je stekla marca 2017. (Foto: Kanal A)

Po neuradnih informacijah nekaterih medijev gre za 43-letnega Kranjčana Dina Lalića, ki je bil v preteklosti nogometni vratar pri več slovenskih klubih, bil je tudi član mlade reprezentance. Lalić je bil že obsojen, in to zaradi podobnih kaznivih dejanj, kot naj bi mu jih očitali tokrat. Menegalija medijskega poročanja ni želel komentirati.

V Sloveniji so sicer izvedli 11 hišnih preiskav in 13 preiskav osebnih vozil, na Hrvaškem pa dve hišni preiskavi in dve preiskavi motornih vozil. Zasegli so 35 elektronskih naprav, 32 mobilnih telefonov, 19.650 evrov, za 38.500 evrov ponarejenih evrskih bankovcev in dve osebni vozili. Osumljencem očitajo kazniva dejanja v povezavi z organizirano kriminaliteto, korupcijo v športu in organiziranjem ilegalnih stavnic.

Kriminalistično akcijo je vodil Nacionalni preiskovalni urad, in to zoper združbo, ki je uspela vzpostaviti ilegalno spletno platformo z namenom plasiranja visokih stav pri ponudnikih stav iz Azije. Skupno so preiskovalci izvedli 13 hišnih preiskav in 15 preiskav vozil na različnih lokacijah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Menegalija je že v torek pojasnil, da je preiskava stekla marca 2017, ko je slovenska policija zaznala, da je organizirana kriminalna združba vzpostavila različne spletne strani, kot del ilegalne spletne platforme, ki je bila namenjena plasiranju več milijonov evrov na manipulirane športne dogodke. Osumljenci naj bi manipulirali tekme v profesionalnih nogometnih ligah v Srbiji, Makedoniji in na Češkem.

Na podlagi vnaprej dogovorjenih izidov nogometnih tekem so osumljenci po ugotovitvah policije vplačali stave v Aziji, s pravilnimi napovedmi izida tekem pa so si zagotovili dobitke. Ilegalna spletna platforma je bila organizirana na način, da je omogočala popolno anonimnost finančnih transakcij. Člani združbe so poskrbeli za transferje denarnih sredstev z uporabo virtualnih plačilnih sistemov, kot sta denimo Skrill in Paysafe.

Premoženjsko korist iz ilegalne stavnice so člani združbe nato prenakazali na internetne ponudnike bančnih storitev, torej alternativne bančne platforme, od tam pa v različne slamnate družbe s sedežem v davčnih oazah, s čimer so bankam v davčnih oazah prikrili dejanski izvor denarja, so pojasnili na policiji.

Kriminalna združba je med preiskavo razvila sinergije z drugimi kriminalnimi združbami v različnih državah, vse to pa z namenom, da investirajo denar, ki izvira iz drugih oblik kriminalitete, kot je trgovina s prepovedanimi drogami. Europol je podpiral preiskavo vse od začetka z zagotavljanjem stalne analitične podpore.

Povezava do Izvorne Novice >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: