VIDEO: Dejan Židan svari, da je vse skupaj videti kot načrtna sabotaža javnega zdravstva

VIDEO: Dejan Židan svari, da je vse skupaj videti kot načrtna sabotaža javnega zdravstva

Predsednik sveta Tomaž Glažar je pojasnil, da je strokovni svet UKC podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer. (Foto: POP TV)

Več mesecev je javnost zgrožena nad razprtijami, ki vladajo v ljubljanskem kliničnem centru. Še posebej je zaskrbljujoče stanje na otroški kardiologiji, zato je zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pozvala k odstopu, a se vodstvo za to ni odločilo.

Žogico so nato podali svetu UKC Ljubljana, ki pa se je na zadnji seji odločil, da ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC za stanje na programu otroške kardiologije. Predsednik sveta Tomaž Glažar je pojasnil, da je strokovni svet UKC podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer, škode kliničnemu centru zaradi izjav vodstva v javnosti pa niso mogli dokazati, zato ne morejo odločati o razrešitvi.

Predsednik sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tomaž Glažar je po torkovi seji sveta zavoda povedal, da svet ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC za stanje na programu otroške kardiologije. Kot je dejal, je strokovni svet UKC podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer, škode kliničnemu centru zaradi izjav vodstva v javnosti pa niso mogli dokazati, zato ne morejo odločati o razrešitvi.

"Ves čas se je svet zavoda pri obravnavi tematike srečeval z vprašanjem stroke. Glede na nedvoumno mnenje strokovnega sveta lahko ugotavljamo, da se program otroške kardiologije strokovno odvija prav," je po seji sveta dejal Glažar. Tako člani sveta UKC o odgovornosti vodstva za program otroške kardiologije "ne bomo glasovali, ker na osnovi strokovnega sveta ni potrebe", je dodal Glažar. Po njegovih besedah niso pravi naslov, da bi odločali o strokovnih vprašanjih.

Ministrica vztraja pri oceni, da vodstvo UKC ni ustrezno reševalo problema otroške kardiologije

Ministrica Kolar Celarčeva pa tudi po torkovi odločitvi sveta UKC Ljubljana, ocenjuje, da vodstvo UKC ni ustrezno reševalo tega problema.

''Še vedno ocenjujem, da UKC Ljubljana ni ustrezno reševalo problema otroške kardiologije, ki se vleče od leta 2012. S svojim ravnanjem je v jasnost po nepotrebnem vneslo negotovost in nezaupanje tako v zdravnike kot v delovanje celotnega UKC Ljubljana,'' je poudarila ministrica. "Kot veste, je strokovni odbor UKC obravnaval to tematiko in podprl strokovno direktorico UKC Ljubljana, svet zavoda pa je na včrejašnji seji to mnenje obravnaval, ni pa odločal o odgovornosti strokovne direktorice."

Zdravstvena ministrica na vprašanja, ali bo zamenjala člane sveta, ni odgovarjala.

Nadaljevala je, da mora biti delovanje v dobrobit pacientov. "Naša prioriteta je, da poskrbimo za bolnike, s tem namenom je bil ustanovljen projektni svet, ki ga vodi mednarodno priznani kirurg Igor Gregorič. Verjamem, da je to pravi način, da se razreši ta problematika v dobro bolnikov," je dejala Kolar Celarčeva v izjavi medijem.

Kolar Celarčeva je sicer v preteklosti že pozvala vodstvo UKC k odstopu zaradi stanja na področju otroške kardiologije po tistem, ko so v javnost prišli podatki (tudi s strani vodstva UKC) o domnevnih nepravilnih zdravljenjih in napačnih diagnozah otrok v tem programu. A se ne generalni direktor Andraž Kopač ne Pfeiferjeva nista odločila za odstop.

Koalicija ostra do neukrepanja sveta UKC

So se pa na sporočilo sveta UKC Ljubljana, da svet ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC za stanje na programu otroške kardiologije, ostro odzvali koalicijski partnerji. Ministrico Milojko Kolar Celarc so pozvali, naj presodi o pristojnosti in odgovornosti članov sveta.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem še pred današnjim vrhom koalicije ocenila, da se vsi člani sveta UKC jasno zavedajo svoje odgovornosti, ki jo imajo za delovanje UKC, za zdravstvo in za bolnike. "Če bodo ocenili, da niso usposobljeni opravljati svoje funkcije, pričakujem, da bodo to nemudoma javno razgrnili in temu ustrezno ravnali. Zato, da lahko potem njihovo delo začnejo opravljati ljudje, ki bodo kompetentni in bodo imeli to odgovornost ter drznost, da se določene poteze potegnejo oz. argumentirajo, zakaj se ne," je dejala Kustec Lipicerjeva.

Na vprašanje, ali bodo torej člane sveta zavoda oziroma predstavnike vlade v svetu odpoklicali, je odgovorila, da je treba pogledati, kakšne so njihove pristojnosti, njihovo imenovanje in odpoklic. Dodala pa je, da je za to vprašanje za pristojno ministrstvo za zdravje.

Milojka Kolar Celarc

Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc. (Foto: Aljoša Kravanja)

Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec je ocenil, da je na potezi ministrica za zdravje, ki je zahtevala tako ravnanje sveta zavoda, zdaj pa naj presodi, ali so člani sveta ravnali v skladu s svojimi pristojnostmi ali ne. Erjavec je dejal, da se ne bo spuščal v polemiko glede pristojnosti sveta UKC, a je spomnil na trditve predsednika sveta Glažarja glede tega.

Če pa imajo pristojnost v zvezi z razrešitvijo vodstva zavoda oziroma odločanjem o odgovornosti vodstva, se Erjavec strinja, da je treba svet zavoda poklicati na odgovornost.

Bolj oster pa je prvak SD Dejan Židan, ki je bil nad dogajanjem v svetu zavoda, kot je dejal, zgrožen. Vse skupaj po njegovem mnenju izgleda kot načrtna razgradnja javnega zdravstva ali skoraj kot načrtna sabotaža javnega zdravstva. "Ekscesi so se, se in se bodo dogajali. Ampak ko se ugotovijo, jih je treba čim prej ali takoj sankcionirati," je poudaril v izjavi novinarjem pred koalicijskim vrhom, na katerem si želi odpreti tudi to temo.

Svet zavoda se namreč po Židanovih navedbah ne odzove na nedopustno dejanje, "ko je zaradi slabega delovanja verjetno umrl en ali morda več otrok". S tem po njegovem mnenju ljudi odvračajo od javnega zdravstva, po drugi strani pa to pomeni erozijo sistema. Če ekscesov ne obravnavajo pravočasno, ljudje po Židanovem mnenju ne zaupajo več v politični sistem.

Židan je bil oster tudi do ministrice in do SMC. "Ministrica za zdravje in stranka, ki jo je nastavila, na ta način spodkopavata lastno državo. Ljudje bodo postali apatični," je bil oster prvak SD.

Povezava do Izvorne Novice >

Jezički: