Manjše poplave že povzročajo težave, deževno bo vse do srede

Manjše poplave že povzročajo težave, deževno bo vse do srede

Reke lahko poplavljajo. (Foto: iStock)

Od petka zvečer do sobote zjutraj je v večjem delu Slovenije padlo od 20 do 60 litrov dežja na kvadratni meter, so zapisali na Agenciji za okolje (Arso). Manj kot 20 litrov na kvadratni meter je padlo ponekod v severovzhodni in severozahodni Sloveniji.

Težave zaradi obilnih padavin

Gasilci imajo od jutra zaradi močnega deževja, pa tudi zaradi vetra, ponekod precej dela.

Narasla voda iz potoka ogroža objekte v Gori pri Pečah v občini Moravče. Meteorne vode pa so zalile objekte v Lukovici, Braslovčah in Polzeli, piše na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

V Ljubljani je okoli 10. ure dopoldne na Murnikovi ulici meteorna voda poplavljala klet stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske brigade Ljubljana so iz jaška pred stanovanjsko hišo, skozi katerega je voda zamakala v objekt, izčrpali okoli štiri kubične metre vode. Voda je nato iz poplavljene kleti začela odtekati nazaj v omenjeni jašek. V jašek so nato namestili potopne črpalke, ki bodo črpale vodo iz jaška, dokler VO-KA Ljubljana ne odpravi napake v kanalizacijskem omrežju in omogočijo nemoteno odtekanje meteornih voda.

Vodo so gasilci prečrpavali tudi v naselju Brdo v občini Domžale, kjer je bilo poplavljeno dvorišče in je voda ogrožala stanovanjsko hišo. Da bi preprečili vdor vode v hišo, so gasilci namestili protipoplavne vreče, iz poplavljenega dvorišča pa prečrpali okoli deset kubikov meteorne vode. 

V Kresnicah v občini Litija pa je meteorna voda poplavila parkirišče pred trgovskim poslopjem. Gasilci so zavarovali vhod trgovine in iz parkirišča izčprali okoli 20 kubičnih metrov vode. Delavci komunalnega podjetja pa so očistili vodne prepuste in omogočili odtekanje meteornih voda. 

Težave zaradi meteornih voda pa imajo tudi drugje. 

Reke bodo poplavljale

Pred nami pa je še nekaj deževnih dni, zato so na Arso izdali opozorilo pred možnimi poplavami. Na Ljubljanskem Barju že poplavlja Ljubljanica. Bodo pa reke po vsej državi močneje naraščale. "Ob tem bodo posamezne reke, zlasti v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, poplavile na območjih pogostih poplav," so zapisali na Arso.

Vremenski vpliv bo obremenilen, z vremenom povezane težave bodo pogoste, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje bo moteno. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.

Deževalo bo vse do nedelje popoldne, možne so tudi krajevne nevihte z nalivi. Nato se bo postopoma umirilo. Od nedelje popoldne do ponedeljka zjutraj bodo le manjše krajevne padavine. 

Ob ponovni okrepitvi padavin v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan se bodo poplavne razmere začele stopnjevati. Razliva se lahko reka Krka s pritoki, predvsem v srednjem in spodnjem toku na območjih pogostejših poplav. Na izpostavljenih območjih se lahko razlije v večjem obsegu. "Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem se bodo ojezerila," so še opozorili na Arso. 

Do nedelje popoldne bo padlo še od 30 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, višje vrednosti predvidoma v jugovzhodni Sloveniji pa tudi v hribovitem svetu zahodne in jugozahodne Slovenije ter na območju Kamniško–Savinjskih Alp. Prva ocena količine padavine za obdobje od ponedeljka zjutraj do konca noči na sredo pa je dodatnih 40 do 80 litrov na kvadratni meter.

Opozorilo za soboto

Hidrološko opozorilo za soboto. (Foto: Arso)

Opozorilo za nedeljo

Hidrološko opozorilo za nedeljo. (Foto: Arso)

Čez vikend največ do 18, na Primorskem do 21 stopinj Celzija

Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16 stopinj Celzija, na Primorskem do 20 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Jutri popoldne se bo, kot rečeno, delno zjasnilo, prehodno bo zapihal veter zahodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, ob morju 16, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do 21 stopinj Celzija.

V ponedeljek se bodo padavine znova okrepile

V ponedeljek bodo padavine od zahoda spet zajele vso Slovenijo in ponehale šele v noči na sredo. V torek bo zelo hladno za ta čas, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov. Na Primorskem bo zapihala burja.

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Hrvaška beleži nove rekorde

Hrvaški vremenoslovci so za Istro, Kvarner in Gorski kotar zaradi močnega deževja in nalivov izdali rdeče opozorilo. Na Hrvaškem so izmerili tudi nove rekorde. V mestu Rab so po neuradnih informacijah zabeležili novo največjo količino padavin – 384,7 litrov na kvadratni meter.

V Crikvenici je samo v petih urah (med 1.00 in 6.00 uro zjutraj) padlo kar 184 litrov na kvadratni meter, poroča HRT.

Na nekaterih cestah je zaradi velike količine vode oviran promet, opozarjajo na hrvaškem avtoklubu (HAK). 

Povezava do Izvorne Novice >

Jezički: