FOTO in VIDEO: Po požaru na deponiji pri Komendi: 'Če ne bi imeli junijske vaje, bi bilo lahko mnogo huje'

FOTO in VIDEO: Po požaru na deponiji pri Komendi: 'Če ne bi imeli junijske vaje, bi bilo lahko mnogo huje'

Prve ugotovitve kažejo, da požar ni vzrok posledica kaznivega dejanja. Policisti o dogodku še zbirajo obvestila.

PU Ljubljana

Če ne bi imeli obsežne požarne vaje, bi bilo verjetno gašenje veliko težje, je po požaru na deponiji odpadkov družbe Publicus v Suhadolah pri Komendi za 24ur.com pojasnil poveljnik PGD Moste Roman Koncilija. Kot smo poročali, je zagorelo v nedeljo malo po 13. uri. Zagorelo je na območju velikosti 2500 kvadratnih metrov, gorele so bale že sortiranih odpadkov, nevarnih odpadkov pa tam ni bilo. Na kraj so odhiteli člani GZ Komenda, PGD Komenda, PGD Križ, PGD Moste, GZ Mengeš, PGD Topole, PGD Mengeš in PGD Loka pri Mengšu ter požar ob pomoči delavcev podjetja, ki so z delovnimi stroji pomagali pri prekopavanju smeti, po nekaj urah tudi uspešno ustavili in preprečili, da bi se ogenj razširil na širše območje zbirnega centra, v katerem je veliko gorljivih odpadkov. Ponoči so še izvajali požarno stražo, danes zjutraj po ponovnem pregledu pa sledi o ognju ni več.

Fotogalerija (9)

  • Požar na deponiji pri Komendi - 1
  • Požar na deponiji pri Komendi - 2
  • Požar na deponiji pri Komendi - 4
  • Požar na deponiji pri Komendi - 7
  • Požar na deponiji pri Komendi - 9
  • Požar na deponiji pri Komendi - 8
  • Požar na deponiji pri Komendi - 5
  • Požar na deponiji pri Komendi - 6
  • Požar na deponiji pri Komendi - 3

Kot da bi vedeli, da bo zagorelo, so junija izvedli obširno požarno vajo

Kot je pojasnil Koncilija, bi bilo mnogo huje, če ne bi gasilci odreagirali pravočasno, in če ne bi bili na požar v tem gospodarskem objektu še posebej pripravljeni. Dobra dva meseca nazaj so namreč po dogodkih v Kemisu in drugod na pobudo direktorja podjetja na tej deponiji izvedli obsežno požarno vajo.

“Tedaj smo imeli večjo vajo v okviru GZ Komenda, Mengeš in pa Kamnik. Na prizorišču je bilo okoli 120 gasilcev, 20 vozil. Še dobro, da smo to izvedli, saj smo bili tako na včerajšnji dogodek dobro pripravljeni,” je pojasnil. Dodal je, da so natančno vedeli, kjer so hidranti, kje požarni bazeni. Ob tem je zanikal informacije, da na območju ni bilo zadostnih zalog vode, saj da imajo požarni bazen s približno 80 kubilnimi metri vode. Pravi, da so morali vodo dovažati, a le v nek sektor. “Vedno gremo na najmanj tri dovajanja vode, nikdar le na hidrant. Vedno imamo vsaj tri scenarije,” je pojasnil in še dodal da so pri tokratnem gašenju porabili približno poovico vode iz požarnega bazena.

Fotografije z obsežne junijske požarne vaje:

Podjetje odpravilo pomanjkljivosti in preprečilo še hujše posledice

Ob vaji, ki so jo izvedli konec junija, so gasilci vodstvo podjetja tudi opozorili, naj očistijo dostop do požarnega bazena, kar so nato njihovi delavci tudi storili. “Če ne bi imeli vaje, bi bil verjetno pokrov sicer čudovito pripravljenega požarnega bazena prekrit s smetmi, dostop pa s tem onemogočen,” pravi in dodaja, da so stvari v podjetju pravočasno sanirali, kar je igralo odločilno vlogo pri hitri zajezitvi včerajšnjega požara.

Koncilija je hkrati pohvalil strojnike podjetja, ki so se nemudoma odzvali in pomagali pri prekopavanju odpadkov. “Gorelo je tudi do pet ali šest metrov globoko, zato smo morali vse prekopati,” je še pojasnil in se zahvalil vsem gasilskim kolegom za izvrstno sodelovanje.

Povezava do Izvorne Novice >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: