Verniki praznujejo Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren

Verniki praznujejo Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren

Marijino vnebovzetje na Brezjah - 16

Na Brezjah pričakujejo več tisoč romarjev. (Foto: Miro Majcen)

Marijino vnebovzetje, imenovano tudi veliki šmaren, je največji cerkveni Marijin praznik. Čeprav gre za enega najstarejših Marijinih praznikov, katerega prve omembe segajo v obdobje pred četrtim stoletjem, pa je versko resnico, da je bila Marija "po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo", šele leta 1950 slovesno razglasil papež Pij XII.

Pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah bo mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V osrednjem romarskem središču mariborske nadškofije, na Ptujski gori, bo mašo vodil mariborski nadškof metropolit Alojz Cvikl. Maše bodo potekale tudi v drugih osrednjih romarskih središčih posameznih škofij. V cerkvi Marijinega vnebovzetja v Turnišču bo mašo vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz ob somaševanju škofa Petra Štumpfa.

Na Brezjah sicer pričakujejo, da se bo v teh dneh pred Layerjevo podobo Marije Pomagaj ustavilo več kot 7000 romarjev. Tokratno praznovanje bo v znamenju 25-letnice posvetitve slovenskega naroda Mariji.

Poleg Katoliške cerkve praznik Marijinega vnebovzetja obeležuje tudi Pravoslavna cerkev. Obeležili pa ga bodo 28. avgusta. V Sloveniji je 15. avgust od leta 1992 tako kot v veliko drugih evropskih državah tudi dela prost dan.

Povezava do Izvorne Novice >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: