Poletje je tudi čas kač, pri nas vsako leto zaradi ugrizov zdravijo do 10 ljudi

Poletje je tudi čas kač, pri nas vsako leto zaradi ugrizov zdravijo do 10 ljudi

Na naših tleh živijo tri vrste kač strupenjač – modras, navadni gad in laški gad. (Foto: iStock)

Zaradi ugriza modrasa ali gada se je od leta 2010 do letošnjega julija v centru za zastrupitve UKC Ljubljana zdravilo 51 ljudi. V zadnjih dveh desetletjih pri nas ni nihče umrl zaradi ugriza kače, saj so bili vsi pravočasno in ustrezno zdravljeni. Je pa nekaj bolnikov potrebovalo intenzivno zdravljenje, vključno z umetnim dihanjem.

Če ne bi bili intenzivno zdravljeni, bi verjetno umrli. Približno polovica bolnikov, ki so jih zdravili zaradi ugriza kače, pa je potrebovala zdravljenje s protistrupom. Tega imajo v obeh kliničnih centrih, so pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

V zadnjih sedmih letih so v UKC Ljubljana največ bolnikov zdravili leta 2013, ko so zaradi ugriza kače sprejeli kar 12 ljudi, lani so jih sprejeli 10. Letos pa so do julija zdravili že pet ljudi. 

Statistika kačjih ugrizov od leta 2010

Vir podatkov: Center za zastrupitve UKC Ljubljana (Foto: 24ur.com)

Ob ugrizu kače mirovanje, hlajenje in klic na 112

Poleti je z obiskovanjem gora in na sploh pogostejšem zadrževanju v naravi tudi večja verjetnost stika človeka s kačo. Če kača ugrizne, je treba mesto ugriza hladiti, mirovati in poklicati na pomoč reševalce. Ugriza ne sesamo, režemo ali žgemo, prav tako se ne delajo preveze, pravi reševalec Janez Kramar.

Kača na travniku in človek

Poleti je večja verjetnost, da bomo v naravi srečali kačo.

V Sloveniji živi 11 vrst kač, od katerih so tri vrste strupene, to so modras, navadni gad in laški gad. "Človek, ki ga ugrizne strupena kača, naj ne hodi, odsvetujem tudi pitje alkoholnih pijač. Poklicati je treba 112 ali pa človeka odpeljati v bolnišnico," je dejal Kramar, ki je tudi inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije.

Kače, ki živijo v Sloveniji, sicer po njegovih besedah niso življenjsko ogrožajoče za večino ljudi, so pa nevarne denimo za majhne otroke in kronične bolnike. Vsako leto v centru za zastrupitve UKC Ljubljana zaradi ugriza kače sprejmejo približno do 10 ljudi.

Povezava do Izvorne Novice >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: