Lunin mrk: nocoj ne zamudite priložnosti za opazovanje zadnjega mrka letos

Lunin mrk: nocoj ne zamudite priložnosti za opazovanje zadnjega mrka letos

Luna in Zemlja

Nocojšnji Lunin mrk bo zadnji v letošnjem letu. (Foto: NOAA/NASA)

Drevi bo iz višje ležečih krajev z dobrim razgledom po Sloveniji viden delni Lunin mrk, ki bo tokrat trajal malo manj kot dve uri. Luna bo vzšla šele po 20. uri, ko bo torej že zakrita, in bo tako v času maksimalnega mrka zelo nizko na obzorju. Opazovali bomo lahko samo drugo polovico mrka, in še to v času, ko bo še precej svetlo. V kakšnih barvah bo nocoj svetila Luna, je sicer odvisno tudi od prašnih delcev v ozračju, običajno pa žari v opečnatih odtenkih. Mrk bo vrhunec dosegel ob 20.20.

Nocojšnji mrk bo sicer drugi in zadnji letošnji Lunin mrk. Prvi je bil februarja in je bil viden iz Amerike, Evrope, Afrike in večjega dela Azije. V nasprotju s Sončevim mrkom so Lunini mrki varni za gledanje brez zaščite oči.

Dva tedna po Luninem mrku bo sledil še Sončev z vrhuncem nekaj pred 20.30 po našem času. Popolni Sončev mrk bo viden v 110-kilometrskem koridorju na območju 12 držav ZDA.

Lunin mrk, ki lahko nastopi samo v času polne Lune, nastane, ko se Luna znajde v Zemljini senci. Sončevi žarki tako Lune ne bodo v celoti neposredno dosegli, del svetlobe pa jo bo zaradi loma žarkov vseeno osvetlil in predvidoma obarval v opečnate barve.

Mariborčani bodo mrk pod strokovnim vodstvom lahko opazovali pred Filozofsko fakulteto, Ljubljančani pa na Kureščku

Astronomsko društvo Orion bo v primeru jasnega vremena na platoju pred mariborsko Filozofsko fakulteto pripravilo javno opazovanje delnega Luninega mrka, ki se bo začelo ob 20. uri. Opazovanje bodo pospremili s strokovnimi komentarji, primerno pa je za najširši krog javnosti, so zapisali na spletni strani društva.

V Ljubljani pa na Kureščku pri Igu opazovanje Luninega mrka organizira fizik Boris Khan, ki priporoča, da se na opazovanje na višjo lego odpravite s fotoaparatom ali daljnogledom.

Podrobnosti o Luninem mrku si lahko ogledate na tej povezavi.

Povezava do Izvorne Novice >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: