Vozniki tovornih vozil in avtobusov so najbolj tvegani vozniki v prometu

Vozniki tovornih vozil in avtobusov so najbolj tvegani vozniki v prometu

Prometni policisti bodo v okviru akcije Evropske mreže prometnih policij (TISPOL) do nedelje izvajali poostren nadzor nad tovornjaki in avtobusi na slovenskih avtocestah. Evropska akcija poziv k upoštevanju prometnih predpisov in izboljšanju prometne varnosti. Spodbuja predvsem k upoštevanju predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov na daljših poteh. 

Vozniki tovornjakov na dolge proge so pogosto preutrujeni. (Foto: Policija)

Prevozniki tovornih vozil so velikokrat izpostavljeni težkim delovnim pogojem in pritiskom delodajalcev saj morajo izredno dolge razdalje prevoziti v neprimerno kratkem času. Zato so pogosto utrujeni in nesposobni potrebne koncentracije, s čimer ogrožajo svojo ter varnost vseh ostalih udeležencev v prometu. 

Med najpogostejše kršitve spada nepripetost voznikov

Policisti bodo bdeli predvsem nad najbolj pogostimi kršitvami, ki so bile ugotovljene v preteklih akcijah. Te so uporaba varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov, so zapisali na spletni strani agencije za varnost prometa.

V lanskoletnem sistematičnem opazovanju pripetosti voznikov so se vozniki tovornih vozil in avtobusov izkazali kot najbolj tvegani vozniki v prometu. Rezultati opazovanja pripetosti so pokazali, da vozniki tovornih vozil v povprečju uporabljajo varnostni pas v 67 odstotkih primerov, vozniki avtobusov pa v 36 odstotkih.

Agencija za varnost prometa voznikom tovornih vozil in avtobusov svetuje, da so vedno pripeti z varnostnim pasom ter da vedno poskrbijo za pravilno in varno pripet tovor. Prav tako pozivajo k spoštovanju omejitev hitrosti in upoštevanju ustrezne varnostne razdalje, ki je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Vozniki avtobusov in tovornih vozila morajo upoštevati predpisane čase odmorov in počitkov, ne le zaradi visokih kazni, temveč predvsem zaradi varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu.

Nadzor nad tovornimi vozili

Prometni policisti bodo v okviru evropske akcije TISPOL od danes do nedelje izvajali poostren nadzor nad tovornjaki in avtobusi na slovenskih avtocestah. (Foto: Policija)

Izobraževanja bodo potekala po celi državi. Na mejnih prehodih in najbolj prometnih bencinskih postajah pa agencija deli zloženke o ključnih prometnih informacijah v Sloveniji, ki so predvsem namenjene tujcem.Policisti bodo v akciji TISPOL preverjali tudi tehnično brezhibnost vozil, pravilnost nalaganja in pritrjevanja tovora, preobremenjenost vozil ter morebitne manipulacije z zapisovalnimi napravami oz. tahografi.

Slovenski policisti v preteklosti že odkrili več nepravilnosti

Slovenski policisti so pri opravljanju poostrenega nadzora prometnih vozil v preteklih letih na naših cestah odkrili mnogo nepravilnosti, od prekomerno obteženih tovornih vozil, do kršenja predpisov o potrebnem počitku voznikov. Nedavno so ustavili voznika tovornega vozila, ki je močno vijugal po obeh pasovih cestišča. Čeprav so najprej sumili, da je vožnja posledica njegove utrujenosti se je izkazalo, je bil prevoznik pod vplivom alkohola.

voznik tovornjaka gleda film

Voznik tovornjaka je gledal film med vožnjo. (Foto: PU Kranj)

Gorenjski policisti pa so pred leti v tunelu na avtocesti ustavili voznika tovornega vozila, ki se med vožnjo ni mogel odločiti, ali bi raje gledal televizijo ali vozil. Promet je oviral zaradi prepočasne vožnje, s katero je kmalu pridobil tudi pozornost mož v modrem. Spomnimo pa lahko tudi na Šoferskega Božička, ki je obdaroval voznike tovornjakov, ki so bili na božič primorani stati na slovenskih počivališčih. 

Sicer gre za evropsko usklajeno akcijo, s katero voznike želijo spodbuditi k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov in izboljšanju varnosti vseh udeležencev v prometu. Agencija za varnost prometa bo ponovno organizirala usposabljanje policistov za izvajanje učinkovitejšega nadzora pritrjevanja in nalaganja tovora ter nadzora preobremenjenosti tovornih vozil.

Povezava do Izvorne Novice >

Jezički: