12. Mednarodni dan kulturne različnosti v Zadru! | Občina Ravne na Koroškem

12. Mednarodni dan kulturne različnosti v Zadru! | Občina Ravne na Koroškem

Prireditev, 12. Mednarodni dan kulturne različnosti, v organizaciji Koordinacije narodnih manjšin, ki prebivajo v Zadru, se je tokrat odvijala 3. junija, na odprtem prostoru Trga Pet bunara, v samem zgodovinskem središču Zadra. Na prireditev smo bili s strani Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar, povabljeni tudi člani Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem.

Da pa smo združili prijetno s koristnim, smo se na pot odpravili že dan pred dogodkom ter se med potjo ustavili na Plitvičkih jezerih, kjer smo si po nekaj urnem sprehodu uspeli ogledati le delček tega prekrasnega nacionalnega parka. Zvečer smo prispeli v Zadar, kjer je nas sprejela Darja Jusup (Rebernik), predsednica Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar. Sledila je večerja in ogled mesta ter sprehod do morskih orgel, vrnitev v hostel in zaslužen počitek. Saj nas je naslednje jutro čakal pomemben dogodek, na katerem nismo zastopali le našega društva, temveč celotno Koroško in hkrati tudi našo domovino, saj smo bili v Zadru edini nastopajoči gostje iz Slovenije.

Sama prireditev se je začela ob 11.00 uri, mi smo pa za dobro vzdušje poskrbeli že pred njo, skupaj z obiskovalci smo igrali in prepevali slovenske pesmi in z njimi tudi poklepetali. Na samem prireditvenem prostoru so se stojnice šibile pod težo raznovrstnih dobrot, ki so jih na ogled postavile različne narodne manjšine (albanska, bosanska, srbska, češka, slovaška, makedonska, italijanska, slovenska …), združene v Koordinaciji narodnih manjšin Zadarske županije, po končani prireditvi pa so vse kulinarične dobrote razdelili med goste in nastopajoče.

V pestrem kulturnem programu smo predstavili tudi mi, zaigrali smo nekaj slovenskih viž in zraven tudi zapeli ter spodbudili obiskovalce, da so se ob zvokih harmonik in klarineta tudi zavrteli. Po končani prireditvi je sledilo še krajše druženje z domačini, popoldan pa smo izkoristili še za potep po mestu, nekateri celo za skok v morje. Proti večeru smo se vsi zadovoljni in z lepimi spomini odpravili nazaj proti domu, seveda na avtobusu ni manjkalo petja in igranja ter dobre volje.

Ob tej priložnosti bi se še enkrat zahvalil vsem, ki ste nas pri tem projektu podprli, hvala Slovenskemu kulturnemu društvu Lipa Zadar za povabilo in gostoljubje, posebna zahvala, pa gre njihovi predsednici Darji ter njihovi članici Vlasti, ki sta nam bili tudi ves čas na razpolago.

Tekst: Alen Rožej

Foto: Duša Komprej

Preberi Izvorno Novico

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: