Govor ob 1. maju v Grajskem parku Ravne | Občina Ravne na Koroškem

Govor ob 1. maju v Grajskem parku Ravne | Občina Ravne na Koroškem

Lep pozdrav županom občin Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec in Prevalje, podpredsedniku SKEI Slovenije Viliju Novaku.

Vsi prisotni dobrodošli na Ravnah ob Grajskem parku.

Od prvega praznovanja praznika dela leta 1890 je minilo 127 let, ampak cilji boja delavstva za svoje pravice so enaki.

Pravice in obveznosti se med partnerji (delavci in delodajalci) kar naprej določajo na novo in v tem boju smo delavci sami. Država namreč z uzakonjanjem minimalnih delavskih standardov določa tako imenovani socialni javni red, aktivneje pa ne posega v razmerja med delodajalci in delavci. Povedano enostavno: dokler ima država mir, je ne zanima razmerje med delavstvom in delodajalci.

 

V letu 2016 je SKEI praznoval 25-letnico delovanja v novih razmerah. V tem času se je dokazal kot konstruktiven, dobro organiziran in učinkovit pogajalec, ko gre za zaščito interesov svojih članov, ki so pretežno zaposleni v podjetjih iz Kovinskih materialov, Kovinske  in Elektro industrije.

V letošnjem letu pritiska SKEI  Slovenija na vse tri omenjene tarifne priloge industrijske  kolektivne pogodbe. Od 1. do 5. tarifnega razreda tarifne priloge so pod minimalnimi plačami in podjetja, ki spadajo pod Kovinske materiale, Kovinske in Elektro industrije, že davno ne izplačujejo plač po tarifni prilogi dejavnosti, zato so te priloge v resnici nepredmetne. Za lažje razumevanje naj navedem primer: v  5. tarifnem razredu so že inženirji in magistri, ki spadajo pod minimalno plačo, kaj pa šele ostali tarifni razredi od 1 do 4, kamor spadajo delavci s poklicno in strokovno izobrazbo. Ali je to dovolj za dostojanstveno življenje? Seveda ni treba odgovoriti, ker odgovor poznamo.

Zgodba se nadaljuje tudi po upokojitvi, saj se minimalna plača upošteva za izračun pokojnine. Upokojitev za marsikoga pomeni prehod v siromaštvo oziroma če ima srečo, zanj skrbijo družinski člani. Zato želi SKEI ovrednotiti vse krivične tarifne priloge na novo.

Vsi večji zaposlovalci koroške regije so v vzponu. Tab, Lek, Sorbit, Ravne Systems, Metal Ravne in ostali povečujejo svoje proizvodne kapacitete. Poprečna starost zaposlenih v podjetjih se veča, rodnost v zadnjih 20  letih pa je bila na Koroškem nizka. Prav tako je Avstrija odprla svoje meje za naše delavce. Delavci v slabo plačanih podjetjih se odločajo za prezaposlitve v bolj plačana podjetja. Dolgoročno bodo podjetja, ki niso pripravljena povečati plač, obsojena na propad. Konkurenca med podjetji je močna in lastniki kapitala si ne morejo in ne smejo privoščiti konfliktov s svojimi zaposlenimi.

»Mati fabrika« je bila pred desetletji ponos koroškega gospodarstva. Jeklar, kovač, valjar itd. so bili takrat nadpovprečno plačani in cenjeni. Delo v teh poklicih se je sčasoma tehnološko posodobilo in je vedno zahtevnejše, delo še vedno poteka v 4 izmenah in pod težkimi pogoji, a status delavca se temu primerno ne dviga in nagrajuje. Zato se sindikat SKEI znotraj skupine SIJ trudi vrniti delavcem ponos, in sicer tako, da se bori za nov plačni sistem, ki bi omenjena ključna delovna mesta ovrednotil na novo.

 

Marsikdo se med vami mogoče sprašuje, zakaj danes praznujemo na Ravnah in ne na Ivarčkem jezeru, ki smo ga v preteklih letih prepoznavali kot simbol združenega delavstva, kot simbol uveljavljenih pravic. Jezero in njegova okolica sta namreč zaživela zaradi družbenega lastništva, pridnih delavskih rok, zaradi prostovoljnega/udarniškega dela, zato je vprašanje na mestu. V sodelovanju z Občino  in ZKŠTM Ravne na Koroškem smo se odločili za spremembo lokacije zaradi previsoke najemnine sedanjega lastnika.

SKEI Konferenca Sij ima zato ob letošnji tradicionalni prvomajski prireditvi grenak priokus, ki pa nam ne bo pokvaril razpoloženja in nas ne bo ustavil v prizadevanjih, da našo prireditev vrnemo na lokacijo, kjer je leta 1980 začela svojo pot.

Naj to priložnost izkoristim še za zahvalo SKEI regijske organizacije za Koroško, Občinama Ravne na Koroškem in Prevalje ter zaposlenim ZKŠTM Ravne na Koroškem za pomoč pri izvedbi naše prireditve v Grajskem parku.

Želim vam, da se danes dobro počutite in preživite lep dan v družbi prijateljev, znancev in sodelavcev!

Živel 1. maj, praznik, ki spominja in opominja, da POŠTENO delo IN POŠTENO PLAČILO krasita in bogatita človeka in s tem družbo, ki jo skupaj oblikujemo/živimo!

 
Predsednik konference družb SIJ Ravne Boris Štriker

Preberi Izvorno Novico

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: