FOTO in VIDEO: Po požaru onesnaženosti večjih razsežnosti ni, je pa prizadet potok

FOTO in VIDEO: Po požaru onesnaženosti večjih razsežnosti ni, je pa prizadet potok

Vzrok požara, ki je sinoči ob 19.50 zajel industrijski objekt podjetja Kemis na Vrhniki, še vedno ni znan. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje (URSZR) so požar najprej gasili gasilci Gasilske zveze (GZ) Vrhnika, kasneje pa še GZ Logatec, GZ Cerknica ter poklicni gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Kranj, ki so imeli požar ponoči že pod nadzorom, a požarna straža kraj še vedno varuje, saj se občasno pojavljajo manjši izbruhi. Požarna straža naj bi vztrajala vse do jutri dopoldne oziroma dokler nevarnost ponovnega vžiga ne bo popolnoma minila.

Na tiskovni konferenci so pristojni danes pojasnili, da je bila intervencija po požaru zahtevna, najtežje je bilo do približno pol enih ponoči, ko so se gasilci spopadali z visokimi temperaturami in eksplozijami v objektu. Danes gasilci vršijo požarno stražo, kriminalisti iščejo vzroke požara, pristojne službe pa vzorčijo elemente vode, zemlje, zraka. Na podlagi rezultatov prirejajo ukrepe.

Strokovnjak Peter Rodič  je pojasnil, da so z meritvami vplivov na okolje začeli zgodaj zjutraj. Kot so pokazale prve meritve, je onesnaženje največje v okolici prizadetega podjetja, prizadet je tudi lokalni potok, ne pa tudi potok Ljubljanica. Pregrade so opravile svoje delo in preprečile iztekanje v Ljubljanico, je še pojasnil.

Testiranje vode, zemlje in zraka se sicer nadaljuje. Ugotovili so, da je povečana koncentracija PM10 delcev v zraku, da pa koncentracije niso izrazito povišane, zato so nekoliko omilili ukrepe. Agencija RS za okolje stanje nadzoruje z mobilno postajo. Medtem ko so doslej vzorčili večinoma okoli podjetja, bodo v kratkem meritve preventivno izvedli tudi v okolici, rezultati pa bodo znani ob koncu tedna.

Pristojni so še dejali, da večjih zapletov ne pričakujejo, zato zaenkrat občanom ne priporočajo posebnih ukrepov zaradi požara.

Obsežna intervencija

Za gašenje požara so porabili 950 kubičnih metrov vode ali toliko, kot jo povprečna štiričlanska družina porabi v petih letih.

Skupaj je na intervenciji sodelovalo 256 gasilcev, na zdravstveni primarni triaži 27 oseb, 24 policistov ter 5 oseb službe za podporo. Aktiviran je bil tudi celoten štab Civilne zaščite Vrhnika, so dodali na URSZR. Požar so gasilci pogasili okoli 24. ure, je sporočila Maja Ciperle Adlešič s Policijske uprave Ljubljana. 

Enajst oseb so iz stanovanjskih hiš v neposredni bližini podjetja evakuirali in jih začasno namestili pri sorodnikih.

Po besedah direktorja podjetja Kemis Emil Nanut je nastala ogromna gmotna škoda. "Višina investicije je znašala osem milijonov evrov in velik del obrata je uničen," je dodal Nanut. V času požara v podjetju na srečo ni bilo nobenega delavca, sicer bi se zgodba lahko končala tudi tragično.

Ker preiskava še vedno poteka, bo več informacij znanih v prihodnjih dneh, je povedal Nanut. Lastniki in zaposleni računajo, da bodo zadevo sanirali ter podjetje s 43 zaposlenimi čim prej postavili na noge z znanjem in voljo.

(Foto: Damjan Žibert)

Na tiskovni konferenci je Viktor Razdrh, poveljnik štaba Civilne zaščite Vrhnika, pojasnil, da je bil najbolj pomemben podatek smer vetra, takoj zatem so preko medijev začeli obveščati občane, kako naj ukrepajo. "Požar je bil ob našem prihodu že razvit, mesto intervencije pa zelo zahtevno, tako da smo takoj sklicali zdravniške službe, pa tudi Dars, saj se je dim širil na avtocesto, a v prometu ni bilo večjih težav."

Na kraj dogodka je zjutraj prispela tudi državna enota ELME (Ekološki laboratorij z mobilno enoto) in pričela z zbiranjem vzorcev na območju. "Podatke potrebujemo zaradi nadaljnjih ukrepov, da ugotovimo, kako ogrožena je okolica, predvsem voda v bližini. Prvi rezultati v potoku sicer kažejo manjše onesnaženje in prisotnost nekaterih kemikalij, v širši okolici je še vedno čutiti dim, a večjih posledic za okolje in ljudi naj ne bi bilo," je pojasnil Razdrh. 

Špela Rot, predstavnica štaba za Nujno medicinsko pomoč ZD Vrhnika, je dejala, da so takoj aktivirali več ekip ter vzpostavili varovano območje in triažo. "Najprej smo pregledali 39 gasilcev, nato še 73. Dva sta bila poškodovana, eden je še vedno v zdravniški oskrbi, šlo je za zastrupitev z ogljikovim monoksidom, vendar pa na srečo ne gre za težje poškodbe." 

Zaradi velikih količin vnetljivih snovi je bilo gašenje izredno zahtevno in tvegano, prihajalo je do eksplozij posod, je povedal Boštjan Turk, vodja intervencije. "Na intervenciji smo porabili več kot 950 kubičnih metrov vode, 500 litrov penila ter 700 litrov tekočine za dekontaminacijo," je dodal. Že med samim gašenjem so ukrepali preventivno, preverili, kaj uhaja v jaške, zato do večjega razlitja v Ljubljanico ni prišlo. Vsega skupaj je na intervenciji sodelovalo 332 oseb, na požarni straži je ostalo še 45 gasilcev. Požarišče ostaja omejeno v območju 200 metrov, daljše zadrževanje na tem področju pa ni dovoljeno.

Goreli laki, zdravila, barve, olja, embalaže nevarnih snovi …

Direktor Kemisa je razloži, da podjetje zbira nevarne odpadke iz gospodinjstev in industrije. Ker je za končno odstranitev odpadkov v Sloveniji malo možnosti, jih pripravljajo za sežig v tujini. Sinoči so gorele embalaže nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, spreji, laki, vse stvari, ki jih uporabljamo doma, a v veliko večjih obsegih. Požar se je sicer začel na oddelku s trdnimi odpadki (zdravila, embalaže nevarnih snovi, itd.), je povedal Nanut in dodal, da visoko toksičnih odpadkov praktično nimajo. Sicer resda zbirajo tudi laboratorijske kemikalije, "a te so shranjene posebej, imamo posebna izvozna dovoljenja, da lahko gredo na končno uporabo v tujino."

Kako poškodovan je sam objekt? "Zadnji del objekta je močno poškodovan, sprednji malce manj. Ugotoviti bomo morali, kaj od končne konstrukcije je sploh še uporabno. Prvih ocen škode ne moremo podati, saj ogled poteka, na kraju so še vedno gasilci, ki skrbijo za lokalna požarišča," je odgovoril direktor.

Težko je reči, da ne bo nobenih posledic za okolje, upajo pa, da bodo minimalne. "Mi bomo poskušali vse skupaj v prvotno stanje. Delo bomo nadaljevali v okrnjenem obsegu, s pomočjo poslovnih partnerjev in konkurentov, ki so nam ponudili pomoč," je razložil Nanut.

Potok ob Kemisu

Potok Tojnica ob Kemisu, ki se izliva v Ljubljanico. (Foto: Jasmina Štorman)

Potok Tojnica je mrtev, pravijo ribiči

Predsednik Ribiške družine Vrhnika Vladimir Mikec je dejal, da so vse ribe v potoku Tojnica poginile, kot tudi ves ostali živelj. "Na površini vode plava snov mavrične barve, kar kaže na to, da so se v potok izlile kemikalije, najverjetneje olje oziroma nekaj podobnega. Potok je mrtev," je pretresen povedal Mikec in opozoril na to, da bi morali poginule ribe, ki so se ujele med drevesa ter na breg pustiti, da jih poberejo ribiči, saj na podlagi nadaljnjih raziskav napišejo poročilo za zavarovalnico. "A poginula trupla rib očitno pobirajo Kemisovi delavci. Ko sva s kolegom šla na teren, sva videla ribe, nazaj grede jih ni bilo več. Tam pa so bili le delavci tovarne."

"V rokah imamo le kakšnih 10 rib, vse ostalo so sproti odnesli," je dejal. Poleg rib, v potoku so bile ščuke, krapi, in veliko drugih vrst rib, ki so na rdečem seznamu EU, so pomrli tudi polži, črvi "in vse, kar je bilo v njem živega", je dejal.

Potok so gasilci sicer zajezili s pregradami in pivniki, "vendar to ustavi le tisto, kar je nad vodo, ne pa tudi tistega, kar je v njej raztopljeno".

Podatkov, da bi poginule živali našli tudi v Ljubljanici, za zdaj ni. "Ribiči so na terenu že ves dan, zbiramo podatke in usklajujemo delovanje. Pogovoriti se nameravam tudi z direktorjem podjetja Kemis Emilom Nanutom."

Posledice industrijskega požara se lahko poznajo tudi na vodi in rastlinju                    

Vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal lahko povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznic, ki ima za posledico solzenje oči in izcedek iz nosa, kašljanje in oteženo dihanje, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Težave bolnikov z obstoječimi akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal, kot sta na primer astma ali kronična obstruktivna pljučna bolezen, se lahko povečajo. Stanje bolezni se lahko poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, poveča se tudi možnost za nastanek srčne kapi. Kot opozarjajo na NIJZ, so še posebej ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi dihal ter sladkorni bolniki.

Vrhniška civilna zaščita je občanom že zjutraj priporočila, naj se danes izognejo dolgotrajnejšim aktivnostim na prostem. Poudarili so, da je voda pitna, priporočili pa so prekuhavanje za podtalnice in vodnjake.

Strokovnjaki NIJZ poudarjajo, da se je onesnaženemu zraku mogoče izogniti le z umikom v manj onesnaženo okolje.

Prebivalcem so tudi svetovali, naj povrtnine pred uporabo operejo. Kot poudarjajo na NIJZ, lahko s hrano zaužijemo tudi delce onesnaženosti, ki se posedajo na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali. Strokovnjaki NIJZ sicer ljudem priporočajo, da s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, raje zavržejo. Pričakujejo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni možno.

Prebivalcem tako na NIJZ svetujejo, naj se izogibajo prizadetih območij, dokler pristojni ne sporočijo, da je gibanje spet varno. Če je v okolici pogorišča še vedno izrazit vonj, smrad po požaru, priporočajo zadrževanje izven območja ali v zaprtih prostorih. Poudarjajo sicer, da je zadrževanje v zaprtih prostorih začasna rešitev, saj se koncentracije onesnaževal v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj.

Povezava do Izvorne Novice >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: