Hrvaški mediji: začasno se prekinja strogo preverjanje na mejah

Hrvaški mediji: začasno se prekinja strogo preverjanje na mejah

Znova smo bili priča dolgim kolonam in uram čakanja na mejnih prehodih za prestop schengenske meje. Ponekod so morali čakatu tudi več kot štiri ure, kar je seveda voznike močno jezilo. Predvideva se, da bo tako stanje v obratni smeri tudi v nedeljo, še huje pa naj bi bilo zaradi praznikov prihodnji konec tedna. 

Odprava stroge kontrole? 

Hrvaški mediji poročajo, da je Evropska komisija, potem ko so jo seznanili s problematičnim stanjem, začasno ustavila izvajanje uredbe o poostrenem nadzoru oziroma povedano drugače, ustavlja se strogo preverjanje na mejah proti Sloveniji in Madžarski. Dnevnih.hr navaja, da je do tega prišlo, potem ko so Dimitrisa Avramopoulosa, pristojenega za migracije pri Evropski uniji, informirali s problemi, zaradi katerih so nastajale izredno dolge kolone.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je za 24ur.com povedal, da so jih hrvaški kolegi o tem obvestili, a da v pogovore Slovenija ni bila vključena, zato morajo situacijo natančno preveriti še pri Evropski komisiji, če to sploh drži, glede na to, da gre za uredbo. Šefic upa, da bodo informacije dobili v nekaj urah. Dodal je, da se na terenu ta domnevna odprava natančnega preverjanja še ne pozna.

Šefic: Evropski komisiji bomo poročali o težavah

Zakaj je nastala gneča?

Policisti potovalne dokumente preverjajo v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov, po novem pa preverjajo tudi državljane EU in ne samo državljanov tretjih držav. Ker je potnikov iz članic EU za približno štirikrat več kot iz nečlanic, se je sorazmerno povečal obseg dela policistov in s tem čakanje na meji.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je pred to informacijo iz Hrvaške za oddajo 24UR povedal, da bodo takoj v začetku naslednjega tedna Evropski komisiji poročali o težavah na meji, opozorili bodo na nekatere probleme na hrvaški strani in na predloge Slovenije pri pripravi tega akta o varovanju meje. Med temi je, da bi bili posamezniki, živeči ob meji in dnevno migrirajo ter imajo obmejne dovolilnice, izvzeti iz vsakodnevnega preverjenja na mejah.

Šefic se sicer strinja, da varnostne razmere v Evropi niso dobre, kar se je pokazalo tudi na Švedskem, in je tako ta ukrep smiselen za našo varnost. Morali bomo nekaj investirati, a moramo biti tudi življenjski, zato je prav, da pristojni prisluhnejo tistim z izkušnjami na zunanjih mejah EU, še meni Šefic.

Inšpektor Policijske uprave (PU) Novo mesto Bojan Tomc je pojasnil, da so, kot je v uredbi tudi dovoljeno, zaradi izredno dolgih čakalnih dob za prestop meje slovenski policisti v petek zvečer prenehali s preverjanjem vseh potnikov, preverjali so le še potnike tretjih držav, potnike iz držav EU pa le občasno. Dodal je še, da tehnična oprema slovenskih policistov deluje odlično, hrvaška pa "nekoliko počasneje, kar malo podaljšuje čas čakanja".

Tudi Branko Viher s PU Maribor je potrdil, da so zaradi dolgih čakalnih dob začasno prenehali preverjati vse potnike. Preverjali so jih tako le na hrvaški strani in če so pri kateremu zaznali nepravilnosti, so ga vrnili na slovensko stran meje.

(Foto: Aljoša Kravanja)

Kakšno je stanje?

Stanje na mejnih prehodih se je proti večeru umirilo, večinoma gre za krajše čakalne dobe, medtem ko je bilo čez dan po podatkih pormetnoinforamcijskega centra treba potrpeti tudi več kot štiri ure. Aktualno stanje lahko spremljate TUKAJ

Anita Leskovec s Policijske uprave Koper je povedala, da se na njihovem območju niso soočali s težavami, tudi tehnično so stvari delovale brezhibno. "Policisti usmerjajo ves trud v čim boljšo pretočnost na vseh mejnih prehodih. Kljub vsemu pa ponovno pozivamo vse, da spremljajo prometne informacije in uporabljajo manj obremenjene mejne prehode," je opozorila vse, ki se bodo v teh dneh odpravili na pot proti Hrvaški.

Umag

Župan Umaga opozarja na škodljive posledice poostrenega mejnega nadzora. (Foto: iStock)

Župan Umaga opozarja na škodljive posledice poostrenega mejnega nadzora

Sistematični nadzor na zunanjih mejah EU bo po mnenju župana Umaga Vilija Bassaneseja močno škodil prebivalcem Umaga, celotni Istarski županiji in gospodarstvu. S pismom je vlado pozval, naj težave, ki so se pokazale že ob uvedbi nadzora v petek, čim prej reši, v nasprotnem bo posledice čutila cela država, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sistematični nadzor potnikov na mejah je v veljavi od petka. Uveden je bil zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma ter drugih kriminalnih aktivnosti. Že v petek so ukrepi povzročili večurne zastoje na hrvaških mejnih prehodih in dolge kolone vozil, poroča Hina.

Bassanese je v pismu hrvaški vladi izrazil zaskrbljenost nad posledicami takšnih ukrepov. Kot je zapisal, bo nadzor najbolj občutilo hrvaško gospodarstvo, ki je v veliki meri odvisno od turističnega prometa.

"Zavedamo se, da je dvig ravni varnostnih ukrepov potreben, ne moremo pa se otresti občutka, da Hrvaška kot polnopravna članica EU in pomembna turistična destinacija ni analizirala posledic takšnih ukrepov ter namesto njih uvedla alternativne možnosti, s katerimi bi ob nemotenem pretoku ljudi obdržali varnost," je zapisal Bassanese.

Umaški župan še ocenjuje, da bosta poostren nadzor in večurno čakanje na mejah odvrnila turiste, ki na Hrvaško potujejo z osebnimi vozili. Ti gosti so sicer v poletni sezoni najštevilčnejši.

Negativni učinki se bodo po mnenju župana odrazili tudi na ostalih sektorjih, ne samo turističnem. Pri tem je izpostavil prevoznike, pa tudi učence in študente, ki dnevno potujejo v Italijo ali Slovenijo.

V pismu je pozval, naj hrvaška vlada in pristojna ministrstva v čim krajšem času rešijo problem, pri čemer je zahteval aktivno podporo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. "V nasprotnem bodo posledice čutili vsi, prvi pokazatelj pa bodo že prihajajoči velikonočni prazniki," je pismo povzela Hina.

Kolone tovornih vozil na MP Obrežje

Po dokaj kaotičnem petku se gneča pričakuje tudi danes in jutri. (Foto: Promet.si)

Gnečo lahko pričakujemo tudi ob velikonočnih praznikih

Prvi večji val tujih vozil pa je pričakovati prihodnji teden, ko se bodo začeli velikonočni prazniki. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste so opozorili tudi na začetek počitnic v Avstriji, Švici in večjem delu Nemčije, kar pomeni več prometa od Avstrije proti Hrvaški.

Policisti potovalne dokumente preverjajo v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov, po novem pa preverjajo tudi državljane EU in ne samo državljanov tretjih držav. Ker je potnikov iz članic EU za približno štirikrat več kot iz nečlanic, se je sorazmerno povečal obseg dela policistov in s tem čakanje na meji.

Čakalne dobe so se na bolj obremenjenih prehodih med Slovenijo in Hrvaško začele daljšati že v petek zjutraj, v popoldanskih in večernih urah pa so tako tovorna kot osebna vozila in avtobusi na vstop v Slovenijo morali čakati več ur.

Policija voznikom, ki se odpravljajo na pot, svetuje, da prilagodijo potovanje in morda poiščejo manj obremenjen mejni prehod. Aktualne podatke o čakalnih dobah je mogoče najti na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Povezava do Izvorne Novice >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: