27. regijski otroški parlament | Občina Ravne na Koroškem

27. regijski otroški parlament | Občina Ravne na Koroškem

V Kulturnem centru Ravne na Koroškem je potekal 27. regijski otroški parlament.

Parlamenta so se udeležile naslednje osnovne šole: OŠ Črna, OŠ Mežica, OŠ Prevalje, OŠ koroških jeklarjev, OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Šentjanž, OŠ Dravograd; 1. OŠ Slovenj Gradec, 2. OŠ Slovenj Gradec, 3. OŠ Slovenj Gradec,  OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, OŠ Vuzenica, OŠ Muta in OŠ Brezno-Podvelka. Učencev, ki so sodelovali na parlamentu, je bilo osemnajst.

Kratkemu uvodnemu pozdravu je sledil nagovor podžupana Občine Ravne na Koroškem Aljaža Verhovnika, ki je med drugim pozval učence h konstruktivni debati. Z glasbeno točko so program popestrili in se predstavili šestošolci OŠ koroških jeklarjev. Sledil je spodbuden in zanimiv govor Katje Gole.

Učence nagovorila tudi članica Društva prijateljev mladine Koroške Marija Piko, ki je razložila potek parlamenta in jim podala prvo nalogo na temo PRIHODNOST. Učenci so se razdelili v pare in se najprej med seboj pogovorili o željah za prihodnost, nato pa je stekla razprava.

Druga naloga je potekala na temo OKOLJE. Učenci so argumentirali tezo za ali proti avtocesti na Koroškem. Mladi so pogumno prihajali h govorniškem pultu eden za drugim in vsak je lahko povedal svoje mnenje brez dlake na jeziku.
Pri tretji nalogi so se učenci razdelili v dve skupini in razpravljali na temo VREDNOTE. Nato so individualno predstavljali stališča skupine.
Pri četrti nalogi na temo KDO SEM IN KAKŠEN ČLOVEK ŽELIM POSTATI pa so učenci argumentirali svoj življenjski moto in kako se ujema s temo letošnjega parlamenta.

Ves čas je delovna komisija, ki so jo zastopali učenci OŠ koroških jeklarjev, beležila aktivno udeležbo učencev s po enim glasom oziroma  številko ena, tako, da so ostali, ki so bili prisotni, lahko bili priča ažurnim rezultatom. Na koncu pa so se izvedle še volitve in vsak prisotni učenec je lahko dal štiri  glasove kateremu koli učencu. Največ glasov dobili: Patricija Pogorelčnik (OŠ Šentjanž pri Dravogradu), 13 glasov, Ema Triplat (OŠ Mežica) 12 glasov, Grega Potočnik (OŠ Prežihovega Voranca) 11 glasov, Žan Kočunik (OŠ Brezno Podvelka).

 

Preberi Izvorno Novico

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: