Štefan Planinc: Fantastični prasvetovi – Dela na papirju

Štefan Planinc: Fantastični prasvetovi – Dela na papirju

Risarke mojstrovine Štefana Planinca v Galeriji Ravne

Akademski slikar Štefan Planinc, dolgoletni profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, je leta 2005 Koroški galeriji likovnih umetnosti podaril pretežni del obsežnega ustvarjalnega opusa, ki zajema slike in risbe v časovnem loku od leta 1958 do 2003. Zbirka obsega kar 603 likovna dela, od tega 134 slik velikega in srednjega formata na platno, 274 del na papirju in 195 originalnih knjižnih ilustracij. Ob letošnji umetnikovi 90-letnici, častitljivem življenjskem jubileju enega izmed najpomembnejših slovenskih slikarjev fantastične in nadrealistične figuralike ter mojstra knjižne ilustracije, smo pripravili izid celostnega kataloga zbirke s spremljevalno temeljno študijo o umetniku piscev Milene Zlatar in Marka Košana. Slikarska dela iz zbirke so od 18. decembra na ogled v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, izbor iz obsežnega risarskega opusa pa je v drugem delu razstave skupaj z originalnimi ilustracijami predstavljen v Galeriji Ravne na Ravnah na Koroškem.

 

Štefan Planinc je risbi, zapisu na papir, namenjal povsem samostojno vlogo, zato jo je vselej oblikoval celovito, do končnega samozadostnega izraza. Pa ne le zato, ker je v prvih letih po diplomi in tudi kasneje do konca osemdesetih let vztrajal kot eden izmed najbolj imenitnih v dolgi vrsti odličnih slovenskih knjižnih ilustratorjev, temveč predvsem zato, ker se je vselej videl kot pripovedovalec zgodb, četudi so te skrivnostne, težko razumljive, polne vseh mogočih, med sabo tudi nasprotujočih si aluzij. Kot ilustrator se zato nikoli ni zadovoljil s premočrtnim vizualnim podajanjem literature, temveč je bodisi s posebnim vzdušjem, kakršnega začutimo v naslovni upodobitvi psičke Lassie v snežnem metežu, domala ikonični podobi slovenske ilustracije, ali pa s številnimi detajli, kot v Ingoličevem Tajnem društvu PGC, segel daleč preko obzorij literarnega opisa in vselej izpovedal še svojo vzporedno zgodbo. Hudomušno in duhovito naravo svojega značaja, ki se je v slikarstvu pretočila v jedko ironijo, tukaj pa se je izkazala z dobrohotno naklonjenostjo najmlajši publiki, je kasneje v risbah k otroškim knjigam Milana Dekleve in Smiljana Rozmana odel v drugačno, sodobno preobleko iskrivega humorja.

 

Med risbami, ki so v pretežni meri sestavile slovenjgraško donacijo, so seveda tudi skice in krokiji, hipne zabeležke idejnega utrinka ali ujeti pogledi v ambiente, zlasti v Grožnjanu, »mestu umetnikov«, kjer je z družino preživljal poletja. A v prvi vrsti so to likovnine, ki s svojo polnostjo in tehnično dovršenostjo, ne glede na izbrano risalo in način tehnične izvedbe, presegajo običajni domet risbe in ustvarjajo popolno doživetje. Vse Planinčeve slikarske cikle so praviloma spremljale tudi barvne realizacije na papirju, a so tudi te samostojna likovna dela in le redko ali nikoli skice za sliko na platnu. A če je barva, tako na papirju kot v večjem formatu na platnu, kljub grotesknosti figuralnih upodobitev vendarle tudi nosilka liričnega vzdušja in poetičnega videnja, so risbe s tušem ali izvedbe v mešani tehniki, pri katerih je v ospredju prav tako kot britev ostra in natančna črta s tušem, tiste, ki bolj neposredno kot slike podčrtavajo srhljivo odtujenost in tesnobnost njegovega sveta. Na papirju so se še bolj jasno izrisale upodobitve človeških nečimrnosti in naglavnih grehov, bolj predrzno in neposredno se je odstrla kulturna povrhnjica spolne morale in se razkrila moč nagona po reprodukciji in telesnem užitku, najbolj nazorno zaznamovana z erotičnim presekom sadeža poželenja. Jabolko kot sadež spoznanja mesene končnosti človeškega rodu je tudi zadnja velika neulovljiva simbolna alegorija, ki se je sugestivno znašla v prepoznavni menažeriji Planinčevih motivov.

 

Razstavo del na papirju ter avtorja je na otvoritvi predstavil kustos razstave Marko Košan.

 

Risarske mojstrovine Štefana Planinca so v Galeriji Ravne postavljene na ogled vse do 12. februarja 2016.

 

8. februar 2016, ob 17. uri

Slovenski kulturni praznik v Galeriji Ravne

Galerija Ravne bo odprta od 14. do 18. ure. Na vse galerijske publikacije je 30 % popust.

Akademski slikar Štefan Planinc, dolgoletni profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, je leta 2005 Koroški galeriji likovnih umetnosti podaril pretežni del obsežnega ustvarjalnega opusa, ki zajema slike in risbe v časovnem loku od leta 1958 do 2003. V Galeriji Ravne je na ogled izbor iz obsežnega risarskega opusa skupaj z originalnimi ilustracijami.

 

9. februarja 2015 bo ob 17. uri potekalo javno vodstvo po razstavi del na papirju Štefana Planinca. Po razstavi bo vodil kustos Marko Košan.

 

 


Preberi Izvorno Novico

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: