Dokument razkriva: Med ni varen za uživanje

Dokument razkriva: Med ni varen za uživanje

V oddaji 24UR ZVEČER so pridobili nekaj dni star dokument, naslovljen na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), v katerem je jasno zapisano, da po mnenju Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo med, ki je pridelan s pomočjo ilegalno proizvedenega veterinarskega zdravila, ki vsebuje neregistriran in ilegalno uvožen parmitraz iz previdnostnih razlogov, ni varen za uživanje zaradi potencialnega tveganja za zdravje.

Še posebej pa je zaskrbljujoče, da je bilo takšno nelegalno zdravilo v Sloveniji glede na poročilo v uporabi več kot desetletje. Zdaj je torej tudi uradno jasno, da so se vsi čebelarji, ki so kupovali zdravila na črnem trgu, igrali z našim zdravjem. Ob tem postane še posebej paradoksalen njihov odgovor, da so med na črnem trgu kupovali tudi zato, ker je bilo legalno zdravilo za zdravljenje varoje predrago.

(Foto: Thinkstock)

Svet za varno hrano: Pregledani med ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnikov

Medtem pa je predsednik sveta za varno hrano Janez Hribar prav danes poudaril, da je nesporno, da med, ki ga je analizirala uprava, ne predstavlja tveganja. Svet je ob tem predlagal, da se poročilo v delu, ki se nanaša na nadzor, dopolni še z dodatnimi podatki, ki izhajajo iz ocene tveganja.

Priporočil je tudi, da se število vzorcev medu za analizo zaradi dvomov v javnosti takoj poveča, in predlagal, da Čebelarska zveza Slovenije dodatno informira čebelarje o primerni praksi zdravljenja čebel, člane, ki ne spoštujejo predpisanega zdravljenja, pa sankcionira.

Kmetijski minister Dejan Židan je člane tega posvetovalnega telesa ministrstva na področju varne hrane danes sicer seznanil z aktivnostmi v povezavi z nadzorom, ki ga je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvedla skupaj s finančno upravo in policijo.

Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, je minister izpostavil, da je uprava s tem naredila izjemno delo v korist potrošnikov, saj je v uspešni akcija odkrila kršitelja, vrhniško podjetje Apis M&D, in s tem preprečila nadaljnjo nezakonito proizvodnjo. V luči pozivov Čebelarske zveze Slovenije k menjavi glavne inšpektorice Andreje Bizjak je Židan dejal, da se mu zdi bolj primerno vprašanje, kako nagraditi te ljudi, ki so pomagali odkriti kršitelja z namenom zaščite potrošnika.

Direktor uprave za varno hrano Janez Posedi je opozoril, da so časi, ko je država odločila o varnosti živil, mimo. Kot je dejal, imamo zdaj sistem odgovornosti proizvajalcev živilskih in kmetijskih proizvodov, zato morajo nosilci živilske dejavnosti izvajati vse predpisane dejavnosti in aktivnosti za zagotavljanje varnih postopkov proizvodnje živil in s tem dajanje varnih živil na trg.

Ob tem je pojasnil, da je uprava naročila dve oceni varnostnega tveganja, na podlagi katere se bo določilo, kako tveganja obvladati in kako z dodatnim vzorčenjem preveriti varnost proizvodnje medu. Ocene bosta pripravila Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za hrano in okolje. Ko bo dana ocena tveganja, bo rezultat analiz predstavljal celovit pogled v ta problem.

Direktorica inšpekcije na upravi Bizjakova, ki je z nekaterimi svojimi izjavami o varnosti medu povzročila največ razburjenja med čebelarji, je medtem poudarila, da na podlagi opravljenega nadzora lahko ugotovijo, da količina ostankov v medu ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnikov. Opozorila pa je tudi na odgovornost čebelarjev kot nosilcev živilske dejavnosti, da imajo postopke proizvodnje medu skladne z zakonodajo.

Povezava do Izvorne Novice >

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: