Slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra in dnevu 72. brigade Slovenske vojske

Slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra in dnevu 72. brigade Slovenske vojske


Fotografije: Nika Hölcl

Slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra in dnevu 72. brigade Slovenske vojske

Ravne na Koroškem, 23. november 2015

 

Spoštovani župan Občine Ravne na Koroškem, poveljnik ter pripadnice in pripadniki 72. brigade Slovenske vojske, predsednik Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj, spoštovani Korošice in Korošci, spoštovani visoki gostje,

 

danes je slovesen dan, dan Rudolfa Maistra, slovenski državni praznik. Pa tudi praznik 72. brigade, ene ključnih enot Slovenske vojske. Ter vseh vas, njenih pripadnic in pripadnikov.Iskreno vam čestitam ob dnevu vaše brigade.

 

Vesela sem, da sem na ta praznični dan tu na Koroškem. Kajti Koroška je pokrajina domoljubnih in pogumnih ljudi. Je slovenska mejna pokrajina, ki je v naši zgodovini bojevanja za svobodo in suverenost vedno imela pomembno vlogo. In jo tudi vedno hrabro izpeljala.

 

Tu so kraji, kjer so potekali boji za slovensko severno mejo. Tu se je boril in izgubil življenje nadporočnik Franjo Malgaj, ki mu je general Maister izredno zaupal in v njem videl perspektivnega slovenskega vojaškega poveljnika.

 

To so tudi kraji, ki so doživeli težo druge svetovne vojne. Kraji, kjer okupator ni popustil vse do zadnjega. Medtem ko se je 2. svetovna vojna v Evropi končala 9. maja, so na Koroškem potekali težki boji še vse do 15. maja 1945. Zbrati je bilo treba vso svojo energijo v uporu proti fašizmu in nacizmu. Korošci ste jov narodnoosvobodilnem partizanskem boju junaško udejanjili.

 

Tudi boji v osamosvojitveni vojni so na Koroškem potekali v veliki intenzivnosti. Bili so tudi boleči, saj niso minili brez žrtev na obeh straneh. Koroški pripadniki takratnih slovenskih policijskih enot in slovenske Teritorialne obrambe ste se izkazali v več zahtevnih bitkah. V oboroženem spopadu za mejni prehod Holmec. Pri zaustavitvi motorizirane kolone jugoslovanske armade in zajetju desantiranih zveznih miličnikov in carinikov v Dravogradu. Blokadi vojašnice v Bukovju. Ter zajetju vseh obmejnih stražnic na Koroškem.

Iskrena hvala vsem koroškim veteranom vojne za Slovenijo, ki ste obvarovali samostojno in suvereno Republiko Slovenijo. Da ste uresničili cilj, po katerem je hrepenel že general Maister. Hvala vam, ker tudi danes dosledno in dostojanstveno vztrajate v domoljubni drži. Ob tej priložnosti pa bi rada ob 25. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite – tega prelomnega projekta v slovenski državotvorni zgodovini – tudi čestitala vsem njenim pripadnikom v Mežiški dolini.

 

Vesela sem, da je posebno v zadnjem času na Koroškem – na delu svojega domicilnega delovanja – z različnimi oblikami vojaško-civilnega sodelovanja vse bolj prisotna 72. brigada Slovenske vojske. Najlepša hvala gospodu županu in celotni lokalni skupnosti za naklonjenost temu sodelovanju. Prepričana sem, da 72. brigada tudi na ta način zelo nazorno kaže svojo tesno povezanost s civilnim okoljem. Kaže, da lahko s svojimi usposobljenimi pripadniki učinkovito pripomore k dobremu celotne skupnosti.

 

Obdobje, ko je general Maister – veliki Slovenec, ki si ga je 72. brigada izbrala za svojega vzornika – zgodovinsko vplival na državotvorni razvoj naše domovine, je bilo za vso Evropo zahtevno obdobje. Konec je bilo morije prve svetovne vojne. Opustošenje, ki ga je vojna povzročila, pa je bilo strahotno. Vladalo je pomanjkanje.Razpadla je avstro-ogrska monarhija. In pred vrati je bil čas postavljanja novih državnih meja. Čas mirovnih konferenc in čas suverenega zastopanja lastnih nacionalnih interesov. Usoda Slovencev kot malega naroda je bila zelo negotova.

 

General Maister pa se ni zanašal na to, da bodo našo usodo reševale velike zavezniške države, zmagovalke prve svetovne vojne. Zaznal je prelomnost trenutka. Prevzel je pobudo, saj je vedel, da je treba ukrepati. Vse svoje znanje, vojaške in poveljniške izkušnje, državniško daljnovidnost in osebni pogum je usmeril v to, da se obrani slovenska severna meja. In da se s tem v mednarodnem okviru v tem delu začrta mejo nove države Slovencev, Hrvatov in Srbov. To mejo je izboril tudi za prihodnje rodove. Gotovo mu je uspelo tudi zato, ker je vseskozi verjel v pravilnost svoje odločitve. In v to, da mu bo s soborci in podporo rojakov uspelo obrniti razvoj dogodkov v čim boljši izid za slovenski narod.

 

Prepričana sem, da so Maistrova premočrtnost, zaupanje v lastno presojo in verjetje v uspeh zelo pomemben zgled. Zgled, ki nas vodi in opogumlja tudi v današnjih časih. Kot domoljubi moramo biti namreč vedno čuječi in uresničevati najboljše rešitve za našo domovino. Zavedam se, da to še posebno velja za vse, ki opravljamo odgovorne javne funkcije. In tudi če nam kdaj v celoti ne uspe, ne smemo izgubiti optimizma.

 

Danes je Evropa, ki je v zadnjem stoletju prehodila pot od bolečih medsebojnih nasprotij do združitve v Evropski uniji, znova pred varnostno preizkušnjo. Ocene ogroženosti naše države sicer ne kažejo na to, da bi morali biti resno zaskrbljeni in močno poostriti varnostne ukrepe. Zavedamo pa se, da moramo biti zelo osredotočeni na učinkovito preventivno delovanje. Zato vsi, ki delujemo v sistemu  zagotavljanja nacionalne varnosti, skladno s tem tudi ravnamo in kontinuirano usklajujemo naše delo.

 

Letošnjo jesen se na velikem delu naših meja soočamo z valom beguncev in migrantov. Med njimi so ljudje, ki jim ni dano živeti v svobodi ter si želijo zgolj miru in znosnih razmer za življenje. In morda so med njimi tudi ljudje, ki so se priključili migrantskemu valu zaradi drugih razlogov. Odgovornost naše države je, da ima popolni nadzor nad tem, kdo vstopa na naše ozemlje. In s kakšnim namenom izstopa, če nima namena, da bi tu ostal. Tehnične ovire – ali če hočete žična ograja,ki jo postavljajo pripadniki Slovenske vojske, med njimi tudi pripadniki 72. brigade, se postavlja zato, da zaščitimo našo varnost. Varnost naših državljank in državljanov. Obenem pa seveda zato, da tudi same migrante zaščitimo pred nevarnostmi neorganiziranega prehajanja meje.

 

Ob tem bi rada izrekla posebno zahvalo pripadnicam in pripadnikom 72. brigade Slovenske vojske, ki ste že vse od začetka prehajanja migrantov čez naše ozemlje močno vpeti v delo, ki ga zahteva to dogajanje. Vi nosite velik delež pri aktivnostih Republike Slovenije v zvezi z migranti. Hvala vsem, ki skrbite za oskrbo in varnost migrantov od Gruškovja do Šentilja. Hvala vsem, ki pripravljate in razdeljujete obroke. Hvala vsem, ki pomagate policistom skrbeti za varnost naših državljank in državljanov. Hvala vsem, ki zagotavljate Policiji, Civilni zaščiti in prostovoljcem podporo pri drugih vidikih celostnega delovanja.

Čestitam vam ob dnevu vaše brigade in se vam zahvaljujem za profesionalno opravljanje vojaškega poklica in pripadnost domovini. Želim vam povedati, da cenimo vaš trud in se zavedamo, da pomembno prispevate k temu, da smo kot država kos trenutnim razmeram, ki so resnično precej zahtevne.

 

Spoštovani zbrani,

 

čestitam vam ob državnem prazniku, dnevu generala Maistra. Naj nas spomin na njegov pogum krepi v ljubezni do domovine in prizadevanju za skupno dobro

Preberi Izvorno Novico

Interdiskont.si | Ponudbe meseca

Jezički: